Santiago Vidal posa un percentatge d’opcions d’aconseguir la independència
El diari irlandès es torna a fer ressò del procés i explica alguna de les motivacions dels sobiranistes
Guifré Jordan @enGuifre – El diari ‘The Irish Times’ es torna a fixar en el procés independentista català, i ho fa sobre el terreny, des d’un dels municipis més favorables a l’Estat propi, Avià (Berguedà). El reportatge arriba uns dies després que el mateix rotatiu en fes un altre des de Viladecans, un dels feus de l’unionisme, i se centra a donar algunes raons per deixar l’Estat espanyol. I ho fa de la mà d’alguns veïns d’Avià i també del senador d’ERC Santiago Vidal, que diu: “Estem 100% decidits a aconseguir la independència per a Catalunya, i tenim un 50% d’opcions d’assolir-la”.
Només dos factors podrien evitar la independència, segons Vidal
El jutge suspès explica que només dos obstacles podrien impedir el trencament amb Espanya: les divergències internes en el si sobiranista i un ‘no’ en el referèndum de l’any vinent. A més, explica que rebre una inhabilitació per redactar una Constitució catalana és una prova més que “no hi ha una separació de poders real entre els poders judicial i executiu”. Diu també que es va convertir tard a l’independentisme, després del recurs del PP a l’Estatut, perquè en els últims deu anys “hem estat veient una recentralització constant de poders”.
Les raons de l'independentisme
L’article també explica altres raons que donen els defensors de l’Estat propi, com ara el franquisme: Les generacions més grans recorden la repressió centralista que va venir després de la Guerra Civil. En aquell temps, la independència estava tan lluny que semblava impensable, però per les generacions més joves aquí, al cor de Catalunya, ha esdevingut un objectiu natural”. ‘The Irish Times’ també es fa ressò de l’escalada de tensió entre el Principat i Madrid d’ençà de la sentència de l’Estatut el 2010, amb exemples com ara l’aixecament del veto a la tauromàquia o la detenció de l’alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós, fa un mes.
L'Operació Diàleg
El full de ruta i el ‘referèndum o referèndum’ a l’horitzó també apareixen al reportatge del periodista Guy Hedgecoe, que també es fa ressò d’alguns nomenaments de Rajoy pel seu segon govern, que “suggereixen que està intentant arribar més al moviment independentista català”. Alguns experts, segons el corresponsal, creuen que els sobiranistes “prefereixen l’hostilitat a la qual s’han acostumat de Madrid, ja que això ajuda a convèncer gent per la seva causa”.
Notícies relacionades
- ‘The Irish Times’ destaca la incapacitat d’organitzar-se dels unionistes catalans 03.12.2016.
- El veto a la prohibició taurina arriba al món: “És un signe més del divorci Espanya-Catalunya” 20.10.2016.
- Diaris internacionals diuen que Puigdemont està aprofitant al màxim la paràlisi espanyola 30.04.2016.
- La premsa irlandesa dóna un cop de mà al procés 27.02.2016.
- La premsa internacional, bocabadada davant l'"acrobàtic acord" d'última hora 10.01.2016.