Unió entra en fase de liquidació i Duran podria haver de pagar part del deute
La formació política i l'assessoria que administra el concurs de creditors haurien renunciat a intentar arribar a un acord amb els creditors
Guifré Jordan @enGuifre – Unió Democràtica té els dies comptats. És el que es desprèn del concurs de creditors dels democristians, iniciat fa tres mesos, perquè ja ha acabat la fase comuna i està a punt d’entrar en fase de liquidació, segons han confirmat a directe!cat fonts de l’administrador concursal, Deloitte Abogados, SL. Paral·lelament a la liquidació d’UDC, el jutge haurà de decidir en els propers mesos si els administradors del partit tenen responsabilitats en la precària situació dels comptes. En cas de ser així, Duran i Lleida i Ramon Espadaler podrien acabar havent de fer front a part del deute, de 22,5 milions d’euros.
Encara que Duran es desvinculés d’Unió fa 11 mesos, la justícia el podria perseguir
En l’anomenada fase de qualificació d’un concurs de creditors, el magistrat decideix si la insolvència de la formació és per causes fortuïtes o bé els administradors en són culpables. En aquest cas, es pot obligar els qui capitanegen l'ens a pagar part dels diners pendents. A més, la llei diu que es poden demanar responsabilitats a les persones que han liderat l’entitat fins dos anys abans de l’inici del concurs. En aquest cas, fins setembre de 2014, quan Josep Antoni Duran i Lleida encara no s’havia desvinculat de la formació –ho va fer fa 11 mesos— i era president del comitè de govern des de feia 27 anys. Això podria forçar no només a Ramon Espadaler, actual número 1 del partit, sinó també a Duran i Lleida a assumir part del deute.
Desisteixen a intentar arribar a un acord amb els creditors
La fase de liquidació arriba quan es fa evident que l’acord entre el deutor i els seus creditors no és possible perquè el passiu de l’entitat supera amb massa escreix l’actiu. El procediment normal és que abans es passi per la fase de conveni, en què s’intenta buscar una solució satisfactòria per tothom que eviti dissoldre l’entitat. En aquest cas, però, Deloitte Abogados, SL ha confirmat a directe!cat que no s’ha passat per la fase de conveni.
Segons un advocat mercantil especialitzat en concursos consultat per aquest diari, la situació podria venir perquè després de fer inventari d’actius i passius, el propi administrador concursal i Unió hagin decidit que no és realista fer cap proposta per ‘salvar els mobles’ i hagin anat directament a la liquidació. Abans d'arribar al concurs, però, la formació ja va intentar pactar amb els creditors sense èxit.
Unió: 5,8 milions en actius i 22,5 milions en passius
Deloitte Abogados, SL assegura que el 22 de novembre va presentar al jutge l’informe que els corresponia elaborar per engegar el concurs, on es fa un inventari d’actius i passius de la companyia. Tot i que no n’han transcendit els detalls, en la resolució judicial del jutjat mercantil número 4 de Barcelona on es comunica que s’engega el concurs, s’especifica que els actius són de 5.866.023,02 euros i els passius de 22.498.520,97 euros. La mateixa assessoria jurídica també explica que ara s’enviarà l’informe a Unió i els seus deutors i, quan s’hagin resolt les potencials impugnacions al document, s’engegarà la fase de liquidació.
Unió no confirma que es dissoldrà
De moment, no ha estat possible posar-se en contacte amb Unió des que s’ha sabut que la formació engegarà la fase de liquidació, però fonts del partit afirmaven fa uns dies a directe!cat que en cap cas la dissolució del partit era segura. A més, explicaven que la decisió del consell nacional del passat 5 de novembre d’apostar per crear un partit amb noves sigles no és en cap cas una decisió executiva, sinó només una opinió dels càrrecs territorials.
La fase de liquidació forçaria a dimitir el comitè de govern
A més, les mateixes fonts deixaven clar que l’administració concursal té influència en la vessant econòmica d’UDC, però no en l’activitat política del partit. En aquest sentit, comentaven que la formació opera amb total normalitat i si hi ha algunes despeses, es paguen entre els militants. Ara bé, en els propers mesos la situació podria canviar, segons l’article 145.3 de la Llei Concursal: “La resolució judicial que obri la fase de liquidació contindrà la declaració de dissolució [...] i el cessament dels administradors o liquidadors, que seran substituïts per l’administració concursal”.
Administrador concursal i bancs, qui s’assegurarien més de cobrar part del deute
El procés concursal d’Unió també determinarà fins a quin punt els seus deutes quedaran tancats abans de dissoldre’s –si al final ho acaba fent—. Si el concurs es declara fortuït, és a dir, sense responsabilitats pels administradors, els 5,8 milions d’actius s’hauran de vendre i repartir entre els 71 creditors dels democristians. No obstant, segon l'advocat mercantil consultat per directe!cat, no tots cobren per igual. Els primers a recuperar els diners solen ser els propis administradors concursals, seguits dels bancs, especialment si tenien hipoteques pendents. Després, els deutes amb Hisenda i amb els treballadors serien els següents a cobrar, si encara quedés pastís per repartir. La resta de creditors difícilment podrien recuperar cap quantitat.
Notícies relacionades
- Els caiguts d'Unió i el PSC s'organitzen per combatre l'independentisme 15.11.2016.
- Twitter rebenta l'entrevista d'Espadaler al Més324 i aquest ho denuncia als Mossos 08.11.2016.
- Espadaler prepara la liquidació d’UDC 06.08.2016.
- Unió toca fons: no paga sous des de fa dos mesos 03.06.2016.
- Unió posa èpica al naufragi: “el dia que no tirin pedres a l’arbre, ens preocuparem” 09.05.2016.