directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 21:53 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

La crida de Laporta no sedueix els grans partits catalans

ICV se'n desmarca · ERC només s'hi afegirà si ho fa CiU · Per la federació nacionalista la independència no és prioritària

Comentaris 46  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

Vint-i-quatre hores després de la solemne crida a formar una gran coalició independentista al Parlament, els partits catalans amb presència al Parlament ja han deixat clar que, ara per ara, no estan disposats a sumar-s'hi. Des d'ERC la portaveu al Parlament, Anna Simó, ha reiterat que només se sumaran a la crida a la Soilidaritat Catalana per la Independència si també s'hi suma CiU, tal com ahir avançava directe!cat. Simó ha deixat clar que ERC només renunciarà a part del seu programa, bases ideològiques i llistes si és per garantir una àmplia majoria al Parlament, cosa que no veuen possible sense CiU. Per la seva banda ICV-EUiA ja ha rebutjat participar en el que considera una 'aventura' de Laporta, Tena i Bertran i des de CiU no s'ha respost directament a la crida, però Oriol Pujol ha assegurat que per la federació ni la crida ni la independència són prioritàries.
En roda de premsa al Parlament, Simó ha assegurat que el seu partit 'dóna voltes' a la crida llançada per Laporta Tena i Bertran, si bé ha deixat ben clar que només amb CiU és possible projectar una coalició que garanteixi que es guanyaran les eleccions per àmplia majoria per poder proclamar la independència.

'La majoria parlamentària per la independència no hi serà si no s'hi suma CiU', ha dit Simó, que ha argumentat que 'si ERC ha de renunciar a més de la meitat del seu programa, a més de la meitat de les seves bases ideològiques, a les llistes pròpies, a lema, i a tantes altres coses, que sigui per guanyar una majoria al Parlament la pròxima legislatura'. Si no és així, ha mantingut que els republicans tenen 'vocació' per esdevenir el pal de paller de l'independentisme d'esquerres.

Ha assegurat que el diputat d'ERC i candidat republicà al Parlament i a l'Ajuntament de Badalona, Uriel Bertran, és un dels signants de la crida a la Solidaritat Catalana per la Independència a títol personal i en capo cas en nom del partit. No ha volgut esclarir si la formació es planteja iniciar mesures disciplinàries contra Bertran, perquè no és cosa del grup parlamentari, sinó de l'executiva del partit, que 'encara no n'ha parlat'.

Per ERC, el problema és CiU

Tal com va avançar directe!cat, el portaveu d'ERC, Ignasi Llorente, ha distribuït aquest dimarts entre la militància una comunicació en la què deixa clar que ERC 'és l’únic partit parlamentari que aposta per la construcció d’un Estat propi' i 'l’única garantia que en la propera legislatura hi haurà independentistes a la cambra catalana'.

En la comunicació interna, Llorente afirma que per ERC el problema no són els que estan per la independència, sinó els que no aposten per aquesta via 'negant la maduresa d’aquest poble per decidir lliurement el seu futur, com és el cas de CiU'. De manera que fins que CiU 'no mogui fitxa' la crida de Laporta, Tena i Bertran 'és paper mullat'.

Per Oriol Pujol la coalició i la independència no són prioritàries

Però el portaveu de CiU al Parlament ja ha deixat clar que 'aventures' com la gran coalició i la independència no són la seva prioritat immediata, malgrat que insisteix en defensar un 'canvi de rumb'. 'Estem treballant pel canvi i centrats en el canvi a Catalunya i això incorpora nous camins i un d'aquests nous camins és desenvolupar el dret a decidir sense límits', ha dit Pujol, que ha afegit que 'si hi ha gent que ha decidit emprendre aventures polítiques haurem d'atendre la representació que se'ls dóna per parlar amb coneixement de causa'.

'Els hi desitgem tota la sort del món, entenent que en el joc democràtic no tot s'hi val, però en el joc nacional i amb un país com aquest la divisió no ajuda massa', ha afegit, defugint així que Catalunya caigui en una dinàmica política marcada pels frontismes.

ICV no vol participar en 'aventures'

Tampoc té intenció de participar en 'noves aventures de la política catalana'. La portaveu ecosocialista al Parlament, Dolors Camats, ha explicat que han rebut la invitació signada per Laporta, si bé ha criticat que els promotors de la crida la presentessin primer en roda de premsa abans de buscar complicitats.

