Les 5 claus que fan dels pressupostos l'eina bàsica per la independència
Exteriors, hisenda pròpia, corrupció, R+D+i i llengua, alguns dels punts forts dels números de Junqueras
Guifré Jordan @enGuifre – Els pressupostos del Govern suposen posar les coses més difícils que l'any passat a la CUP per tornar-los a tombar, ja que segons Junqueras, són els més socials de la història. A més, els números aporten una sèrie de mesures clau que, tot i no emportar-se els grans titulars, són de gran rellevància, segons informa en una anàlisi el digital Més Economia. Sobretot, però, una de les línies innegables del projecte del vicepresident és que remen cap a la independència, i només perquè s'hi inclouen recursos pel referèndum. Com a mínim, tenint en compte cinc dels punts estrella en termes sobiranistes:
Exteriors: Romeva tindrà la possibilitat de convèncer el món del referèndum amb un 64% més de recursos
Un dels departaments que pot jugar un paper més clau en els propers mesos per la culminació del procés és el d’Exteriors. El 2015 la Generalitat hi apostava amb 11,1 milions. Ara, si s’aproven, Raül Romeva podrà administrar 18,2 milions (un 64% més respecte els de 2015) per tractar d’aplanar el camí per un mínim reconeixement del referèndum que planeja Carles Puigdemont. Tant els comuns com el president del PDECat, Artur Mas, ja han demanat totes les garanties per a celebrar-lo. I una de les més importants és la validesa que hi pugui donar el món.
Agència Tributària de Catalunya: aposta clara per la hisenda pròpia amb un creixement en la dotació econòmica espectacular
L’estructura d’estat per excel·lència, el desplegament de la hisenda pròpia estava previst el 2016 amb 48,5 milions d’euros, cosa que suposava un salt endavant respecte als 35,9 milions de l’any anterior. El fracàs dels números, però, va impedir que s’augmentessin els treballadors de l’Agència Tributària dels 350 als 600 o d’incrementar en un 25% el nombre d’oficines. Ara, però, es preveu un augment espectacular fins a la dotació de 93,3 milions (un augment d'un 158%) i es preveu que la plantilla total arribi a 800 persones a finals de l'any vinent. La desconnexió està prevista per l’estiu de l’any vinent, així que la hisenda pròpia haurà d’estar llesta amb els recursos que ara s'estableixen.
Corrupció: de la mà de la CUP per convèncer els indecisos
La lluita contra la corrupció també és un puntal, ja que la ciutadania haurà de decidir si quedar-se a Espanya o bé impulsar-ne un de nou, i l’opinió favorable a marxar només si és per fer un país millor està força estesa entre la societat. Els votants han de veure els propers mesos un interès real per acabar amb la xacra, i en aquest context el Govern fa un pas donant més autonomia a la Sindicatura de Comptes. A més, en una entesa amb la CUP, ahir van presentar la proposició de llei per gravar aquells actius de patrimoni personal que siguin traslladats a empreses però que no generin cap activitat econòmica, tal com explica Més Economia.
R+D+i: 25 milions més que el 2015 per un model de país per no dependre del turisme i el totxo
La recerca, desenvolupament i innovació no afectaran directament a la culminació del procés, però es tracta d’un sector que apunta a la idea de model de país que busca el Govern amb la independència. Si bé el 2015 es pressupostaven 463 milions per aquest àmbit, en els d'aquest any en sumen 25 fins arribar als 488 milions. En aquest sentit, Catalunya ha demostrat ser la comunitat autònoma que més creix en despesa per R+D+i i l’objectiu és aconseguir consolidar-se com a motor europeu en aquest sector, tal com apuntava la revista ‘Nature’ la setmana passada. L’aposta d’una economia que prioritza la innovació i només el turisme o el totxo pot seduir algun indecís de cara al referèndum del setembre vinent.
Llengua: la Generalitat no abandona l'idioma propi del país
La promoció de la llengua catalana ha estat sempre una prioritat per a la Generalitat, i de cara als números de l’any vinent ho continuarà sent. Els pressupostos doten el Govern de 37,2 milions en aquest sentit, 1,4 milions més que l'any passat i 2,5 milions que els últims que es van aprovar el 2015.