Jordi Pujol reapareix 'disparant' un dard
L'expresident no desisteix a fer públics pensaments i escrits mitjançant l'Associació Serviol
Tot i els seus 86 anys d’edat i els vaivens dels últims tres anys, Jordi Pujol encara es manté actiu i amb ganes d’escriure. És per això que fa uns mesos va crear l’Associació Serviol, que es dedica exclusivament a difondre el pensament i els textos de l’expresident de la Generalitat. Ahir va publicar un nou escrit al web de l’associació, on envia un dard a la Unió Europea, no per la seva posició en el procés català, sinó per la gestió del drama dels refugiats.
"La UE respon poc i malament, d'una manera que no la prestigia"
En un article titulat ‘Antecedents catalans de política mediterrània i d’immigració’, Pujol critica Brussel·les perquè “respon poc i malament, i d’una manera que no la prestigia” al repte dels milers de persones que piquen a la porta d’Europa. Una situació que Pujol descriu com a “problema humà, social i polític d’extrema gravetat” que “fa trontollar l’estructura de la Unió Europea”. Amb tot, deixa a entendre que era previsible i en aquest sentit lloa Catalunya per ser pionera en l’acollida des de l’època en què encara era president.
Repassa els seus encerts en matèria d'immigració
En aquest sentit, diu que el Principat ha tingut en aquest tema “una actitud oberta que honora el nostre país” i afirma que “en el marc espanyol, Catalunya clarament per sobre de la mitjana ha donat resposta espontània al problema dels refugiats, o ho ha intentat”. Una opinió que justifica retrocedint gairebé 30 anys, quan ell controlava la Generalitat, recordant una campanya de sensibilització i la creació a Barcelona de l’Institut d’Estudis Mediterranis, a banda que s’hi instal·lés el Secretariat General de la Unió pel Mediterrani.
El discurs de Pujol, en concordància amb el dels principals internacionalitzadors del procés
La conclusió a la qual Pujol arriba després de repassar la trajectòria catalana en l’acollida als refugiats és que “tot això demostra que Catalunya sempre que pot no es limita a defensar la seva identitat, la seva economia i un model social de progrés, benestar, cohesió i convivència, sinó que procura també ser present en el Món”. Un extrem que casa amb la política d’alguns òrgans d’internacionalització del procés, que insten a penetrar a Europa no només amb el discurs sobiranista, sinó demostrant el que Catalunya podria fer si fos independent en molts dels grans debats a nivell europeu.
Notícies relacionades
- Un pagament de mig milió d'euros confirma l'operació Catalunya de l'Estat des d'Andorra 11.11.2016.
- La Razón escalfa la jornada barrejant la qüestió de confiança amb Jordi Pujol 28.09.2016.
- El conseller delegat de BPA va sentir "por per la seva família" per les amenaces de comandaments espanyols 26.08.2016.