Alarma al Regne Unit pel xantatge que Espanya pot fer als britànics amb Gibraltar i el Brexit
L'exministre d'Exteriors britànic creu que Madrid podria exercir el seu veto a l'allargament de les negociacions Londres-UE
Guifré Jordan @enGuifre – El Regne Unit tem una estratègia de possible joc brut d’Espanya durant les negociacions sobre el Brexit per fer-se amb la sobirania de Gibraltar. L’exministre d’Exteriors britànic, William Hague, creu que l’Estat espanyol “podria utilitzar” el tema del penyal “per prendre el Regne Unit com a ostatge” durant les negociacions per la sortida de la UE. L’estratègia seria fer ús del veto que tindrà Madrid per evitar que el Regne Unit pugui allargar les negociacions del Brexit més enllà dels dos anys si ho necessita. Això obligaria Londres a una sortida en els termes més durs possibles: sense cap acord comercial.
L'exministre d'Exteriors britànic William Hague alerta dels perills d'Espanya
Hague diu en declaracions recollides a Financial Times que “seria un miracle si tot es pogués lligar en dos anys”, que és el termini màxim de negociacions que fixa la UE des que un país diu que se’n vol anar oficialment amb l’Article 50 del Tractat. Així, ell creu que el govern de Theresa May haurà de demanar una pròrroga, cosa que és factible si hi ha unanimitat en la resta de membres. És per aquest motiu que ell creu que qualsevol estat pot amenaçar d’impedir-ho per treure’n algun rèdit, i ha citat l’Estat espanyol i la seva demanda de “sobirania compartida sobre Gibraltar”.
Si Espanya juga fort, podria contrarestar Londres donant un cop de mà a la independència catalana?
Si això succeís i un país com Espanya vetés l’allargament de les negociacions, el Financial Times afirma que el Regne Unit es veuria forçat a abandonar la Unió “en els termes que marca l’Organització Mundial del Comerç, obligant els exportadors del país als aranzels i controls de duanes”. Un desgavell en tota regla per l’economia britànica. Si Espanya tirés pel dret en aquest escenari hipotètic, podria contrarestar Londres reconeixent una també hipotètica independència de Catalunya si coincidissin en el temps, malgrat Escòcia?