Poca participació a la manifestació convocada pels sindicats
Sindicats i partits d'esquerres principalment contraris a la independència surten al carrer per exigir uns pressupostos millors però obliden l’espoli fiscal que pateix Catalunya
Els sindicats majoritaris de Catalunya i partits d'esquerres com el PSC, CSQP o la CUP han sortit al carrer aquest dissabte a la tarda per reclamar uns pressupostos del Govern de la Generalitat "més socials" i que prioritzin "l'atenció a les persones" per davant de "quadrar els números". Sota el lema "Es pot fer ara", els grups convocants han volgut pressionar el Govern perquè presenti uns pressupostos amb més partides i més recursos per a les "necessitats socials" que asseguren que pateixen els catalans. Partits com el PSC i CSQP han enviat representacions encapçalades pels seus líders, manifestant així "plena coincidència" amb les reivindicacions sindicals, mentre la CUP –soci preferent del Govern per negociar els pressupostos- ha acudit "content de que el debat pressupostari surti del Parlament al carrer" i assegurant que les seves demandes en les converses amb el departament d'Economia coincideixen amb les reivindicacions sindicals.
Poc poder de convocatòria per part dels sindicats i les esquerres federalsLa manifestació, que ha convocat uns pocs milers de persones, ha començat a la plaça d'Urquinaona, a Barcelona, i ha seguit per Via Laietana fins a arribar a la plaça Sant Jaume. A la marxa s'han vist representants i pancartes dels sindicats majoritaris UGT, CCOO i USOC, dels col·lectius contra les retallades, de les plataformes en favor de la sanitat i l'educació pública, i dels contraris als desnonaments, entre altres. A més, han fet acte de presència partits i dirigents del PSC, CSQP i la CUP, en considerar que les reivindicacions dels sindicats eren perfectament assumibles i compartides per les seves organitzacions.
Protesta a la plaça Sant Jaume i no a la Delegació del Govern espanyol
En nom, precisament, dels sindicats, el secretari general d'UGT de Catalunya, Camil Ros, assegurava a la premsa que el projecte de pressupostos que prepara el Govern hi ha "propostes fiscals que són més un equilibri parlamentari que unes mesures fiscals d'acord al moment que vivim". És per això que ha reclamat que els comptes del Govern "facin un gir" a l'esquerra. "Hi ha situacions de pobresa, calen polítiques d'ocupació i industrials, hi ha feina precària, hem vist la visibilitat de la pobresa aquesta setmana amb els immigrants al camió i una persona morint per pobresa energètica", ha comentat, tot afegint que aquestes necessitats haurien de "trobar resposta als pressupostos" en propostes com "una partida per a la Renga Garantida de Ciutadania". "És clau que hi sigui", ha manifestat Ros.
Els partits contraris a la independencia, al costat dels sindicats
Des del PSC, el seu primer secretari, Miquel Iceta, ha donat suport a la manifestació assegurant que, com diu el lema de la reivindicació "es pot fer molt més contra la crisi social que patim a Catalunya i es pot fer ara". En quest sentit, Iceta ha reivindicat fer un gir "tant des de les despeses destinades al benestar, com des dels ingressos". "Hi ha un marge a la fiscalitat que ens permetria alleugerir les rendes més baixes i augmentar la pressió sobre les més altes", ha dit. A més, el socialista ha demanat al Govern que no esperi més per aplicar aquestes mesures. "Creiem que es pot fer ara, no cal esperar a la independència, demanant esforços a qui més té i per això acompanyem les reivindicacions sindicals", ha conclòs.
El president del grup parlamentari de CSQP, Lluís Rabell, ha aprofitat per criticar que el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, faci "declaracions simpàtiques" davant la patronal catalana "ventant-se de ser un liberal de debò". "Estaria ben inspirat si en lloc de fer la pilota al món empresarial, escoltés el clam de les entitats socials i sindicals, que estan demanant uns pressupostos socials", ha reclamat. En aquesta línia, Rabell ha avisat que "els ímputs que rebem sobre els pressupostos no són gaire bons", sobretot en matèria tributària. "S'hauria de ser més redistributiu i reformar l'IRPF, l'impost de successions i el de patrimoni per recaptar 1.000 milions que haurien de servir primer per una renda garantida de ciutadania", ha conclòs Rabell.
La CUP entre els independentistes i els unionistes
Per últim, des de la CUP, la diputada al Parlament Mireia Vehí ha considerat que és "una bona notícia que el debat dels pressupostos desbordi el Parlament i surti al carrer", com creu que passa a partir d'aquesta manifestació. "Nosaltres portem mesos posant sobre la taula propostes com les que ara es demanden i ens em sentit sols molt sovint. Celebrem que els sindicats i ara PSC i CSQP s'hi sumin", ha dit interpretant així la presència d'aquests dos grups a la concentració d'aquest dissabte.
A més, Vehí defensa que la CUP pugui ser el soci preferent del Govern, estar negociant els pressupostos amb JxSí i, alhora, manifestar-se perquè els pressupostos siguin diferents. "No només s'entén sinó que ha de passar. La CUP negocia els pressupostos en clau de procés i de ruptura, i treballa per un acord, però alhora és conscient de la situació de pobresa i desigualtat, i de la necessitat de mesures clares per al repartiment de la riquesa", ha comentat la diputada anticapitalista abans de la manifestació.