directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 8 de maig de 2024 04:14 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Alcaldes de més de 600 pobles petits rebran un sou de fins a 1.400 euros a càrrec de la Generalitat

La mesura permetrà que els alcaldes "puguin treballar amb condicions"

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El Departament de Governació i Administracions Públiques està ultimant un decret, que serà aprovat pel Govern en les properes setmanes, previsiblement durant el març, per crear un fons que estableix compensacions econòmiques amb l'objectiu de 'dignificar' i afavorir la dedicació dels càrrecs electes dels municipis més petits. Es tracta d'un decret que permetrà cobrar un sou màxim de fins a 1.400 euros mensuals, segons la població, a alcaldes o altres càrrecs electes de municipis de menys de 2.000 habitants. En total, El conseller Joan Puigcercós ha presentat aquest projecte de decret en un acte públic, amb presència d'uns 200 alcaldes de municipis petits, que ha tingut lloc a la Casa del Mar de Barcelona.
poble
Comparteix
   

El decret que ultima el Govern estableix tres requisits per aquells ajuntaments que vulguin accedir a aquesta compensació econòmica. D'una banda, han de tenir una població que no superi els 2.000 habitants. De l'altra, que la totalitat dels drets reconeguts i liquidats del pressupost no pot superar el 75% de la mitjana dels resultats pel tram de població. Finalment, el municipi ha d'estar al corrent del rendiment de comptes amb Governació i amb la Sindicatura de Comptes.

La compensació econòmica s'abonarà amb caràcter de bestreta amb un únic pagament per a tot l'any, mentre que cada ajuntament assumirà el pagament de les quotes empresarials a la Seguretat Social. El decret preveu tres trams, segons la població. Així, el pagament anual serà de 10.136,76 euros per a poblacions de fins a 100 habitants; 12.155,64 euros per a municipis entre 101 i 500 habitants, i 17.162,52 euros per a poblacions entre 501 i 2.000 habitants.

D'aquesta manera, Governació preveu un sou de 844,73 euros mensuals per electe en les poblacions de menys de 100 habitants, 1.012,97 euros per a les poblacions de fins a 500 habitants, i 1.430,21 per a municipis d'entre 501 i 2.000 habitants. Es tracta dels màxims que podran cobrar en sous bruts. Els beneficiaris seran els alcaldes o altres persones electes que exerceixin el seu càrrec en règim de dedicació exclusiva o parcial, com poden ser tinents d'alcalde o regidors. De fet, el sou es podrà compartir i serà l'Ajuntament qui ho podrà decidir.

Durant la presentació hi ha hagut uns 200 alcaldes i regidors de municipis petits, així com alguns presidents de consells comarcals, representants de diputacions i dels diferents grups parlamentaris. En representació de les entitats municipalistes, hi han intervinguts els alcaldes d'Ivars d'Urgell, Ramon Maria Guia, i el de Centelles, Miquel Arisa, que han celebrat la mesura, tot i remarcar que 'el camí és llarg' i que cal un 'estatut de l'electe local'.

Més espontàniament, també han pres la paraula altres alcaldes, alguns amb barretina inclosa, per celebrar la mesura, tot i que alguns, com el de Port de la Selva, han aprofitat per recordar alguns dels problemes amb els que es troben els municipis petits.

En tot cas, els alcaldes han recordat que sovint han de compaginar la seva tasca institucional amb una feina remunerada, un fet que també impedeix que qualsevol pugui accedir a un càrrec electe local. De fet, un dels objectius de Governació amb aquest decret és 'dignificar' la tasca dels electes locals i 'universalitzar' l'accés a la política. El Govern vol evitar, però, que serveixi per professionalitzar aquesta tasca.

El conseller de Governació i Administracions Públiques ha destacat que aquesta és una mesura més que va encaminada a 'l'equilibri territorial'. Puigcercós ha assegurat que l'objectiu és que els alcaldes o altres càrrecs electes 'puguin tenir millors condicions de treball'. 'Tots sabem d'aventures o desventures d'alcaldes que han dedicat bona part del seu temps a la seva comunitat o al seu poble i que més enllà han quedat negocis, feines i carreres professionals', ha dit, un fet que 'no pot ser'.

Puigcercós ha remarcat que 'la dedicació democràtica a la comunitat ha de tenir un tracte just, un tracte digne', per tal que els alcaldes dels municipis petits 'puguin treballar amb condicions'.

Girona al capdavant

A Catalunya hi ha més de 600 municipis que tenen menys de 2.000 habitants. 150 es troben a les comarques de Girona, 121 a Ponent, 111 a les comarques centrals, 96 al Camp de Tarragona, 70 a l'Alt Pirineu i Aran, 32 a les Terres de l'Ebre, i 32 més a l'àmbit metropolità. La comarca que té un nombre més alt de municipis petits és l'Alt Empordà, amb 60.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo supera el casting com a tertulià de xou d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.