
Catalunya, disparada per ser l’‘Escandinàvia del sud’
La consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, viatja a Dinamarca per arribar a acords per impulsar el sector de la bioeconomia
Catalunya vol sortir de la crisi des de la modernització de l’economia i l’aposta per la innovació. Ho demostren les intencions que tenien els pressupostos frustrats de 2016, que augmentaven la partida per R+D+i dels 463 milions de 2015 fins els 497 milions, una xifra que podria sobrepassar els 500 milions en els números que el departament d’Oriol Junqueras prepara pel 2017. Una altra prova del model escandinau que potencia el Principat són les relacions amb els països nòrdics, les economies més eficients d’Europa.
Trobada entre Serret i les autoritats de Jutlàndia
En aquest sentit, la Universitat d’Aarhus (Dinamarca), principal centre de recerca agroalimentari danès, ha acollit aquest divendres la trobada entre la consellera Meritxell Serret i les autoritats de Jutlàndia Central, una de les regions daneses. “Catalunya i Jutlàndia Central som regions europees capdavanteres en bioeconomia i estem decidits a cooperar per millorar els nostres coneixements, capacitats tecnològiques i aplicacions en aquest àmbit”, ha manifestat a la sortida de la trobada la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.
Reactivació d'accions conjuntes entre Catalunya i Jutlàndia
Catalunya i Jutlàndia van signar l’any passat un Memoràndum d’entesa per al desenvolupament i promoció del sector bioeconòmic i les cadenes de valor, i ara han acordat reactivar accions conjuntes entre entitats, empreses, universitats i centres de recerca dels dos territoris per aprofitar coneixements i sinèrgies de treball. Serret ha remarcat la voluntat “d’anar junts i coordinats a Europa” per a tenir una major capacitat d’influència.
Transició cap a un model energètic sostenible
En aquest sentit, segons la consellera, l’objectiu d’aquest Govern és “avançar cap a una societat més sostenible, amb una orientació clara cap a la bioeconomia i l’economia circular, en què siguem capaços de reutilitzar els recursos i subproductes agroalimentaris i forestals per convertir-los en productes de gran valor”. La consellera ha destacat per per això “és molt important potenciar la col·laboració amb altres territoris compromesos amb aquesta estratègia de sector i de país, que contribueix també a la transició cap a un model energètic sostenible”.