directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 23:26 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Zapatero veu bé que la immersió lingüística estigui a mercè de les majories que hi hagi al Parlament

Celebra que el TC hagi establert que el català no pot ser l'única llengua vehicular

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha defensat aquest dimecres la decisió del Tribunal Constitucional (TC) d'establir que el català no pot ser l'única llengua vehicular en l'ensenyament a Catalunya. Segons Zapatero, més enllà de valoracions polítiques, el TC l'ha encertat quan deixa la porta oberta a una revisió de la immersió lingüística en funció de les majories del Parlament, i en establir que l'Estatut no pot ser 'rígid' i 'petrificar' una llengua com l'única vehicular. El motiu, ha explicat, és que es pot donar el cas que un dia hi hagi una majoria política a Catalunya que opti pel castellà. 'És com si la Constitució espanyola ho regulés tot', ha dit.
zapatero congrés
Comparteix
   


Etiquetes
Zapatero ha assegurat que aquest punt de la sentència no suposa una 'agressió' contra el català sinó un anàlisi 'lògic' de la regulació sobre la llengua a l'escola. 'Si l'Estatut ho regula tot', ha dit, 'el pluralisme polític es veuria perjudicat' i 'això ha de ser contemplat'.

Segons Zapatero, 'obrir la possibilitat a que l'Estatut no tanqui l'alternativa d'un i altre model com a llengua vehicular, des d'un punt de vista conceptual és discutible' i la sentència no s'ha d'interpretar des de la perspectiva del que pot dir i regular un Estatut i el que no.

Zapatero ha demanat al portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida que 'reflexioni amb tranquil·litat' sobre això, perquè 'les constitucions molt rígides poden petrificar les decisions de les legítimes majories polítiques d'un i altre parlament'.

El president espanyol ha recordat que el seu govern i el PSOE aposten perquè el català continuï com a llengua d'us a l'ensenyament i ha justificat la decisió del TC comparant l'Estatut amb la Constitució.

'És com si la Constitució espanyola ho hagués regulat tot, 'tindria serioses dificultats per portar a terme un projecte polític propi', ha dit per sorpresa dels diputats catalans que es trobaven a l'Hemicicle i, en concret, de Josep Antoni Duran i Lleida.

El portaveu de CiU ha recordat a Zapatero que la Constitució espanyola 'no deixa cap escletxa a la interpretació dels articles on parla de la llengua castellana', mentre que Zapatero ha assegurat que sí, i la demostració, ha dit, és la discussió sobre el català com a llengua vehicular a l'ensenyament.

Malgrat tot, Zapatero ha assegurat que ell està a favor del model lingüístic actual i ha recordat que el govern veu el català com una llengua pròpia, fins al punt que l'ha defensat 'i el defensarà' perquè es pugui utilitzar amb normalitat a les institucions europees, tot i que no ha citat el Congrés dels Diputats.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
15 de juliol de 2010, 13.11 h

Curiositat, que ens expliqui Zapatero el model de l'estat, i si fa les mateixes consideracions amb el castellà. Ai, diu que sí, que ho fa, perquè ens fa el favor, oh, de permetre que tinguem el català. Ho fa en una analogia tramposa, però sembla que és això el que diu.
Contempla Zapatero que el model de la llengua a la escola sigui regulat a diferents bandes, diu que per a preservar la pluralitat? Ho he entès bé?
Quina pluralitat? Es refereix a la pluralitat de llengües al món? Ai no,... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
15 de juliol de 2010, 10.59 h

Encara ens fan un favor en deixar-nos parlar català. Quins collons! Que no s'amoinin, ka farem nosaltres la Constitució Catalana que ens plagui.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
15 de juliol de 2010, 10.14 h

Oi tant, i és clar, no podem traumatitzar els pobrets espanyolets amb altres llengües. No han nascut ells per a la poliglòssia. ës, en el fons, una mesura terapèutica, pedagògica i, per damunt de tot, molt, molt espanyola.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Pau Casals fletxa Girona
15 de juliol de 2010, 10.08 h

La llengua de Catalunya és el català, amb majories o sense majories.
I mira 'por donde' a la Constitució espanyola si que es diu que el castellà és d'obligat coneixement.
Per què no treuen l'obligatorietat del castellà a tot Espanya ? Si depen de majories potser a Ceuta i Melilla seria oficial el marroquí.
Espanya, paparra.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Jo mateix fletxa PUTA CIU I PUTA ESPANYA
15 de juliol de 2010, 07.02 h

Paraula de Zapatero=Paraula de pinotxo.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Almogaver.cat fletxa Regne Unit
15 de juliol de 2010, 05.45 h

Es un demagog espanyol mes...
(Carretero)


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.