directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 03:42 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Carod desautoritza la crida de Laporta: 'Les independències no s'improvisen'

Escriu a l'AVUI el seu full de ruta cap a l'Estat propi · Benach s'hi afegeix i assegura que cal 'seriositat i rigor'

Comentaris 53  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

'Les independències no s'improvisen'. Així de contundent es mostra l'actual vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, al diari AVUI, en un article que vol dibuixar un full de ruta realista cap a la independència i que, indirectament, critica la crida a la 'Solidaritat catalana per la independència' de Joan Laporta. Per Carod, el de l'Estat propi és un procés que 'no serà cosa de dies', -com alguns s'hi refereixen 'sense rigor ni realisme', afegeix- sinó que s'ha de dur a terme 'sense precipitació', amb 'preparació internacional' i amb Espanya. L'expresident d'ERC afegeix que serà necessària la separació de béns amb Espanya i 'imprescindible' una 'mínima estructura professional de defensa nacional', és a dir, un exèrcit del nou estat català.
josep-lluís carod-rovira, joan laporta
Comparteix
   


Etiquetes
Carod-Rovira comença el seu article criticant a aquells que 'amb alegria i frivolitat' fan referència a la independència com si fos 'cosa de dos dies' o com si, 'un dia, de cop i volta, ens alcéssim del llit independents'. 'Res més lluny de la realitat', afegeix el vicepresident de la Generalitat que assegura que si no es vol dur el país a 'una nova frustració col·lectiva', 's'ha de pensar en el procediment, el ritme i les dificultats'. En aquest sentit, fa una crida per començar ja a treballar 'discretament i en cada àmbit perquè tot estigui previst per al moment de la veritat'.

Un moment, 'el de la veritat', que haurà d'arribar, segons Carod, després d'assolir uns objectius que ell descriu en deu punts. En primer lloc, Catalunya només tindrà un estat propi a través d'un procés 'democràtic i pacífic', per tant 'acceptant la voluntat de la majoria del poble català' i 'la nova legalitat que se'n desprengui'. Un procés que, davant 'la discrepància amb la legalitat d'Espanya' afegeix, obligarà a tenir una supervisió internacional.

En aquest sentit, l'ex líder republicà remarca en l'accés a l'estatalitat, 'l'objectiu no ha de ser contra Espanya' sinó que ha de ser també atractiu per aquells 'que se senten també espanyols' i interessar 'per motius democràtics'. 'Tot allò que ens allunya de la majoria ens allunya de la sobirania', afegeix. 'Sense Barcelona, el Baix Llobregat i l'àrea metropolitana, no hi haurà independència'.

Preparació internacional

Segons Carod, el procés requerirà una supervisió però també una preparació internacional. Cal una xarxa de complicitats treballada al llarg dels anys, explica, amb política exterior envers tots els àmbits. 'No ens reconeixeran mai com a nou estat si abans no ens coneixien com a vell país', un objectiu al qual Carod proposa treballar 'amb simpatia, interès i prestigi exterior'.

Separació de béns i exèrcit propi

Finalment, com en tota separació, Carod apunta que la secessió de Catalunya comportarà un repartiment de 'béns, actius, propietats, patrimoni i tresor acumulats al llarg del temps', amb Espanya. Això inclou edificis públics, paradors nacionals, correus, xarxa ferroviària, instal·lacions de RTVE, parcs o empreses estatals. Un repartiment sobre el qual caldrà arribar a un acord també en les propietats de l'exterior.

Carod acaba destacant la necessitat 'imprescindible' que Catalunya, un cop assoleixi l'estat propi tingui també exèrcit. Caldrà una 'mínima estructura professional de defensa nacional proveïda, en part, pel que li hagi correspost en el repartiment a causa de la separació, tant en equipaments militars com en material, ja sigui procedents dels diferents exèrcits, com dels serveis d'intel·ligència i els cossos de seguretat'. L'objectiu, conclou, 'garantir la defensa i la seguretat del nou estat'.

Benach exigeix 'seriositat i rigor'

El president del Parlament, Ernest Benach, ha afirmat que per plantejar un procés independència cal 'seriositat i rigor' i ha recordat que aquest procés 'no es fa així com així'. En una entrevista a COM Ràdio, Benach s'ha mostrat així en la línia que el vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, que en un article carrega contra els qui creuen que 'la independència és cosa de dos dies'. Per Benach, és bo 'començar a treballar en escenaris reals' i ha emplaçat a seguir un full de ruta just l'endemà de les eleccions. Segons el president del Parlament, Catalunya es troba davant una oportunitat històrica perquè hi ha 'més consciència que mai que aquest país pot tenir estructures d'Estat'.

El CCN si que s'afegeix a la crida

Per altra banda, continuen les adhesions a la crida formulada per Joan Laporta, Uriel Bertran i Alfons López Tena aquest dimarts. A falta d'una nova actualització, el web continua registrant els 7.215 adherits de les primeres hores, entre els quals cal comptar-hi la Patronal independentista Cercle Català de Negocis (CCN), que han enviat un manifest on donen suport a la proposta de gran coalició independentista.





COMENTARIS fletxa taronja

item
#53
Pep fletxa La Seu
23 de juliol de 2010, 20.42 h

#52
El problema no està en els que van marxar d'Esquerra per formar Reagrupament, el problema està en que els d'Esquerra han anat totalment en contra de la creació d'un estat català, en contra del seu discurs i a favor del espanyolistes.

