El procés també ‘corona’ el parlament finlandès i provoca un ridícul de la ‘caverna’
Raül Romeva i Albert Royo defensen la negació al diàleg per part d'Espanya i l'esperit democràtic i europeista català davant un públic privilegiat
Guifré Jordan @enGuifre – El procés català ‘trepitja’ avui el parlament de Finlàndia, i ja són vuit les cambres legislatives arreu del món que s’han atrevit a acollir un acte per debatre sobre la independència catalana, entre les quals Dinamarca, la més icònica, Irlanda, Uruguai, Paraguai, Estats Units, Bèlgica i Suïssa. El conseller d’Exteriors, Raül Romeva, i el secretari general de Diplocat, Albert Royo, han donat informació de primera mà sobre el camí del Principat cap a la plena sobirania en un intergrup d’amistat amb Catalunya de l’‘Eduskunta’, el parlament escandinau.
Discurs adaptat al públic finlandès de Romeva
Després d’unes paraules de benvinguda del diputat del Partit dels Finlandesos Simon Elo, Royo i Romeva s’han adreçat als parlamentaris presents amb un discurs adaptat al públic que els escoltava. El conseller ha recorregut a la independència finlandesa el 1917: “Estem totalment d’acord amb les paraules de la declaració d’independència de Finlàndia, que l’any vinent celebrarà el seu centenari”.
Royo: "La Constitució espanyola no impedeix fer un referèndum si hi ha voluntat política"
Romeva ha continuat repassant un fragment del text: “El poble català, com els finlandesos fa un segle, ‘senten intensament que no poden satisfer els seus deures nacionals i internacionals sense la sobirania completa. El desig centenari de llibertat espera complir-se ara”. A més, ha recordat que la situació catalana no és un problema legal, sinó polític i que “els tribunals mai podran substituir el diàleg polític”. Al seu torn, Royo ha remarcat que la Constitució espanyola no impedeix fer un referèndum si hi ha voluntat política i també ha assenyalat el caràcter democràtic del procés i la vocació europeista de la societat catalana.
Entre els assistents, mitjans de comunicació, diputats i assessors del parlament finlandès
La compareixença, on han assistit personalitats polítiques del país i mitjans de comunicació, ha acabat amb un torn de preguntes durant el qual els diputats i assessors del Parlament han mostrat gran interès per la gestió del Govern de la Generalitat per avançar en el procés. Aquesta tarda Romeva oferirà un seminari al ‘think tank’ Magma, titulat “Catalunya: un procés d’autodeterminació a la UE”.
El ridícul de la 'caverna' amb la traducció de la paraula 'minister'
La invitació de l’acte presenta el conseller com a “ministre d’Exteriors del govern de Catalunya”, cosa que ha fet posar el crit al cel al diari ‘ultra’ La Gaceta. El rotatiu critica que tot i la suspensió cautelar del TC al nom del càrrec inicial, "el separatista continua presentant-se a l'exterior ja no com a conseller, sinó com a ministre d'un hipotètic Estat català". El cas, però, és que la denominació 'minister' és la traducció de 'conseller' més fidedigne que es pot fer a l'anglès. De fet, els titulars de departaments específics del govern escocès s'anomenen 'ministers'.