directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 03:49 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Referèndum sobre la independència doble fletxa

ERC vol que la Mesa del Parlament rectifiqui el rebuig 'fraudulent' de la IP pel referèndum

Lamenten l'actitud 'covarda' de CiU i ICV 'fent-se enrere' d'una decisió presa fa un mes

Comentaris 10  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

La portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, ha anunciat aquest dimarts que el seu grup parlamentari presentarà una queixa a la Cambra perquè la Mesa del Parlament reconsideri la decisió d'avortar la tramitació de la IP pel referèndum d'independència després del dictamen contrari del Consell de Garanties Estatutàries (CGE). Per ERC, que CiU i ICV-EUiA –que van donar llum verda amb ERC fa un mes i mig a la tramitació de la IP- hagin fet marxa enrere i hagin votat a favor de la proposta del PSC de revocar aquell acord de Mesa és un 'frau de llei'. En aquest sentit, els republicans han avisat que el fet que s'hagi donat caràcter vinculant al dictamen no vinculant del CGE contradiu el mateix Estatut. Els republicans no veuen cap fonament jurídic i sí polític en la revocació de l'acord de la Mesa que va donar llum verda a la tramitació de la IP pel referèndum, i a més lamenten que, dies després d'una manifestació on milions de catalans van demanar valentia, 'a la primera de canvi' CiU i ICV es facin enrere.
anna simó
Comparteix
   


Etiquetes
Simó ha mostrat la 'indignació' del grup parlamentari d'ERC per la marxa enrere de CiU i ICV-EUiA. Creu que es pot considerar un 'frau de llei' la revocació de la Mesa del Parlament a una decisió presa fa un mes i mig donant així caràcter de vinculant a un dictamen del Consell de Garanties Estatutàries que no ho és. És més, creu que és fins i tot 'antiestatutari'.

Després de la manifestació del 10J on creu que els manifestants van demanar 'valentia' i un canvi de paradigma polític, ha criticat que 'a la primera de canvi' CiU i ICV-EUiA s'hagin fet enrere. Ha justificat el vot en contra a avortar la IP del president del Parlament i representant d'ERC a la Mesa per no participar d'un 'frau de llei'. A més, ha recordat que la Llei de consultes per via de referèndum a la que s'agafaven els promotors de la IP continua vigent i ha lamentat que CiU i ICV s'hagin 'avançat al govern espanyol', que dubta de la constitucionalitat de la llei, una de les normes retallades pel TC.

D'altra banda, i pel que fa el rebuig per unanimitat a la ILP que esdevenia el 'pla B' a la IP pel referèndum d'independència en cas que el TC l'anul•lés, Simó ha argumentat que només la Llei de consultes era la via per forçar-lo, no una ILP, que creu que estaria condemnada al mateix fi que el conegut com el Pla Ibarretxe. 'Si hem fet la Llei de consultes és pq no hi havia cap altre suport legal per fer referèndums' de manera que la ILP esdevenia jurídicament inviable com de fet ja avisaven els serveis jurídics del Parlament.

Ha evitat entrar a valorar la dimissió d'Uriel Bertran del consell nacional d'ERC pel rebuig a la ILP alternativa que promovia, i s'ha limitat a dir que '0discrepa' que, com ha dit Bertran tots els partits estiguin 'podrits'.

'Una decisió jurídica'

El portaveu de CiU al Parlament, Oriol Pujol, ha argumentat que el rebuig de la federació nacionalista a la IP que havia acceptat fa un mes i mig no és una decisió 'política sinó jurídica'. Ha recordat que 'PP i PSC van portar aquesta IP al Consell de Garanties Estatutàries'.

Pujol ha ressaltat que hi ha hagut un dictamen elaborat pel ponent Jaume Vernet, 'que va ser el candidat proposat per ERC', i que 'per unanimitat tots els membres dictaminen que la IP tal com estava plantejada és contrària a l'Estatut', ha apuntat. Pujol ha manifestat que en la Mesa s'ha posat en una balança el que van dir els lletrats i el que ara diu el dictamen i 'sembla ser que qui s'endu la partida jurídicament parlant és el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries'.

Pujol ha insistit en què li han donat molta importància sempre a que la possibilitat de la tramitació no quedés coartada per una decisió política ni la dels toros, ni la de la consulta. 'Ens han fet prevaldre sempre les decisions jurídiques perquè son coses que es couen des d'iniciatives populars i el raonament jurídic és fonamental'. Ha recordat que en varies ocasions la decisió del Consell de Garanties s'ha pres per unanimitat. Així mateix, ha criticat que les explicacions del president del Parlament, Ernest Benach, que ha actuat com a representant d'ERC a la Mesa 'han estat escadusseres'.

Una de les conseqüències de la votació de CiU ha estat que el jurista Alfons López Tena ha dimitit del seu càrrec de conseller nacional de CDC. Pujol ha declarat que la seva ha estat una decisió personal. 'No tinc cap retret ni cap comentar-hi a afegir-hi', ha manifestat. El vicepresident del grup parlamentari d'ICV-EUiA, Jordi Miralles, ha argumentat el seu canvi de posició sobre la IP a la Mesa al fet que el dictamen contrari del Consell de Garanties Estatutàries era clar i va ser va aprovar per unanimitat.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#10
Albert fletxa Castellbell
14 de juliol de 2010, 16.07 h

Crec que hi ha una mica de confusió amb la IP i la ILP.
No sóc expert, però entenc que la IP sorgeix de la Llei de Consultes. Un cop passa a tràmit per decisió de la Mesa del Parlament, hi ha el de la junta electoral i la validació de les còpies en paper per recollir signatures. Un cop s'entreguen els plecs signats al Parlament de Catalunya, arribem al xoc de legitimitats amb l'estat espanyol. En aquest punt ningú sap que hagués passat, però era la via directa.
La IP estava aprovada p... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Jo mateix fletxa PUTA CIU I PUTA ESPANYA
14 de juliol de 2010, 14.07 h

