
Nova victòria de la Comissió de la Dignitat a l’Arxiu de Salamanca i a l’Estat
Primer retorn de documents a particulars de fora de Catalunya
Les víctimes del franquisme es poden apuntar una nova victòria envers l’Arxiu de Salamanca ja que aquest migdia s’ha retornat per primera vegada una remesa de documents a un particular de fora de Catalunya. Després de múltiples traves del ministeri de Cultura i d’un llarg entramat judicial, la família de Reparaz ha pogut rebre 49 caixes plenes de documents i llibres que pertanyien al geògraf i activista polític Gonzalo de Reparaz, que no obstant va viure gairebé vint anys a Barcelona.
Comparteix
TweetEtiquetes
El ministeri de Cultura diu que no es lliuraran més fons i la Comissió de la Dignitat ho qualifica de "lamentable i contrari a la llei"
L’entitat memorialística Comissió de la Dignitat, que ha donat suport a la família de Reparaz durant tot el procés de restitució, s’ha felicitat per la notícia i ha lamentat “l’actitud dels governs espanyols contraris al compliment de la llei que reconeix el dret de les persones i entitats que van patir la requisa dels seus arxius pel franquisme a recuperar-los”. En aquest sentit, ha qualificat de “lamentable i contrari a la llei” el fet que el ministeri de Cultura admetés fa uns dies que no es lliuraria cap fons a cap propietari més.
Les múltiples traves de l'Estat per evitar retornar documents
Les dificultats amb què la família de Reparaz s’ha trobat per aconseguir recuperar els documents han estat majúscules. L’executiu de Zapatero va publicar un Reial Decret el 2008 on s’establia que els documents requisats a fora de Catalunya es podrien reclamar a la comunitat autònoma on s’havien requisat i com s’havia de fer. Segons la Comissió de la Dignitat, Cultura no va fer “gens de publicitat” de la mesura i només la família de Reparaz se’n va assabentar.
Es van dirigir a la Comunitat de Madrid, que “no va voler assumir-ne la competència” i el Ministeri també s’hi va declarar incompetent tornant la pilota a les autonomies, tal com especificava el Reial Decret. Tot plegat va acabar al Tribunal Superior de Justícia de Madrid, que també va denegar la petició de la família, fins que el 2 de març d’enguany el Tribunal Suprem va donar-li la raó i va obligar el Ministeri i la Comunitat de Madrid que lliuressin el fons als Reparaz.
Clam perquè s'acabin de retornar els 'papers de Salamanca' encara pendents
En aquest sentit, el portaveu de la Comissió de la Dignitat, Pep Cruanyes, ha demanat que el Ministeri retorni els documents catalans que manquen i que obri un nou període pel que fa als de la resta de l’Estat donant-ne l’informació adequada a la ciutadania. Complint així el deure de restitució que li ha recordat que té pendent el darrer informe de les Nacions Unides”.