‘The Irish Times’ destaca la incapacitat d’organitzar-se dels unionistes catalans
El segon diari més llegit d'Irlanda se centra en el procés en una sèrie de dos articles
Davant la complexitat de la política internacional durant els últims mesos, el procés català ha quedat en segon terme per diverses capçaleres d’arreu del món. Amb tot, el segon diari amb més circulació d’Irlanda, The Irish Times, ha publicat el primer de dos articles sobre el debat sobiranista al Principat, en aquest cas posant el focus en els unionistes –el segon, que sortirà a la llum dilluns, se centrarà en els independentistes—. I la conclusió de l’article és clara: els unionistes són incapaços d’organitzar-se com els defensors de l’Estat propi.
L'unionisme, encara fort per la immigració d'altres punts d'Espanya, segons l'article
El titular del reportatge ja apunta a aquesta línia: “Els unionistes catalans tenen dificultats per fer-se sentir enmig del clam separatista”. Amb l’exemple de Viladecans –un dels pobles menys sobiranistes del país— com a fil argumental, l’article explica una de les claus per entendre per què hi ha encara un unionisme fort: “Durant dècades, el cinturó industrial català ha absorbit un número molt gran d’immigrants d’altres parts d’Espanya. Molts dels actuals residents a Viladecans són els fills o néts d’espanyols d’altres regions, diluint així la identitat catalana”.
El missatge "cohesionador" de l'independentisme
El rotatiu apunta a un frec a frec entre un i altre bàndol –fa referència a l’últim CEO, on amb un 44,9%, el ‘sí’ es quedava a dues dècimes del ‘no’—, però també posa de relleu que “la causa separatista s’ha organitzat eficaçment, unida tant a nivell ciutadà com polític”. I continua: “El seu missatge és cohesionador i cridaner”, i repassa les manifestacions, la projecció internacional i el tracte amb els mitjans d’arreu del món. “El govern català maneja la premsa estrangera a Espanya amb un entusiasme que contrasta amb la inaccessibilitat de l’administració central espanyola”. L’article només posa un però a l’estratègia independentista: Tv3, un “exemple descarat” de mitjà centrat amb el missatge sobiranista, segons apunta.
Notícies relacionades
- El veto a la prohibició taurina arriba al món: “És un signe més del divorci Espanya-Catalunya” 20.10.2016.
- Diaris internacionals diuen que Puigdemont està aprofitant al màxim la paràlisi espanyola 30.04.2016.
- La premsa irlandesa dóna un cop de mà al procés 27.02.2016.
- La premsa internacional, bocabadada davant l'"acrobàtic acord" d'última hora 10.01.2016.