directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 7 de maig de 2024 23:17 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Tresserras qualifica de "greu falta moral" del govern Zapatero la demora dels 'Papers de Salamanca'

"L'Estat abans que ningú" hauria de complir la llei

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha valorat com a 'error polític' i 'greu falta moral' la posició del govern espanyol, que dos anys després de l'aprovació de la llei, encara no ha accedit a retornar els documents de Salamanca que encara es troben a l'arxiu. Segons Tresserras, 'la llei no estableix els requisits previs' a què al·ludeix el Ministeri de Cultura i per tant no hi ha motius per endarrerir encara més el procés. Des de Cultura, aquest dimecres al matí s'ha posat a la disposició del públic, a través del web, el llistat provisional de particulars, entitats i partits polítics que a hores d'ara encara tenen documentació confiscada durant la Guerra Civil i pendent de retornar. En total, es tracta de 1.300 capses de documentació que afecten 295 privats. I s'ha posat a disposició dels afectats, un telèfon d'atenció i una adreça web perquè puguin fer les consultes sobre el procés.
tresserras
Comparteix
   

El titular de Cultura ha reconegut que no entén la política que està fent el Ministeri. 'Per què un govern que ha assumit el cost polític que li ha suposar tornar una part de la documentació no la torna tota? Quina és la intel·ligència política que et permet tornar una part i no tota?' es preguntava aquest dimecres al Parlament. Des del seu punt de vista, el que s'hauria d'haver fet és accelerar el procés per tal de poder tancar aquest tema al més aviat possible. El que ha passat, però, és que s'han 'topat amb les rutines de l'estat espanyol que no han acabat d'entendre el tema moral de tot això'.

'Des de Catalunya, és incomprensible', ha afirmat Tresserras, qui ha recordat que hi ha molts particulars que estan pendents d'aquesta 'reparació històrica', amb el retorn d'uns documents que es van segrestar 'a cop de baioneta', com a 'botí de guerra'. Pel que fa a l'empara legal a què pot recórrer la Generalitat, Tresserras ha recordat que 'la victòria jurídica va ser l'aprovació de la llei', que com la resta de normatives, 'obliguen a tothom i a l'estat abans que ningú'.

La llei exigia com a requisits la validació de la titularitat a càrrec de la comissió mixta. La part catalana ho va fer fa més de quinze mesos, i des de llavors aquesta comissió no s'ha reunit ni tampoc s'ha fixat cap calendari. Mentrestant, lamenta Tressserras, s'han impulsat iniciatives com ara la creació del Centre de la Memòria Històrica a Salamanca, un fet que no formava part del cos de la llei ni tampoc era un requisit previ.

Per tot això, ha exigit de nou la fixació d'un calendari el més aviat possible perquè el tema és de 'màxima urgència'. El conseller responia així a una pregunta de CiU formulada durant la comissió de Cultura celebrada al Parlament. La diputada Carme Vidal, ha demanat que es pronunciés sobre el que consideren 'un menyspreu' a Catalunya.

El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, ha penjat aquest dimecres al matí al seu web, el llistat provisional de particulars, entitats i partits polítics que a hores d'ara encara tenen documentació confiscada durant la Guerra Civil i pendent de retornar s'ha posat a disposició dels afectats, un telèfon d'atenció (93 589 77 88) i una adreça de correu electrònic (anc.cultura@gencat.cat) perquè puguin fer les consultes sobre el procés.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
Roger fletxa Barcelona
31 de gener de 2008, 10.46 h

23 anys de CIU = ni un sol paper de Salamanca. No cal donar-li massa més voltes al ema.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
31 de gener de 2008, 09.25 h

¿I on està CIU? ¿Està defensant el retorn dels papers de Salamanca?

¡¡No, el que fa CIU és treure-li pols a la calva de Duran, perquè quedi més presentable davant Zapatero i Rajoy!!

Quina vergonya, Convergència!

ERC, no em fallis! Segueix endavant!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo supera el casting com a tertulià de xou d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.