
La vergonya de la política espanyola arriba als 300 dies
Queden setze dies per evitar les terceres eleccions, i encara podria haver-hi un gir del PP per forçar-les i seguir sumant diputats
Guifré Jordan @enGuifre - El dia del 76è aniversari de l’afusellament de Lluís Companys i del primer aniversari de la declaració d’Artur Mas al TSJC marca també una altra efemèride de trista memòria: l’Estat espanyol compleix avui 300 dies sense govern. O el que és el mateix: gairebé un any sense legislar i sense que l’executiu en funcions doni explicacions al Congrés dels Diputats. I tot, per la impossibilitat que els partits polítics puguin arribar a algun compromís pel bé comú i no només per interessos propis.
Els 'barons', després de defenestrar Sánchez, ara no veuen clar donar suport a Rajoy
Queden 16 dies perquè les terceres eleccions quedin convocades automàticament i ningú encara pot posar la mà al foc que s’evitaran a temps. La direcció interina del PSOE, encapçalada per Javier Fernández, porta dies emetent missatges per convèncer la massa socialista que una abstenció a una investidura de Rajoy és el millor camí. Els ‘barons’, però, no ho tenen tan clar, tot i haver forçat la defenestració de Pedro Sánchez.
El PP encara podria rebutjar una hipotètica abstenció socialista
El congrés federal del partit el 23 d’octubre decidirà, però el PP encara pot jugar la carta de rebutjar el suport socialista. Com? Amb el pretext que necessita algú que li garanteixi els pressupostos de l’any vinent i els següents, que contindran retallades dràstiques imposades per la UE. Mentre que el PSOE porta mesos aguantant la pressió, els populars només l’haurien de suportar una setmana i el ‘premi’ seria gran: unes terceres eleccions on tot apunta que encara poden pujar més en detriment de Ciudadanos, mentre que el PSOE podria quedar enfonsat, ja que no tindria ni candidat clar a president, ni discurs d’esquerres creïble.
Rumb al podi mundial del desgovern
Si tot acaba en una nova cita a les urnes, tot apunta que l’Estat votaria en el 363è dia de desgovern i fàcilment s’arribaria als 400 com a mínim. De moment, però, amb 300 dies, Espanya ja ha deixat enrere molts registres de bloquejos arreu del món i ocupa el tercer lloc de la història recent europea i el cinquè del món, per darrere de Bèlgica (589 dies entre 2010 i 2011), Moldàvia (528 dies entre 2009 i 2010), Cambodja (353 dies entre 2003 i 2004) i el Líban (329 dies entre 2013 i 2014). Unes noves eleccions assegurarien a Espanya el dubtós honor de pujar al podi del bloqueig institucional.