directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 06:55 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

L’ètica del Fons Social i Solidari de Barcelona en Comú, en dubte

La formació donarà 216.000 euros de les diferències entre els sous oficials i els marcats pel codi ètic, però se'n quedarà uns 300.000

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

Guifré Jordan @enGuifre – L’ètica i moralitat de Barcelona en Comú poden estar en dubte. Com a mínim, després que la formació aprovés el 19 de novembre passat destinar a finalitats socials “el 100%” de la diferència entre el sou que ingressen mensualment els regidors al consistori i el límit que estableix el codi ètic de la formació. Un gest noble, però que ho podria ser més si no només ho fessin els electes. Una investigació de directe!cat amb documents que el propi partit de Colau té al seu web demostra que, tot i que Barcelona en Comú donarà 216.000 euros a projectes socials, en podria aportar uns 520.000 si realment el 100% dels excedents salarials anessin a parar a aquesta finalitat. On són els 300.000 euros que ballen? A les arques de l’organització. 



Captura del reglament que estableix un sou màxim de 2.200.-€ nets al mes
Captura del reglament que estableix un sou màxim de 2.200.-€ nets al mes

Comparteix
   


Etiquetes

Què diu la memòria de comptes anuals de 2015 de BeC?

El codi ètic de la confluència deixa clar a l’article 3.4 que “les persones amb càrrecs electes, gerencials i de lliure designació es comprometen a establir un sou màxim de 2.200 euros com a salari net mensual, incloent dietes”. En compliment d’aquesta clàusula, la memòria de comptes anuals de la formació de l’any passat (que es pot consultar a la pàgina 22 d’aquest document) recull com a donacions privades al partit les diferències entre el topall i el sou real. Els excedents sumats des que els nous càrrecs de BeC van prendre possessió el 13 de juny fins al 31 de desembre, sis mesos i mig, va elevar-se a 183.858,75 euros, una xifra raonable segons càlculs fets per aquest mitjà.

El màxim salarial marcat pel Codi Ètic acaba sent una eina per a finançar el partit

Ara bé, els 216.000 euros que donaran al Fons Social i Solidari pel Canvi que han creat surten del “100%” dels “excedents salarials de 2015 i 2016”, segons la pròpia formació. L’aparent incongruència és evident: com pot ser que en el mig any de 2015 acumulessin 183.000 euros i en els dotze mesos d’aquest any, el doble de temps, tinguin previst només 32.142 euros d’excedents entre les 51 persones que ‘aparten’ la diferència entre els 2.200 euros i el sou oficial (segons la memòria de 2015)?

La xifra total dels dos anys sumats hauria d’estar en 520.000 euros –prorratejant els 183.000 euros a un any sencer i sumant-ho a la quantitat de 2015— i Fonts de Barcelona en Comú admeten a directe!cat que els 216.000 euros corresponen només als electes, mentre que els aproximadament 300.000 euros restants generats per càrrecs gerencials i de lliure designació aniran a l’organització. Per exemple, el de la dona de Gerardo Pisarello, Vanesa Valiño, que és cap de gabinet de la conselleria d’Habitatge del consistori. Així, la voluntat d'escenificar que els càrrecs de la formació s'equiparen a la mitjana de la societat també és, de rebot, una manera de finançar el partit en major mesura que de retornar els diners a la societat amb projectes socials.

Contribueixen els 11 regidors al Fons Social, o només cinc d'ells? 

A banda, tot i que el codi ètic commina la totalitat dels càrrecs a complir-lo, en llista de noms dels donants la memòria de 2015 no apareixen sis dels onze regidors. És a dir, la majoria, cosa que de moment des de Barcelona en Comú no s’ha sabut justificar. “Deu ser un error”, han comentat a directe!cat, ja que asseguren que tots els edils compleixen el codi ètic i tot l’excedent va a parar a la confluència i no a cap dels partits que en formen part. Amb tot, els cinc que hi figuren no són de cap partit, mentre que els sis que no hi són formen part de Podem, ICV o EUiA.