No oblidem que Esquerra és qui ha posat al Montilla com a president de la Generalitat, un home que tothom sap que no està a favor de la independència de Catalunya i que és un espanyolista... i juntament amb aquest, molts altres del PSC que son tant o m... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#52 Oriol Jordan
23 de juliol de 2010, 11.09 h

#51 de res home!

Bé jo de fet, essent-te sincer, no sóc pas contrari a la Solidaritat Catalana com ja he dit diversament (tot i l'ego laportià), l'únic és que tal i com ara mateix està plantejat, trobo que si Reagrupament no hagués marxat d'Esquerra, hi hauria problemes interns, és clar, però seguiria essent un bloc sòlid i amb estructura total. Si la cosa és només Rcat, no haurien d'haver marxat per després dir que sigui Esquerra la que hi vagi (on a l'escissió?) -si la cosa acab... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#51
OTGER CATALÓ fletxa CAMPS CATALÀUNICS
23 de juliol de 2010, 10.33 h

Gràcies per aclarir-me lo de Reagrupament.

Aquí votare? no ho tinc gens clar, i cada dia que passa menys, perquè com ja he dit em sembla que voti l'alternativa independentista que voti el meu vot només servira per dividir i això és l'últim que desitju. El que tinc clar era que fins ara pensava que asolir l'independència al 2014 era asequible, però vista la divisió el 2018 em sembla massa aviat i tot, nose vui dir que m'havia il·lusionat pensant que la retallada de l'estatu i la manif... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#50
23 de juliol de 2010, 10.21 h

#48 I aleshores què faràs? votar Solidaritat (Laporta, Carretero). I si treuen, res, què?
Sí, convocatòria de Laporta, essència de Carretero, pensa que el partit de Laporta té 0 militants, per això s'està intentant muntar un xiringuito, i mirar vera si pot arribar al suport de 300.000 persones per presentar-se amb garanties.

Jo no veig malament una aliança, però aquesta concretament tindria més sentit si hi anéssin partits amb possibilitats de representació, perquè si ara posem E... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#49
Pep fletxa Kosovo
23 de juliol de 2010, 00.00 h

Les independències no s'improvisen, es declaren!


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#48
OTGER CATALÓ fletxa CAMPS CATALÀUNICS
22 de juliol de 2010, 23.59 h

Primer per matitzar qui va surtir d'esquerra va ser el senyor Carretero i qui ha fet la crida ha sigut el senyor Laporta el senyor Carretero s'ha unit a la coalició que són coses diferents.
Osigui en poques paraules acabem amb el pluralisme independentista i visca ERC UNA UNICA I LLIURE ... Oriol més dient que no aceptareu una coalició només voleu una fusió i aixis no aconseguirem res ERC ha de liderar la solidaritat catalana i d'aquesta manera és l'única com l'independentisme estara uni... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#47
Samant Foix fletxa Alt Urgell
22 de juliol de 2010, 23.44 h

Per això, no puc negar que sóc independentista i possibilista alhora entenent també que hi ha d'altres independentistes que no comparteixen aquest mentrestant. Dit això, jo no demanaré que tots els independentistes comparteixin el meu mentrestant i tampoc faré cas dels que em vulguin negar la capacitat d'acció mentre no disposem de majoria suficient al Parlament. I una cosa és clara, com que tots som i serem necessaris per la independència em sembla que seria de cecs voler negar les due... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#46
Samant Foix fletxa Alt Urgell
22 de juliol de 2010, 23.39 h

La voluntat de la sobirania s'expressa políticament i hem d'entendre que l'important és aquesta voluntat. Jo, com a independentista i votant d'ERC vull, naturalment la independència, democràticament, però mentre no l'aconseguim amb la majoria suficient d'escons vull que el meu partit actuï també quant a la gestió de les pensions, de l'aigua, de l'economia, els serveis socials etc. per la qual cosa ERC ha de i pot pactar amb CIU, PSC i IC, partits que compte tots amb independentistes per... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#45
Oriol Jordan fletxa Badalona
22 de juliol de 2010, 23.21 h

#39 Doncs perquè no et pots escindir d'un partit i muntar una crida demanant l'adhesió d'aquells de qui t'has escindit. De fet la Crida aquesta, no té gaire sentit si no s'hi apunta CiU, ni els que ara hi ha (RCat) precisament perquè això ja és el que hi havia i aquests en sí no treuran res. Per tant, és lògic seguir donant suport a Esquerra. Jo apostaria perquè RCat tornés, i que vingués inclús en Laporta o qui sigui, i treballem entre tots.

M'explico, per acabar fent una alianç... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#44
22 de juliol de 2010, 22.38 h

Quins son els partits que estan disposats a proclamar la llibertat i la independència de Catalunya?

Solidaritat Catalana per la Independència i ERC!

Va, vinga doncs! Esta clar qui hem de votar. O votar partits retrògrades que encara somien amb federalismes, estatutets i concerts econòmics, PP-PSOE-CiU-ICV-C's o bé, partits que estimin la llibertat, el progrés i la independència de Catalunya.

Els catalans ja hem decidit que al dia següent d'haver votat pel Parlament, Catalunya serà ll... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.