directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 16:19 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Preparats per defensar la sobirania al carrer

Catalunya en temps de sedició: resum de set dies entre l’agressió i la resistència.

Comentaris 14  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 8 vots )
carregant Carregant

Tal i com el president d’Òmnium Jordi Cuixart proclamava a l’avinguda Maria Cristina diumenge passat, durant l’acte en suport als nostres càrrecs electes i particulars represaliats, ara sí que sí, entrem en la fase final de mobilització permanent. La pròpia del nostre temps de sedició. Una mobilització que, amb l’acord de tots els qui estan per fer un nou país, en el moment precís, ha d’anar adreçada a aturar pacíficament l’acció repressiva de l’Estat espanyol, per tal de demostrar empíricament que ja no mana a Catalunya. Allò dels escenaris gandhians. Aquests són alguns dels grans temes de la setmana.
© Marc Puig Pérez

Comparteix
   


Etiquetes
155. La Brigada Aranzadi progressa adequadament. De fet, podríem parlar de jugada mestra del Partit Popular en la seva deriva antidemocràtica contra Catalunya: ara ja no necessita ni el consentiment de les cambres per aplicar el famós article 155 per a la suspensió de l’autonomia. L’aplica per etapes i de manera quirúrgica: una vegada assegurada (en temps de majoria absoluta) una majoria favorable durant una dècada a l’alt tribunal i introduïda la darrera reforma (sobre la qual ha decidit la seva majoria conservadora), amb un simple recurs al TC contra qualsevol actuació del Parlament, i amb la conseqüent inhabilitació automàtica de càrrecs públics de la mesa i/o diputats, pot consumar un nivell d’intervenció gairebé total decidida en solitari per instruccions d’un executiu en minoria. El govern fa i desfà sense cap contrapès: ja no requereix cap assentiment del legislatiu ni cap intervenció del poder judicial. Som en una democràcia modèlica.

BARRA. No van passar ni deu minuts de la notícia que el consell polític de la CUP acceptava la tramitació dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a l’any 2017 que els socialistes (agermanats amb els del sí a Rajoy) els començaven a acusar de posar per davant la independència de les necessitats socials. De manual dependentista. Costa molt d’entendre com és que els QWERTY assisteixen a manifestacions on s’exigeix destinar un 6% dels pressupostos a educació, justament el mateix dia en el qual una agència independent (l’Associació Estatal de Directors i Gerents de Serveis Socials) assenyala el fet sorprenent que l’Ajuntament de Barcelona ha reduït la seva despesa social d’un 11% el darrer any i que espera tancar l’exercici amb un superàvit pressupostari de 70 MEUR. Sempre resulta xocant aquesta altíssima capacitat d’alguns per a exigir tant i tant als altres i tan poc a un mateix.

CEDIR. Avança la negociació entre Junts pel Sí i la CUP pel que fa als pressupostos de la Generalitat. Els vells tics, però, continuen presents. Tot i que l’impacte real, el marge de negociació existent, és ben limitat: l’autonomia intervinguda ha convertit la institució en una finestreta finalista. Fa gràcia veure com els dependentistes fan veure que la Generalitat té un marge ampli de maniobra. Preocupa també la tendència dels uns i dels altres a justificar davant les respectives parròquies que no han cedit. Els uns, en la seva voraç redistribució per la via fiscal (en realitat poc eficaç i diferida en els seus efectes fins d’aquí molts mesos) els altres, en la preservació de la seva aposta de col·laboració pública-privada. És lògic que tothom vulgui preservar el seu model, però si de veritat volem arribar a la República Catalana el primer argument, la primera medalla dels negociadors hauria de ser la d’haver estat generós.

DECIDIR. El diari del grup Planeta a Catalunya, xalava dimarts amb les declaracions de l’ambaixador francès al Regne d’Espanya, Yves Saint-Geours, contra una resolució del Parlament català refermant el dret dels catalans dels Comtats a decidir en llibertat el seu futur polític. Una votació al Parlament que diuen que no ha agradat l’executiu de Manuel Valls. Les declaracions del diplomàtic, ben sospesades, han estat impecables; de fet, ja ens agradarien aquí baix: ha recordat el fet que, més enllà de les particularitats culturals i lingüístiques, els nord-catalans se senten part de França. Fantàstic. És justament això. L’important és què considerin els ciutadans d’aquell territori. Bingo. Cent per cent d’acord. La majoria, ara, volen la dependència de França. Qui ho sap en un futur. Al sud, en canvi, per al govern i les institucions espanyoles és completament indiferent quina sigui l’opinió de la gent. La llei diu el que diu i punt.

COMUNS. L’alcaldessa Colau, en problemes, ha vist com aquesta setmana l’oposició en bloc li tombava els pressupostos: Gerardo Pisarello culpava Esquerra de buscar-hi només el seu interès partidari, obsessionada només a evitar l’enfortiment dels comuns: denunciar partidisme i alhora donar explicacions partidistes, que “cree el ladrón que todos son de su condición”. El regidor barceloní, a la vista del bloqueig, girava el cap envers CiU i Ciudadanos i parlava de la necessitat de ser... menys doctrinaris! Ells, que no fan ni una sola concessió als altres, demanen menys sectarisme. Espectacular. I just a la vegada Xavier Domènech parlava dels Comuns com la força encarregada d’acabar amb l’hegemonia convergent, com si no fos el procés independentista (i la corrupció) allò que se l’ha endut per davant, després de dècades de pacte implícit (o d’inoperància) amb l’esquerra autonomista, la que ells mateixos han triat per a caminar a Barcelona. Quanta coherència.

