Unes 70.000 persones es manifesten a València en record de la batalla d'Almansa
A Palma, la Diada per la Llengua i l'Autogovern agrupa 30.000 persones més
Dissabte de manifestacions arreu del país. A València 70.000 persones van respondre a la convocatòria d'Acció Cultural del País Valencià a la manifestació en record del 300 aniversari de la batalla d'Almansa, encapçalada pel lema "1707-2007 Ja n'hi ha prou", i per la llibertat d'expressió al País Valencià. A Palma, unes 30.000 persones es van aplegar a la Diada per la Llengua i l'Autogovern, convocades per l'Obra Cultural Balear, Joves de Mallorca per la Llengua i d'altres entitats culturals, que va tenir el seu punt fort en el desplegament d'un impressionant mosaic amb el lema "El Futur és Nostre".
Desenes de milers de persones es van manifestar ahir pels carrers de València en record del 300 aniversari de la batalla d'Almansa, convocades per Acció Cultural del País Valencià. La manifestació va començar a les 6 de la tarda a la plaça de Sant Agustí i va acabar a la plaça dels Bous, on van tenir lloc els parlaments de cloenda de l'acte.Una gran pancarta amb el lema "1707-2007 Ja n'hi ha prou" portada pels membres de la Federació Llull -integrada per ACPV, l'Obra Cultural Balear i Òmnium Cultural- encapçalava la manifestació. Així mateix, altres personalitats del món civil i cultural com Artur Balaguer de la Plataforma Ja en Tenim Prou o Empar Salvador del Fòrum per a la Memòria del País Valencià. A la manifestació també hi havia altres pancartes, com la de "Per la llibertat d'expressió", que reuní els membres de la junta directiva d'ACPV i que volia denunciar la censura per, entre d'altres coses, l'intent de tancar les emissions de TV3 al País Valencià per part del govern Camps. El mateix govern valencià ha intentat impedir que el col·lectiu Ja en Tenim Prou exhibís el seu vídeo editat per denunciar als abusos del PP. Altres pancartes destacables van ser la de la plataforma Acció i Reflexió Ciudadana per València. Diversos partits polítics, sindicats, col·lectius locals i organitzacions cíviques van participar també a la manifestació amb pancartes variades.
Posteriorment es va fer un concert al Campus de Tarongers de la Universitat de València, amb Al Tall, Obrint Pas, Pau Alabajos i Sergi Contrí, Verdcel, Pep Gimeno "Botifarra", l'Ham de Foc, Voltor, Orxata Sound System, Gàtaca, Miquel Gil, Feliu Ventura, Soul Atac, la Gossa Sorda i Svà-ters.
A Palma, la Diada per la Llengua i l'Autogovern organitzada per l'Obra Cultural Balear va obtenir un èxit sense precedents a la plaça Major de Palma, amb un impressionant mosaic gegant format per milers de persones on s'hi podia llegir "El Futur és Nostre". I és que la convocatòria reuní entre 25.000 i 30.000 persones, que van clamar de forma unitària a favor de la identitat, la llengua i la cultura catalana de Mallorca. A més a més, l'acte englobava també el punt final del Correllengua, que des del 17 d'abril portava la Flama de la llengua catalana per tota l'illa.
En paraules del pare de la Real, Joan Francesc March: "La llengua catalana, amb matisos mallorquins, forma part de la nostra manera d'entendre el món. Si el cos té vida per la sang, la llengua dóna vida a la personalitat, no renegueu de la vostra sang". Després, el manifest, llegit per quatre membres de Joves de Mallorca per la Llengua, hi destacà la sahariana Natou Khatri, que amb un català perfecte demostrà que la integració és viable. Tots quatre eixigiren als governants illencs l'ensenyament en català i el reconeixement de la llengua a les institucions europees, a més de la posada en marxa d'autogovern real -i més-. Tots van qualificar l'esdeveniment com a "gran èxit sense precedents". Ni tan sols el mal temps va espatllar la festa.
El gran acte cultural acabà amb un concert d'Els Pets i Anegats, i actuacions variades de batucaires, castellers, i tot tipus d'activitats festives i culturals.