Bèlgica i Holanda donen una lliçó a Espanya en diàleg i integritat territorial
El ministre d’Exteriors belga afirma que “les fronteres es poden modificar de forma pacífica”
Guifré Jordan @enGuifre – Bèlgica i Holanda han donat una lliçó de diàleg i acord sobre integritat territorial a l’Estat espanyol. Els dos països han acordat modificar les seves fronteres per posar fi a un conflicte que feia 54 anys que durava i en el qual mai hi havia hagut consens, cosa que demostra que els límits dels països no són tan sagrats com els Deu Manaments. En aquest sentit s’ha expressat el ministre d’Exteriors belga, Didier Reynders: “[És] la prova que les fronteres es poden modificar de manera pacífica”.
Comparteix
TweetEtiquetes
Bèlgica cedeix 11 hectàrees a Holanda
Un canvi en el recorregut del riu Mosa (Meuse en francès i Maas en neerlandès), frontera natural entre els Països Baixos i Bèlgica, va deixar 14 hectàrees belgues a la part holandesa, sense cap pont per accedir-hi sense haver de creuar la frontera, i 3 d’holandeses en la mateixa situació però a la inversa. Les obres van començar el 1962 i es van concloure 18 anys després i les infructuoses negociacions per posar fi al problema durant els anys 80 van deixar pas a trenta anys de buit legal a la zona.
El canvi de fronteres entrarà en vigor l'1 de gener de 2018
Festes il·legals, traficants de droga i turistes sexuals van aprofitar la situació fins que aquest migdia els dos estats signen a Amsterdam que 14 hectàrees se sumin a Holanda, mentre que les altres 3 s’incorporaran a Bèlgica. En concret, a Valònia. El canvi entrarà en vigor amb tota probabilitat l'1 de gener de 2018, després que els dos parlaments el ratifiquin.
"Avui, a Europa, és possible fer una modificació de fronteres"
La notícia és fruit d’unes relacions excel·lents entre els dos països i dóna testimoni que les fronteres no són inamovibles al segle XXI, tal com ha dit l’alcalde del municipi való de Visé, Marcel Neven: “Avui, a Europa, és possible fer una modificació de fronteres sense haver de recórrer a les armes”. Fins i tot el dirigent conservador fa broma sobre la pèrdua de territori que això suposarà per la seva localitat: “Sempre podrem dir que heretem les tres hectàrees més boniques d’Holanda perquè allà hi ha una vegetació molt diversa i més de 200 espècies diferents”.