directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 21:01 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

A tota màquina cap al dia D

Catalunya en temps de sedició: resum de set dies entre l’agressió i la resistència.

Comentaris 20  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 10 vots )
carregant Carregant

Poc a poc es van desbrossant tots els obstacles per a avançar pel camí del “referèndum o referèndum”. D’aquí al febrer, amb l’aprovació dels pressupostos, veurem si l’empenta definitiva és possible. Poc a poc, l’escenari de trencament convergeix en els mesos de juny i juliol, amb l’aprovació de la llei de transitorietat jurídica, que entrarà en vigor per donar plena legalitat al referèndum que es durà a terme immediatament després i que incorporarà en la resta de l’articulat una clàusula suspensiva a l’espera del resultat. I si volem que hi participi una part del no l’única manera és que prengui consciència que, sigui quina sigui la participació, la victòria del sí comportarà de manera automàtica la proclamació de la independència. Aquests són alguns dels grans temes de la setmana.

Comparteix
   


Etiquetes
BANC. Dijous a la tarda, el sindicat estudiantil proper a la CUP organitzava una ocupació de la Secretaria d’Universitats per reclamar l’abaratiment d’un 30% (així, sense proporcionalitat en funció de la renda) de les taxes universitàries. Abans, diumenge, quaranta-vuit hores abans que el Govern de la Generalitat aprovés el projecte de pressupostos, tornava a escena amb una nova ocupació i desallotjament exprés el conflicte del denominat Banc Expropiat al barri de Gràcia de Barcelona. Casualment, també, la revifalla coincidia amb diverses senyals que el procés de negociació dels pressupostos entre la majoria de Junts pel Sí i el seu únic complement possible, la CUP, avança adequadament cap a un acord que serà de darrera hora (i amb molt de desgast encara), però que arribarà. Coincidència casual, no dubteu que la detenció de Joan Coma és produirà també en el moment que més mal pugui fer a la unitat de l’independentisme.

BOICOT. La caverna dependentista ha respost al simple compromís amb la defensa de la projecció internacional de Catalunya per part de Sol Daurella, la presidenta de Coca-Cola European Partners, empresa que fabrica, embotella i distribueix Coca-Cola a tretze països europeus, amb una campanya surrealista sota l’etiqueta #CocaColaRompeEspaña. Mentre les forces de la moderació i el diàleg va unflant el seu globus recurrent, Espanya demostra una vegada i una altra la l’al·lèrgia a la diferència i la incapacitat absoluta per entendre que, fins i tot una part del dependentisme català del que indubtablement forma part la Sol Daurella, entén el seu país com un subjecte polític digne de ser defensat internacionalment. I així, a empentes i rodolons, fins i tot aquest perfil de gent acabarà entenent que, senzillament, amb aquells no hi ha res a fer. Per moltes entrevistes d’Àngels Barceló a Íñigo Errejón que ens passi TV3.

DEPENDENTISME. El torcebraç entre Inés Arrimadas i Xavier García Albiol (amb Miquel Iceta completament perdut i arrossegat, demanant de genolls com a fill pròdig la clemència del susanisme) per encapçalar el dependentisme a Catalunya ha tingut aquesta setmana la seva representació-baralla en relació a la voluntat de substituir el govern català en la negociació als fòrums multilaterals de presidents autonòmics o pel sistema de finançament. La proposta és ben surrealista: pretenen que les filials dels partits del govern a Espanya representin els interessos d’un territori on no arriben a representar un terç dels seus diputats autonòmics i poc més d’una quarta part dels del Congrés. Les coses del diàleg són ben estranyes. I la baralla per encapçalar l’orangisme català encara ha estat més divertida quan Inés Arrimadas ha parlat de la possibilitat impossible de participar en un referèndum pactat que mai serà. La cap de files de Ciutadans crema la seva imatge a marxes forçades.

DIÀLEG. L’espectacle dialogant es manté, mentre al simple espectador li cau la cara de vergonya de tanta simulació. Si fos un partit de futbol ja hi hauria hagut expulsions. En plena operació de maquillatge, llegir els diaris de l’”establishment”, els de Godó i Planeta, fa envermellir. A aquestes alçades la credibilitat de la paraula diàleg ja ha caigut sota mínims. “Al diálogo dando y con el mazo dando”, aquesta setmana, el govern en minoria del PP ja ha trepitjat l’impost de les begudes ensucrades i ha anunciat que portarà els pressupostos de la Generalitat al TC. El més bo de les desesperades operacions tercera via que organitza l’establishment de manera periòdica és que la seva credibilitat, cada vegada, dura menys. En aquest cas, no ha arribat ni a les 24 hores. El recurs està completament socarrimat.

