
Auge independentista post-Trump a Califòrnia amb el model català com a referent
Diversos inversors de Silicon Valley diuen que finançaran una campanya pel 'Calexit'
Guifré Jordan @enGuifre – L’elecció de Donald Trump com a president dels EUA ja ha provocat la indignació de molts nord-americans, que han sortit al carrer per protestar. A Califòrnia, però, la reacció ha estat singular: comença a prendre força un sentiment independentista, que alguns plantegen amb el model català com a referent, segons el diari de Guardian, i amb l’horitzó d’un referèndum secessionista el 2019.
Inversors de Silicon Valley comencen a donar suport a la independència
Diversos inversors de Silicon Valley apostaven ahir pel que ja s’ha batejat com ‘Calexit’, ‘Califrexit’ o ‘Caleavefornia’. Per exemple, l’empresari Shervin Pishevar, impulsor de Hyperloop i inversor d’Uber i AirBnB, va anunciar ahir de matinada que finançarà una campanya per la independència. Ho va dir als seus 88.000 seguidors de Twitter, en un missatge que ja ha rebut 2.500 ‘m’agrada’. Un altre inversor de la mateixa àrea, Jason Calacanis, deia ahir a la mateixa xarxa social que després del Brexit i la victòria de Trump, la secessió de Califòrnia seria fàcil.
El 'Calexit' es comença a organitzar i mobilitzar
Una de les entitats que ara treu el cap amb força és Yes California, nascuda l’any passat amb l’objectiu d’assolir la plena sobirania. De fet, ahir va convocar “la primera manifestació de la història pel Calexit” a la capital de l’estat, Sacramento. A més, van plantar una parada davant el capitoli de la mateixa ciutat. L’entitat és encara molt minoritària, però afirma que té la bústia del correu electrònic ja plena, amb més d’11.000 emails per respondre. Amb tot, mitjans de comunicació com The Guardian, el diari New York Daily News o la cadena de televisió nord-americana NBC (en l’edició de Los Angeles) ja n’estan parlant.
Tot i votar en massa Hillary Clinton, el vot californià no va donar-li la presidència
El moviment s’ha fet fort després de les eleccions presidencials perquè va ser l’estat gran que va donar més suport a Hillary Clinton, amb un 61% dels vots, pel 33% que va rebre Donald Trump. Amb tot, “de nou, els vots de Califòrnia no van ser rellevants en els comicis. Per què hem de continuar formant part d’aquesta unió?”, es preguntava ahir el Twitter de Yes California. El territori també va votar contra George Bush fill en les dues ocasions i tampoc se'n va sortir.
Paral·lelismes entre Califòrnia i Catalunya
La situació de l’estat té alguns paral·lelismes amb el Principat, ja que és el que genera més riquesa dels cinquanta que formen els EUA, se situaria en el sisè lloc del món en PIB si fos independent, i també és el que té més població amb gairebé 40 milions d’habitants. A més, és el tercer en àrea, amb 420.000km2 , o el que és el mateix, 13 vegades la mida de Catalunya.
Notícies relacionades
- Trump té un peu i mig a la Casa Blanca, amb l'escrutini gairebé decidit 09.11.2016.
- Les universitats catalanes, capdavanteres a l’Estat un any més 06.09.2016.
- El comerç entre Catalunya i els Estats Units creix més que mai via Miami 29.04.2016.
- El govern català es pronuncia sobre el ‘terratrèmol’ Trump 09.11.2016.
- La independència de Catalunya, a mans d’un imprevisible i excèntric magnat? 09.11.2016.