Les xifres ballen entre els excedents salarials dels regidors i el que realment es destinarà al Fons Social

En aquest sentit, les fonts de Barcelona en Comú consultades confirmen que els 216.000 euros surten dels onze regidors, dels quals aproximadament 70.000 corresponen a 2015 i els 140.000 restants a 2016. Amb tot, la memòria de l’any passat només recull 57.321,65 euros d’excedents dels cinc càrrecs electes que apareixen. Els sis que resten, que són la majoria, només van sumar prop de 15.000?

Entre ells, hi ha tres tinents d’alcalde (Laia Ortiz, Jaume Asens i Janet Sanz), que perceben oficialment 98.192 euros, i tres regidors que en reben 84.532. Depenent de la situació de cadascun d’ells, les retencions canvien i l’excedent és diferent, però tenint en compte que només el també tinent d’alcalde Pisarello ja va donar l’any passat 13.710 euros, els números ballen. Aquest any, els excedents dels cinc regidors registrats serà d’aproximadament 110.000 euros, cosa que eleva els sobrants entre els dos anys de la meitat menys un dels edils a uns 170.000 euros. Els sis restants només han generat només 46.000 euros?

El salari mensual no és de 2.200 euros nets, sinó de 2.566 euros

D’altra banda, el comunicat on s’explica la creació d’un Fons Social –que va amb retard de tres mesos ja que el febrer passat, la formació es va autoimposar un termini de sis mesos per a posar-lo en marxa– s’explicita que el topall de 2.200 euros nets al mes és en 14 pagues, cosa que ni s’afirma ni es desmenteix al codi ètic. Així, la quantitat que acaben percebent anualment dividida entre dotze és de 2.566 euros al mes nets i no de 2.200 euros, com diu el codi ètic.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
josepbna. fletxa Barcelona
2 de desembre de 2016, 20.48 h

La sra. Colau està fent unes cosses que no correspon a les seves manifestacions expressades en la campanya electoral de defensora dels drets populars i dels més desprotegits, com ara una de les que amb refereixo, es la modificació integral del tram de Ronda de Dalt, ara amb obres. Una modificació que costarà un grapat de diners, els quals podien haver sigut destinats a ajudes socials que tanta falta fa i que tant predicava.

Era una via que estava en molt bones condicions en quan l'asfalt... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
2 de desembre de 2016, 11.25 h

M'AGRADARIA QUE EXPLIQUESSIN AQUESTS FALSOS ESQUERRANS QUE ACTUEN COM LES DRETES MÉS ESPANYOLISTES, DINS DEL SEU "CODI ÈTIC", ESTÀ CONTEMPLAT FER LA GARA-GARA, COM TOTS ELS SUBMISOS A LA DRETA MÉS EXTREMA, QUE VA CONFIGURAR EL REGNE D'ESPANYA, A MATA-DEGOLLA I FOC, I CONSTANTS COPS D'ESTAT, DICTADURES, BOMBARDEIGS, GUERRES, VEIG QUE CLECE S.L. EMPRESA DE SERVEIS SOCIALS? DE FLORENTINO PEREZ, TÉ DRET A CUIXA (DIT AMB TOTA LA INTENCIÓ), DAVANT. DE LES ENTITATS BARCELONINES,/ VOLEM CLAREDAT... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
mario fletxa barna
2 de desembre de 2016, 10.21 h

Una explicació fefaent que no ha de dur a dubtes. Ves a saber si realment això és així, cal saber si fora del que diu el codi ètic les coses són fiferents, o sigui el que no se sap perquè no està escrit. S'hauria d'investigar a fons tots aquets forats negres i actuar en conseqüència, no creieu?

PER UN ESTAT NOU TRANSPARENT. PER LA REPÚBLICA CATALANA!


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
2 de desembre de 2016, 07.03 h

La Màfia segueix instal•lada a l'Ajuntament de BCN. I un bon grapat de gent incauta que els seguirà votant, malgrat tot.


Valora aquest comentari:   votar positiu 20   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.