ERC vol que la Mesa del Parlament rectifiqui el rebuig 'fraudulent' de la IP pel referèndum
Lamenten l'actitud 'covarda' de CiU i ICV 'fent-se enrere' d'una decisió presa fa un mes
La portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, ha anunciat aquest dimarts que el seu grup parlamentari presentarà una queixa a la Cambra perquè la Mesa del Parlament reconsideri la decisió d'avortar la tramitació de la IP pel referèndum d'independència després del dictamen contrari del Consell de Garanties Estatutàries (CGE). Per ERC, que CiU i ICV-EUiA –que van donar llum verda amb ERC fa un mes i mig a la tramitació de la IP- hagin fet marxa enrere i hagin votat a favor de la proposta del PSC de revocar aquell acord de Mesa és un 'frau de llei'. En aquest sentit, els republicans han avisat que el fet que s'hagi donat caràcter vinculant al dictamen no vinculant del CGE contradiu el mateix Estatut. Els republicans no veuen cap fonament jurídic i sí polític en la revocació de l'acord de la Mesa que va donar llum verda a la tramitació de la IP pel referèndum, i a més lamenten que, dies després d'una manifestació on milions de catalans van demanar valentia, 'a la primera de canvi' CiU i ICV es facin enrere.
Simó ha mostrat la 'indignació' del grup parlamentari d'ERC per la marxa enrere de CiU i ICV-EUiA. Creu que es pot considerar un 'frau de llei' la revocació de la Mesa del Parlament a una decisió presa fa un mes i mig donant així caràcter de vinculant a un dictamen del Consell de Garanties Estatutàries que no ho és. És més, creu que és fins i tot 'antiestatutari'.Després de la manifestació del 10J on creu que els manifestants van demanar 'valentia' i un canvi de paradigma polític, ha criticat que 'a la primera de canvi' CiU i ICV-EUiA s'hagin fet enrere. Ha justificat el vot en contra a avortar la IP del president del Parlament i representant d'ERC a la Mesa per no participar d'un 'frau de llei'. A més, ha recordat que la Llei de consultes per via de referèndum a la que s'agafaven els promotors de la IP continua vigent i ha lamentat que CiU i ICV s'hagin 'avançat al govern espanyol', que dubta de la constitucionalitat de la llei, una de les normes retallades pel TC.
D'altra banda, i pel que fa el rebuig per unanimitat a la ILP que esdevenia el 'pla B' a la IP pel referèndum d'independència en cas que el TC l'anul•lés, Simó ha argumentat que només la Llei de consultes era la via per forçar-lo, no una ILP, que creu que estaria condemnada al mateix fi que el conegut com el Pla Ibarretxe. 'Si hem fet la Llei de consultes és pq no hi havia cap altre suport legal per fer referèndums' de manera que la ILP esdevenia jurídicament inviable com de fet ja avisaven els serveis jurídics del Parlament.
Ha evitat entrar a valorar la dimissió d'Uriel Bertran del consell nacional d'ERC pel rebuig a la ILP alternativa que promovia, i s'ha limitat a dir que '0discrepa' que, com ha dit Bertran tots els partits estiguin 'podrits'.
'Una decisió jurídica'
El portaveu de CiU al Parlament, Oriol Pujol, ha argumentat que el rebuig de la federació nacionalista a la IP que havia acceptat fa un mes i mig no és una decisió 'política sinó jurídica'. Ha recordat que 'PP i PSC van portar aquesta IP al Consell de Garanties Estatutàries'.
Pujol ha ressaltat que hi ha hagut un dictamen elaborat pel ponent Jaume Vernet, 'que va ser el candidat proposat per ERC', i que 'per unanimitat tots els membres dictaminen que la IP tal com estava plantejada és contrària a l'Estatut', ha apuntat. Pujol ha manifestat que en la Mesa s'ha posat en una balança el que van dir els lletrats i el que ara diu el dictamen i 'sembla ser que qui s'endu la partida jurídicament parlant és el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries'.
Pujol ha insistit en què li han donat molta importància sempre a que la possibilitat de la tramitació no quedés coartada per una decisió política ni la dels toros, ni la de la consulta. 'Ens han fet prevaldre sempre les decisions jurídiques perquè son coses que es couen des d'iniciatives populars i el raonament jurídic és fonamental'. Ha recordat que en varies ocasions la decisió del Consell de Garanties s'ha pres per unanimitat. Així mateix, ha criticat que les explicacions del president del Parlament, Ernest Benach, que ha actuat com a representant d'ERC a la Mesa 'han estat escadusseres'.
Una de les conseqüències de la votació de CiU ha estat que el jurista Alfons López Tena ha dimitit del seu càrrec de conseller nacional de CDC. Pujol ha declarat que la seva ha estat una decisió personal. 'No tinc cap retret ni cap comentar-hi a afegir-hi', ha manifestat. El vicepresident del grup parlamentari d'ICV-EUiA, Jordi Miralles, ha argumentat el seu canvi de posició sobre la IP a la Mesa al fet que el dictamen contrari del Consell de Garanties Estatutàries era clar i va ser va aprovar per unanimitat.