DISPARAR. Una part notable del dependentisme autoanomenat progre viu obsedida per demostrar que som uns autèntics tarats rurals, una mena de carlins assilvestrats, i que, per tant, la seva desqualificació moral del procés d’alliberament català té raons sòlides en nom de la civilització. És un argument de fons que intenta amagar una realitat que els és ben punyent que el seu nacionalisme respon, sobretot, a fer valdre la seva atàvica voluntat de subordinació a la majoria castellana que ha afaiçonat històricament l’actual Regne d’Espanya. Aquesta setmana, la polèmica desfermada a les xarxes socials per l’escriptora espanyolista i taronja Laura Freixas ha estat el viu exemple d’aquest capteniment: intentar relacionar la tradició castellera amb el neoliberalisme i el masclisme d’una sola tacada. De tan surrealista fins i tot ella, completament aliena al sentit i el significat de les tradicions del seu entorn, va haver de batre’s ben aviat en retirada.

FALLIDA. La setmana acaba amb la certificació que altres 10.000 MEUR volen aquest primer desembre de la guardiola de les pensions. Aquella que els catalans hem anat engruixint durant anys amb el nostre superàvit fiscal depredat. El fet ens recorda que hem de començar la campanya del sí amb tots els arguments positius del país que volem, tal i com l’està impulsant l’Òmnium, però també (alhora i amb no menors energies) una altra de la por, per deixar clar el risc i la indignitat que suposa quedar-nos a Espanya. És temps de deixar caure el lliri de la mà i explicar, especialment, a la nostra gent gran, que està en risc la seva seguretat econòmica i el seu benestar material. Perquè, com diu Germà Bel, el petit percentatge de vots que ens manca per arrodonir la victòria cal anar-lo a buscar, principalment, a les residències de la tercera edat.

Miquel Pérez Latre (@Granollacs), arxiver, historiador i blogaire.

Podeu seguir altres reflexions de l'autor de Temps de Sedició al seu blog Per a bons patricis.
 
 
 
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#20
LLUIS fletxa bcn
13 de desembre de 2016, 17.33 h

9-N .Llamada potencialmente a votar es de 6.228.531 personas. Teniendo en cuenta este censo, orientativo, habría votado un 37,02%.

Este es el escrutinio:
· -Sí-Sí: 80,76% (1.861.753 votos).
· -Sí-No: 10,07% (232.182 votos).
· -Sí-En blanco: 0,97% (22.466 votos).
· -No: 4,54% (104.772 votos)


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
lluis fletxa bcn
12 de desembre de 2016, 18.51 h

POLÍTICA LV
El retorn de la Tercera Via.

Només 800.000 persones creuen que el procés acabarà en independencia.

N.B. COM AL QUEBEC D'ON VAN MARXÁ LES EMPRESES MÉS IMPORTANTS


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
Josep Pagés i Canaleta de Cardedeu .. TOT EN CATALÀ fletxa NO A LAS CORRIDAS DE TOROS NI EN CATALUNYA NI EN ESPAÑA .. CAL PROHIBIR EL CRUEL CORRABOUS .. FORA SANTI VILA DIMITE MARXA PLEGA NO TE VOLEM .. MAL CONSELLER DE CULTURA DE CATALUNYA EL PITJOR
5 de desembre de 2016, 12.11 h

EMILI de TERRASSA...JO Con Sóc un pobre IGNORANT En costa molt de entendra una cosa .SI Convergencia SON POLITICS De DRETES y Democlatas ¿ CON PODEN DEFENSAR ENCARA UN MONUMENT DE FRANCO A TORTOSA ? costa de Creura volguin la Independencia de Catalunya si encara añoran la Dictadura Española EL Conseller de Cultura UN GRAN POLITIC ESPAÑOL Que li agrada molt LAS CORRIDAS DE TOROS I li agrada siguen Espanyols ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
Josep Pagés i Canaleta de Cardedeu .. TOT EN CATALÀ fletxa NO A LAS CORRIDAS DE TOROS NI EN CATALUNYA NI EN ESPAÑA .. CAL PROHIBIR EL CRUEL CORRABOUS .. FORA SANTI VILA DIMITE MARXA PLEGA NO TE VOLEM .. MAL CONSELLER DE CULTURA DE CATALUNYA EL PITJOR
5 de desembre de 2016, 10.05 h

EMILI ..de Terrassa...... NO u dic JO Que ,, CATALUNYA I ESPANYA Els seus Respectius Governs els dos de DRETES RAJOY y PUIGDEMONT ... Fan molt Malament les coses u diuen desde LA UNIO EUROPEA . Els acusen de ser EL PAIS EUROPEU DE TENIR MOLTS ATURATS ....I MOLTS MES POBRES i de tenir MOLTS MES CORRUPTES .... Aquesta es la trista realitat Catalunya i Espanya estan a la CUA EN LA DEFENSA DEL ESTAT DEL BENESTAR SOCIAL I FAMILIA... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
Emili fletxa Terrassa
5 de desembre de 2016, 09.32 h