DEPENDÈNCIA. Dependència és justament això, és l’àvia de Reus morta per la conxorxa entre Gas Natural (presidida ara pel gran Isidre Fainé), la Moncloa i el Tribunal Constitucional. És el Govern espanyol actuant al servei de les elèctriques davant del TC per a evitar que la Generalitat tingui força real d’impedir els talls de subministrament. És aquesta incapacitat de la gestoria, aquesta manca de sobirania real, combinada amb l’actuació de l’empresa que (segons sembla) va tancar l’aixeta sense encomanar-se a ningú, el que va crear les condicions adequades per a la tragèdia. De la misèria política derivada de la conxorxa dels de sempre, curulls de beneficis, a la misèria social, també dels de sempre, pagant els plats trencats. Això, sí la manifestació no la convocarem davant la seu de Gas Natural o la delegació del govern espanyol, dels conxorxats, sinó davant la façana de la gestoria. És molt descarat.

Miquel Pérez Latre (@Granollacs), arxiver, historiador i blogaire.

Podeu seguir altres reflexions de l'autor de Temps de Sedició al seu blog Per a bons patricis.
 
 
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#14
Rufino Laina fletxa Valencia de Alcantarilla
20 de novembre de 2016, 13.01 h


#13 De qué manicomio has salido tu, chaval? Qué es eso de "trencapatries" ... oye, nene, no te nos pongas a llorar aquí como una magdalena, porque te rompen tu juguetito, que a los españoles de verdad nos dais ascos los franquistas llorones. anda y que te zurzan, chaval, deja ya de desprestigiar España.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
Lluis fletxa bcn
20 de novembre de 2016, 11.15 h

Joana Ortega, ofereix les dades definitives de la consulta independentista del 9Ngencat.cat

Política 01/12/2014 21:02 Hi va votar un 37%.
La Generalitat xifra la participació final en la consulta en el 37% del cens, i el suport a la independència en el 30% .

N.B. EL TRENCAPATRIES OMPLEN UNA CARRÉ PERÒ NO LES URNES.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
20 de novembre de 2016, 08.57 h

Hi ha una gran diferència entre actuar per aconseguir la independència o fer-ho per defensar la sobirania. Si ara estem en aquest segon supòsit és que ja hem renunciat a tot abans de començar.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
NOSALTRES SOM EL SOMNI fletxa República Catalana II★II
19 de novembre de 2016, 15.43 h

#10


SANTIAGA Y CIERRA EL COÑO



Cuando hables de presupuestos, habla del robo de 16.000.000 M que roba españa
a Catalunya cada año.




Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Santi fletxa Barcelona
19 de novembre de 2016, 15.06 h

Has olvidado mencionar que esta tarde a las 17:30h está convocada una maifestación "POR UNOS PRESUPUESTOS SOCIALES", miles de catalanes se sienten estafados por los presupuestos de Junqueras y la CUP.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Aragoneses Orientales(que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI , REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES, obviamente en todos los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes ADIOS MAD MASS ADIOS
19 de novembre de 2016, 13.00 h

POR REPORTEROS SIN FRONTERAS
Dos periodistas afines al yihadismo premiados en Francia
El estadounidense Bilal Abdul Karim y el sirio Hadi Abdullah, han sido galardonados con el Premio Bayeux y el de “Periodista del año” de Reporteros sin fronteras, respectivamente
http://www.lavanguardia.com/internacional/20161119/411972420278/periodistas-yihadismo-premiados-francia.html

¿Y LUEGO HAY QUIEN SE SORPRENDA DE QUE MARINE LE PEN SERA LA NUEVA PRESIDENTA DE FRANCIA?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
NOSALTRES SOM EL SOMNI fletxa República Catalana II★II
19 de novembre de 2016, 10.11 h

#3



XARNEGA-XONIPITECUS


No sabia que eras tan paleta
Todo eso que dices de donde lo has copiado ?
Del manual de la Faes ?
Tu anal patriotismo te delata, toma el vibrador y piensa en Franco,
Igual resucita.



.


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
NOSALTRES SOM EL SOMNI fletxa República Catalana II★II
19 de novembre de 2016, 10.11 h

#3



XARNEGA-XONIPITECUS


No sabia que eras tan paleta
Todo eso que dices de donde lo has copiado ?
Del manual de la Faes ?
Tu anal patriotismo te delata, toma el vibrador y piensa en Franco,
Igual resucita.



.


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
NOSALTRES SOM EL SOMNI fletxa República Catalana II★II
19 de novembre de 2016, 09.59 h

#1


CANALETA-ARAGONESES, LA MAIRENA DE CARDEDEU


Tu tens la sort que no t'ha caigut el suport del municipal, menges porra
cada dia i si et quedes amb gana, continues xarrupant.
Canaleta el forat també el tens de via estreta ?
Ui quin mal! .
.



Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
19 de novembre de 2016, 09.31 h



Fernandez Diaz, que encara es passeja per aquí, se li podría aplicar allò de.........

A DIOS ROGANDO Y CON EL MAZO DANDO.


Valora aquest comentari:   votar positiu 15   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.