A més, ha deixat ben clar que per ICV-EUiA la prioritat no és l'eix nacional, sinó l'eix dreta-esquerra. 'Som partit esquerres i ecologista, i no farem aliança electoral amb la dreta perquè algú ens cridi a no se sap ben bé què', ha asseverat. 'No ens sentim convidats a una crida només en base a l'eix nacional', ha reblat.

Ni Decidim.cat ni les EPM

Sobre l'adhesió expressada aquest mateix dimarts pel delegat del Govern a les comarques centrals i president d'EPM –associades a ICV- i de Decidim-cat, Jordi Fàbregas, Camats ha deixat ben clar que l'adhesió de Fàbregas és a títol personal, com ho demostra el comunicat emès aquests dimecres per les EPM en què es desvinculen de la crida. 'Ell sabrà què hi troba de positiu', ha manifestat Camats, que s'ha referit a Fàbregas com 'l'encara' president de les EPM.

Només s'hi apunten Reagrupament i Democràcia Catalana

D'aquesta manera, la 'crida' de Joan Laporta, Uriel Bertran i Alfons López Tena només ha seduït els qui a priori ja eren partidaris d'una coalició transversal, de manera que són Democràcia Catalana, el partit de l'expresident blaugrana, i l'associació Reagrupament els principals actors de la coalició, que de formar-se serà més reduïda del que es preveia. Conegut el posicionament dels partits, caldrà veure si la 'Solidaritat catalana per la independència' s'acaba articulant. També queda conèixer quina serà la reacció d'Uriel Bertran i Alfons López Tena en veure que els seus partits han desatès la seva proposta. 






Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#46
22 de juliol de 2010, 18.26 h

el seu partit FA voltes a la crida. No 'dóna'


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#45
22 de juliol de 2010, 17.35 h

ERC Esquerra Republicana està molt a favor de Solidaritat Catalana però creiem que ha de ser CIU qui tingui més importància dins la candidatura ja que és el partit politic més gran. I això ho diem així i no ens importa que CIU que encara que sguin de dreta i alguns d´extrema-dreta encapçalin tota la proposta, malgrat que ERC és un partit de centre i de centre-esquerra, donem per bo que CIU es dugui tot el protagonisme i totes les fotos, si és fer una majoria social i electoral a favo... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#44
INDEPENDÈNCIA fletxa Catalunya
22 de juliol de 2010, 17.17 h

Adéu, Catalunya ! Torna CiU a defensar la unitat d´Ecspanya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#43
capsigrany fletxa riumors
22 de juliol de 2010, 17.16 h

A en Partal ja li contesta la Carme Laura. No es pot començar la casa per la teulada. No es pot començar de zero. Per cert en Partal que no dissimuli ha estat criticant sempre erc i ara fa el bo. Partal torna els calers de mes que vas cobrar de governació.Aquests passarells de la politica independentista us futareu una hostia tant gran. No estem per aventures. Cal opcions serioses i que no cremin les naus a la primera de canvi. No arribeu ni a les eleccions units


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#42
22 de juliol de 2010, 16.33 h

Adéu, Esquerra!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#41
Jordi fletxa Argentona
22 de juliol de 2010, 14.25 h

Us recomano l'editorial d'en Partal d'avui, si no l'heu llegit encara. Totalment d'acord amb el que diu, que si Esquerra s'apuntés a la jugada, seria de llarg qui més hi guanyaria.
http://www.vilaweb.cat/editorial/3757063/esquerra-solidaritat.html


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#40
Sergi fletxa Barcelona
22 de juliol de 2010, 14.08 h

cobards sou uns cobards, si sou independentistes amb la proposta que us fan el que hauriau de fer es donar suport. no podeu girar l'esquena a tantes i tantes persones que tenim l'il·lusió de gaudir de la nostra independencia, us hauria de donar igual que fes CiU. Mare meva quina decepció més gran. Ara bé si Regrupament i Democracia Catalana s'acaben arreplegant i presentan una candidatura unica a les properes eleccións....mare meva quin ensurt s'emportara més d'un, al final us deixaren am... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#39
Sergi fletxa Barcelona
22 de juliol de 2010, 14.01 h

Quina colla de cobards tots plegats. Sr. Laporta i Sr. Carretero, os puc assegurar que el meu vot es seu. Visca Catalunya, però lliure, a veure si s'enteren aquesta colla de politics falsos.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#38 Oriol Jordan
22 de juliol de 2010, 11.35 h

#37 Doncs quina poca ambició, ja saps que això és igual a 0, en quant a diputats.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#37
Joan fletxa Sant Feliu de Buixalleu
22 de juliol de 2010, 09.08 h

Ni falta que fá. El que interessa és que s'hi ajunti Reagrupament


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.