directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 7 de maig de 2024 07:59 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Per ERC la integració a Catalunya "passa per parlar català"

Proposen que l'Estat traspassi les competències d'immigració a la Generalitat

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

ERC afirma que l'Estat 'ha fracassat clarament' en la gestió de la immigració i creu que l'única solució per arreglar-ho passa perquè les competències es traspassin a la Generalitat. Segons el cap de llista republicà per Girona, Francesc Canet, un cop sigui la Generalitat la que tingui les competències en matèria d'immigració, serà més fàcil que 's'acostin al territori' i, així, els ajuntaments disposaran de més eines per regular la situació. Per això, Canet ha exposat aquest dimecres tres propostes principals que fan per les pròximes eleccions espanyoles en matèria d'immigració però, afirma, aquestes propostes passen primerament perquè s'accepti que 'la llengua de cohesió social a Catalunya, és el català'. 'Qui parla el català i qui entén el català ja és un català més i deixa de ser un immigrant', ha afirmat Canet que rebutja així la proposta lingüística del PP en l'educació.
puig canet
Comparteix
   

'Si no ens trobarem que a l'escola haurem de fer 200 llengües vehiculars, cosa que és impossible. Ha de ser el català la llengua de cohesió social', ha reclamat Canet que critica els 'discursos demagògics que s'emparen en el suposat respecte als drets individuals'. Un d'aquests discursos seria la proposta del PP on asseguren que garantiran per llei l'escolarització en espanyol. En aquest sentit, el candidat republicà ha dit enèrgicament que 'ERC rebutja del tot la proposta de la immersió lingüística que vol derogar el PP i, en canvi, referma la necessitat que, en aquest assumpte, la llengua de cohesió social sigui la llengua catalana'.

Aquest seria, segons Canet, 'el marc que engloba totes les propostes' que fan matèria d'immigració. ERC es mostra ferm en proposar que les competències passin a la Generalitat després del 'fracàs' del govern espanyol. Concretament han exposat tres propostes que consideren 'urgents'. La primera d'aquestes és que sigui el Govern el que atorgui 'exclusivament' la concessió de permisos. Canet afirma que és 'urgent que siguem àgils i eficaços en les gestions'. També reclama que es respecti que l'acollida depèn de la Generalitat.

Una segona proposta que reclamen els republicans des de Girona és augmentin les competències en la inspecció de treball perquè sigui la Generalitat la que pugui combatre 'l'economia submergida i les problemàtiques que se'n deriven'. 'Si no es fa a través de la proximitat és impossible fer-ho', ha opinat Canet.

Finalment, Canet ha reclamat que es dotin dels fons necessaris les polítiques d'immigració i, sobretot, que es derivin al territori, tant si els fons provenen de l'estat espanyol com si ho fan des d'Europa.

En aquest darrer punt, el número dos republicà, Joan Puig, ha fet balança de la 'feina feta' des de Madrid durant aquest darrer mandat. En aquesta línia, ha afirmat que des d'ERC han treballat per 'intentar aconseguir que les polítiques per afavorir la immigració es poguessin fer des d'aquí, tant amb la gestió a Madrid com amb l'Estatut. Segons Puig, el fet que la circumscripció de Girona sigui la quarta amb més immigració i que estigui cinc punts per sobre de la mitjana catalana és una mostra que cal gestionar aquests aspectes des de 'la proximitat'.

Puig ha situat com una aposta d'ERC la creació d'un fons per la immigració des del govern espanyol però ha lamentat que 'les darreres topades amb els socialistes a l'hora de fer polítiques progressistes' hagin fet que aquest fons 's'hagi estancat'. Puig ha detallat que durant el segon any de mandat aquest fons va arribar a un pressupost a 182 milions d'euros (MEUR) per passar l'any següent a 200 MEUR. Però critica que aquest darrer any els socialistes 'hagin fet el ridícul' deixant el pressupost amb la mateixa xifra.

A més, ha lamentat 'les formes' que han emprat perquè critica que 'per primer cop' van donar de baixa la partida que el ministeri de Treball havia previst i que, per corregir-ho, van convocar dimarts la diputació permanent per aprovar un crèdit extraordinari per destinar-hi diners. Tot i que finalment sí que té pressupost, Puig ha criticat la 'falta de sensibilitat en temes com aquest' i ha lamentat que, 'a remolc d'aquestes topades, se'n ressentiran ajuntament de tots els colors polítics'. 'Ja no valen les polítiques de tapar-se els ulls, ara calen polítiques clares', ha conclòs Puig.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo supera el casting com a tertulià de xou d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.