#15 Home Josep, fixa`t que segons tu, facin el que facin, ho fan malament (quan parles dels nostres polítics). Ara mateix estàs dient que fan ei ridícul a Madrid. Jo et pregunto.... per què han d'anar a Madrid a demanar ?
Doncs per que no som INDEPENDENTS, encara. Però tu només mires el que gasten ....misèria, comparat amb Madrid !!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
Josep Pagés i Canaleta de Cardedeu .. TOT EN CATALÀ fletxa NO A LAS CORRIDAS DE TOROS NI EN CATALUNYA NI EN ESPAÑA .. CAL PROHIBIR EL CRUEL CORRABOUS .. FORA SANTI VILA DIMITE MARXA PLEGA NO TE VOLEM .. MAL CONSELLER DE CULTURA DE CATALUNYA EL PITJOR
5 de desembre de 2016, 09.15 h

¿ QUE FAN JUNQUERAS y PUIGDEMONT A MADRID .? Si saben NO Aconseguiran res de bo per Catalunya .. NO Els donaran ni un Euro mes per els Catalans FAN EL RIDICUL ..


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Josep Pagés i Canaleta de Cardedeu .. TOT EN CATALÀ fletxa NO A LAS CORRIDAS DE TOROS NI EN CATALUNYA NI EN ESPAÑA .. CAL PROHIBIR EL CRUEL CORRABOUS .. FORA SANTI VILA DIMITE MARXA PLEGA NO TE VOLEM .. MAL CONSELLER DE CULTURA DE CATALUNYA EL PITJOR
5 de desembre de 2016, 09.10 h

EMILI ,,,de TERRASSA......Tranquil .. ATABALARME AMI en Costa molt tu nomes dons la teva opinió i jo la meva ens tenin un respecta Igual no esta de acord ens alguns aspectes ..Aixis tindria que ser sempre aqui a la XARXA . Que la gent discuteixi posin els seus puntos de vista sense insultar a ningu ..NINGU ES PERFECTA NINGU Tots ens poden equibocar ...EMILI Home tu con jo i altres SABEN SON MÈS DE CUATRE COTXES OFICIALS Con tu dius CUATRE ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
Emili fletxa Terrassa
4 de desembre de 2016, 10.30 h

#13
AIXÒ JA M'HO VAS DIR EN UNA ALTRA "SOLUCIÓ". NO CREUS QUE PRIMER HEM DE SER INDEPENDENTS?
No creus que si no som INDEPENDENTS sempre anirem arrossegant una ala? No creus que amb 16 mil milions € cada any podríem fer moltes més coses? No creus que podríem anar molt més bé? Tu només veus les estacions d'esqui i quatre cotxes, però la cosa és molt més greu, no et sembla? Tu saps qui origina la pobresa actual?. Massa preguntes, oi? Plego, no vull atabalar-te més.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Josep Pagés i Canaleta de Cardedeu .. TOT EN CATALÀ fletxa NO A LAS CORRIDAS DE TOROS NI EN CATALUNYA NI EN ESPAÑA .. CAL PROHIBIR EL CRUEL CORRABOUS .. FORA SANTI VILA DIMITE MARXA PLEGA NO TE VOLEM .. MAL CONSELLER DE CULTURA DE CATALUNYA EL PITJOR
4 de desembre de 2016, 07.33 h

EMILI .. .. ¿ Per què no ho Arregles tu ? me preguntes he ,,,JO Te dire que feria jo .. ...PUJA IMPOSTOS ALS RICS a les Rentes Altes Mes de beinte mil Euros . BAJAR Baixar SOUS ALS POLITICS I Retallar Privilejios que ara tenen FORA COTXES OFICIALS ,, Cal eliminar-los vender-los tots JA TENIN un enorme Gasto Públic menys .. VENDRE JA LAS 7 PISTAS DE ESQUI Públicas que te la Generalitat NO Ens fan cap ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Josep Pagés i Canaleta de Cardedeu .. TOT EN CATALÀ fletxa NO A LAS CORRIDAS DE TOROS NI EN CATALUNYA NI EN ESPAÑA .. CAL PROHIBIR EL CRUEL CORRABOUS .. FORA SANTI VILA DIMITE MARXA PLEGA NO TE VOLEM .. MAL CONSELLER DE CULTURA DE CATALUNYA EL PITJOR
4 de desembre de 2016, 06.54 h

A TOTA MAQUINA CAP A MADRID ..Ban JUNQUERAS y PUIGDEMONT ... Per NO Porta res per Catalunya ban a fer el Ridicul ..


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.