
Carod desautoritza la crida de Laporta: 'Les independències no s'improvisen'
Escriu a l'AVUI el seu full de ruta cap a l'Estat propi · Benach s'hi afegeix i assegura que cal 'seriositat i rigor'
'Les independències no s'improvisen'. Així de contundent es mostra l'actual vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, al diari AVUI, en un article que vol dibuixar un full de ruta realista cap a la independència i que, indirectament, critica la crida a la 'Solidaritat catalana per la independència' de Joan Laporta. Per Carod, el de l'Estat propi és un procés que 'no serà cosa de dies', -com alguns s'hi refereixen 'sense rigor ni realisme', afegeix- sinó que s'ha de dur a terme 'sense precipitació', amb 'preparació internacional' i amb Espanya. L'expresident d'ERC afegeix que serà necessària la separació de béns amb Espanya i 'imprescindible' una 'mínima estructura professional de defensa nacional', és a dir, un exèrcit del nou estat català.
Carod-Rovira comença el seu article criticant a aquells que 'amb alegria i frivolitat' fan referència a la independència com si fos 'cosa de dos dies' o com si, 'un dia, de cop i volta, ens alcéssim del llit independents'. 'Res més lluny de la realitat', afegeix el vicepresident de la Generalitat que assegura que si no es vol dur el país a 'una nova frustració col·lectiva', 's'ha de pensar en el procediment, el ritme i les dificultats'. En aquest sentit, fa una crida per començar ja a treballar 'discretament i en cada àmbit perquè tot estigui previst per al moment de la veritat'.Un moment, 'el de la veritat', que haurà d'arribar, segons Carod, després d'assolir uns objectius que ell descriu en deu punts. En primer lloc, Catalunya només tindrà un estat propi a través d'un procés 'democràtic i pacífic', per tant 'acceptant la voluntat de la majoria del poble català' i 'la nova legalitat que se'n desprengui'. Un procés que, davant 'la discrepància amb la legalitat d'Espanya' afegeix, obligarà a tenir una supervisió internacional.
En aquest sentit, l'ex líder republicà remarca en l'accés a l'estatalitat, 'l'objectiu no ha de ser contra Espanya' sinó que ha de ser també atractiu per aquells 'que se senten també espanyols' i interessar 'per motius democràtics'. 'Tot allò que ens allunya de la majoria ens allunya de la sobirania', afegeix. 'Sense Barcelona, el Baix Llobregat i l'àrea metropolitana, no hi haurà independència'.
Preparació internacional
Segons Carod, el procés requerirà una supervisió però també una preparació internacional. Cal una xarxa de complicitats treballada al llarg dels anys, explica, amb política exterior envers tots els àmbits. 'No ens reconeixeran mai com a nou estat si abans no ens coneixien com a vell país', un objectiu al qual Carod proposa treballar 'amb simpatia, interès i prestigi exterior'.
Separació de béns i exèrcit propi
Finalment, com en tota separació, Carod apunta que la secessió de Catalunya comportarà un repartiment de 'béns, actius, propietats, patrimoni i tresor acumulats al llarg del temps', amb Espanya. Això inclou edificis públics, paradors nacionals, correus, xarxa ferroviària, instal·lacions de RTVE, parcs o empreses estatals. Un repartiment sobre el qual caldrà arribar a un acord també en les propietats de l'exterior.
Carod acaba destacant la necessitat 'imprescindible' que Catalunya, un cop assoleixi l'estat propi tingui també exèrcit. Caldrà una 'mínima estructura professional de defensa nacional proveïda, en part, pel que li hagi correspost en el repartiment a causa de la separació, tant en equipaments militars com en material, ja sigui procedents dels diferents exèrcits, com dels serveis d'intel·ligència i els cossos de seguretat'. L'objectiu, conclou, 'garantir la defensa i la seguretat del nou estat'.
Benach exigeix 'seriositat i rigor'
El president del Parlament, Ernest Benach, ha afirmat que per plantejar un procés independència cal 'seriositat i rigor' i ha recordat que aquest procés 'no es fa així com així'. En una entrevista a COM Ràdio, Benach s'ha mostrat així en la línia que el vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, que en un article carrega contra els qui creuen que 'la independència és cosa de dos dies'. Per Benach, és bo 'començar a treballar en escenaris reals' i ha emplaçat a seguir un full de ruta just l'endemà de les eleccions. Segons el president del Parlament, Catalunya es troba davant una oportunitat històrica perquè hi ha 'més consciència que mai que aquest país pot tenir estructures d'Estat'.
El CCN si que s'afegeix a la crida
Per altra banda, continuen les adhesions a la crida formulada per Joan Laporta, Uriel Bertran i Alfons López Tena aquest dimarts. A falta d'una nova actualització, el web continua registrant els 7.215 adherits de les primeres hores, entre els quals cal comptar-hi la Patronal independentista Cercle Català de Negocis (CCN), que han enviat un manifest on donen suport a la proposta de gran coalició independentista.