#8
No siguis manipulador les lleis són les que són i el que hem de fer es treballar units per canviar les regles del joc o passar per sobre. Carles perquè no cremes el teu DNI espanyol i el teu carnet de conduir també espanyol si el tens i dius que en vols un de català ara mateix. Ja n´hi ha prou de manipulacions l´important era la IP i ERC s´ha quedat sola i això és un fet. ERC Ara ho intentarà des dels ajuntaments i ja ha dit que la pròxima legislatura vol un refermdum vinculant ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 17   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Carles fletxa Barcelona
14 de juliol de 2010, 12.44 h

Senyora Anna Simó, la ILP era per fer una consulta, per recollir el màxim nombre de firmes per fer presió. SI calia tirar la ILP que ho haguesin fet els espanyols davant un munt de firmes a favor. Però vostés els hi han fet la feina bruta. Moltes felicitats, espero que es sentint molt realitzats amb aquest fet, perque serà dels últims que faran en aquest Parlament de Catalunya.

Senyor Pujol, els polítics estan per pendre decicions polítiques no jurídiques. El mateix d'avans, li han fe... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
miki fletxa hospitalet de llobregat
14 de juliol de 2010, 12.25 h

EL MILLOR REFERENDUM?.....
Si vols la independencia nomes cal PENJAR L'ESTELADA A LES FINESTRES I/O BALCONS fins que la tinguem....
això visualitzarà la força que tenim i tindran tot el temps del mon per comptar-les. ANIMEU-VOS...
aixi aquests politics no podran dir que nomes voleu l'estatutet


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
14 de juliol de 2010, 11.45 h

Els de convergència, són pìthjors que els del PP i Ciutadans junts. Aquest dos partits esmentats, almenys van amb la cara ben alta, equivocats o no, que ens interessin o no, però és que convergència són uns hipòcrites mercenaris que aprofiten aquesta avinentesa o circumstància per a tancar una porta de sortida al nostre referèndum. Són el càncer amb metàstesi de Catalunya. Són uns traïdors, quantes traïcions han comès ja aquests fariseus i mercenaris !!!. Francament, si els inde... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Pol fletxa Barcelona
14 de juliol de 2010, 11.45 h

Cal que demanem que el debat públic sobre l'actuació política sigui de qualitat, no pot ser que ens colin els titulars, que ens quedem en l'anècdota, que tot es redueixi a estirabots, a veure qui te la cigala independentista més llarga. Recordeu fa una setmana quan tota la xarxa bullia perquè deien que Omnium havia cedit i la gent enunciava que estriparia el carnet... al cap de poques hores s'aclareixen les informacions i alguns els toca enganxar els bocins del carnet.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Toni fletxa Vic
14 de juliol de 2010, 10.00 h

#2
Esta molt bé el 'teu' comentari, però hauries d'aclarir que has copiat l'editorial de VilaWeb.

#1
"Els dictàmens del Consell de Garanties Estatutàries son vinculants" en ALGUNS casos, en aquest NO HO ERA.

El Consell de Garanties Estatutàries es configura d'acord amb el que diu l'Estatut que CiU va acceptar: el Consell és integrat per nou consellers, sis a proposta del Parlament i tres a proposta del Govern. Ja sabem on esta la majoria en aquest òrgan, no? PSC+CiU.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Jo mateix fletxa PUTA CIU I PUTA ESPANYA
14 de juliol de 2010, 09.21 h

I QUE ESPERAREU DEL VEN-ESTATUTS MAS? RECORDEU QUE DOS DIES ABANS D´ANAR A MADRID A PACTAR LA PRIMERA GRAN RETALLADA DE L´ESTATUT AMB ZAPATERO DEIA A TOTS ELS MITJANS QUE CIU I ELL EREN LA GARANTIA D´UN ESTATUT NO DE MÍNIMS I QUE ABANS D´ACCEPTAR UN ESTATUT RETALLAT ERA MILLOR RETIRAR-LO. ENCARA NO TENIU CLAR EL PAPER QUE CIU FA A CATALUNYA I QUE SI CIU NO EXISTÍS EL FEIXISTES ESPANYOLS SE L´HAURIEN D´INVENTAR? DONS NOIS POTSER QUE US HO FEU MIRAR, DELS EX-LLEPES COM EL DE SOTA QUE HO IN... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 22   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
14 de juliol de 2010, 08.19 h

Au ecs votant ves amb la teva porqueria a un altre lloc!

Encara no feia tres dies exactes de la manifestació i CiU i ICV ja van canviar ahir el sentit del vot i van tombar al parlament les dues possibilitats de referèndum per la independència presentades. Es veu que Artur Mas no va entendre dissabte que, si res li pot fer perdre les eleccions, és el creixement de l'independentisme.

Ahir CiU (i ICV també) van retirar el suport parlamentari que havien donat a la IP sobre la convocatòria d... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 19   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
14 de juliol de 2010, 07.18 h

Caldria recordar a la Sra. Anna Simó algunes coses:

1ª- El Consell de Garanties Estatutàries te majoria espanyolista gràcies a que ERC va preferir un conseller del PP avants que un de CiU.

2ª- Els dictàmens del Consell de Garanties Estatutàries son vinculants.

3er. Fa pocs dies, el Consell de Garanties Estatutàries amb majoria espanyolista va fer un dictàmen diguent que la ILP presentada a la mesa del Parlament quedaba fora de la legalitat.

Així que, potser que avants de repartir c... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 17
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.