directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 10:34 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Junqueras alerta d'un pla per espanyolitzar les caixes catalanes

Assegura que l'Estat ha promogut els testos de solvència arreu de la UE per 'encerclar' les entitats del Principat

Comentaris 11  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

La publicació de les dades de solvència de Unnim i la nova Caixa Catalunya, que alerten d'uns suposats problemes de resistència, formarien part d'un pla per espanyolitzar les entitats bancàries catalanes, segons alerta l'eurodiputat d'Esquerra Oriol Junqueras. Segons el polític republicà, doctor en Història del Pensament Econòmic, els testos d'estrès, una iniciativa de l'Estat espanyol que s'ha aplicat a tota la UE, formarien part d'una estratègia espanyola per 'encerclar les caixes petites'. Junqueras considera que la situació de estrès plantejada és 'extrema i altament improbable', i amb aquestes dades l'Estat espera que les entitats demanin préstecs al FROB, uns diners que hauran de tornar a un interès 'desmesurat'. De no retornar aquests diners, l'Estat intervindria i 's'apropiaria de les caixes catalanes, i per tant, també dels estalvis dels catalans'.


oriol junqueras, europarlament, europa, esquerra
Comparteix
   


Etiquetes
En un article que porta per títol 'El pla per desarticular les caixes catalanes' Oriol Junqueras defensa que els tests, promoguts per la presidència espanyola a tots els països de la Unió, asseguren que ni Unnim ni la nova Caixa Catalunya 'no superarien una situació econòmica tan extrema com altament improbable'. Segons Junqueras, l'Estat ha pressionat els altres estats de la UE perquè les dades d'aquestes proves d'estrès s'hagin fet públiques, de manera que les entitats petites hagin quedat en evidència i hagin de recórrer al Fons de Reestructuració Bancària (FROB).

Per Junqueras, 'no té gaire sentit comparar els resultats de les diverses entitats perquè se les ha sotmès a pressions diferents, és a dir, els tests no eren homogenis, atès que no sempre analitzaven els mateixos aspectes ni amb el mateix nivell d’exigència per a cada una de les entitats'. Per això l'eurodiputat assegura que la voluntat de l'Estat era 'encerclar les caixes petites' com les catalanes.

En aquest sentit, el republicà recorda la 'jugada mestra' del FROB, segons la qual 'amb els diners dels contribuents catalans provinents del dèficit fiscal, [l'Estat] atorga préstecs a les caixes catalanes i, a més, ho fa a un interès desmesurat. Concretament del 7,75% a retornar en cinc anys. Si les entitats no poden tornar els préstecs, l’Estat espanyol s'apropiaria de les caixes catalanes i, per tant, també dels estalvis dels clients catalans'.

L'eurodiputat defensa que 's’ha de fer tot el que estigui a les nostres mans per garantir un sistema de caixes que generi llocs qualificats al territori català, i que faciliti l’accés al crèdit a les nostres empreses i als nostres emprenedors, gràcies a una presència capil·lar al territori, molt propera a les necessitats i singularitats dels seus negocis'. Segons Junqueras, aquesta defensa del sistema de caixes català és essencial, perquè 'les caixes són un element clau per l’equilibri territorial'.

Huguet ja ho alertava

Precisament el conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, alertava fa uns dies a directe!cat que la reforma de la Llei de Caixes estatal, aprovada per decret Llei al Consell de Ministres espanyol, suposarà una invasió de les competències que en aquest camp té Catalunya.

Pel conseller, amb la reforma es corre el risc que acabin desapareixent les funcions originàries de les caixes, les funcions 'sense afany de lucre' i l'obra social, si finalment hi acaben entrant quotes de participació privada que les podrien 'convertir en bancs'. Huguet també ha alertat contra les fusions fredes, i no ha dubtat a qualificar la reforma de 'LOAPA financera', ja que al darrere hi veu una 'autèntica voluntat de bancarització i de recentralització del sistema de finançament' cap a Madrid.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#11
LLuís Barracas fletxa Barcelona
30 de juliol de 2010, 10.45 h

A dia d'avui ja és molt evident que cal convertir els diners en alguna altra cosa. Cadascú en el que li vingui de gust, segons els seus interessos, motivacions, etc. T'agrada el camp? Compra una casa enrunada i la seva terra. Refes-la i posa-hi masovers si tú no te'n vols ocupar. T'agraden els cotxes? Cerca informació sobre motors nets, inverteix i disfruta. Els animals? Cuida't de fer repoblar amb espècies en risc d'extinció. La teca? Munta un menjador sense gaire afany de lucre. Qui diu ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
chupi fletxa barcelona
27 de juliol de 2010, 10.51 h

#7 Fiare, Triodos Bank


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
27 de juliol de 2010, 00.54 h

Perquè també creiem que hi ha molts espanyols idiotes.

http://www.facebook.com/group.php?gid=100626053328635


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Samant Foix fletxa Alt Urgell
26 de juliol de 2010, 23.52 h

Els catalans som una mica massoquistes, ja que ens passem la vida queixant-nos de Madrid i reclamant a Espanya quan hauríem de reclamar és a CIU. És a dir, si CIU volgués ara mateix, o gairebé, Catalunya seria independent. Però CIU no vol. La manifestació multitudinària, amb tietes aixecant estelades incloses, l'hauríem de fer davant la seu de CIU !!*!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7 Sílvia Martínez
26 de juliol de 2010, 18.12 h

Pot ser caldria que persones emprenedores en aquest terreny ja estiguessin muntant una nova manera de gestionar per aquí el que els cal, i mirar de millorar encara el paper de les caixes catalanes clàssiques, posar-se al dia i fer alguna cosa encara millor i més moderna pensant en un futur en que .... va idees, que em sembla segur no en falten.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Joan fletxa Barcelona
26 de juliol de 2010, 17.54 h

A mi em sembla que estem una miqueta paranoics. Jo crec que no hi ha cap persecució. Simplement, les entitats financeres catalanes no s'han gestionat de forma correcta. La única excepció és "la Caixa". Jo he estat alt directiu bancari i sé què estic dient. Mai s'ha de confrontar politica i diners. Aquests, per definició, tenen molta por i tant s'els dona si el perill ve de la dreta o de l'esquerra.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Joan P. fletxa Barcelona
26 de juliol de 2010, 17.16 h

Teniu raó, tots els calers fora de Caixes i Bancs espanyolitzats!! ara la pregunta és: On els fotem???


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
JOSEP Mª fletxa LLEIDA
26 de juliol de 2010, 16.40 h

Se us pigen al damunt i us penseu que plou. Que ha passat amb les Mútues d'accidents?? I això que hem intentat avisar-vos.
El sistema de la seguretat social d'una catalunya independent s'hauria de montar a partir de les Mútues d'accidents catalanes. Ara ja pràcticament no en queda (2 o 3) i si espereu massa ni aquestes. El patrimoni històric generat al llarg dels anys pels treballadors catalans cap a mútues espanyoles, i els polítics i sindicats sense badar boca.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
INDEPENDÈNCIA fletxa Catalunya
26 de juliol de 2010, 15.02 h

Treiem els dines de les caixes pro-espanyoles, la meva família ja ho vam fer fa temps, i ara amb les fusions no ens cal, pero potser altres si que teniu ara els vostres calers en mans espanyoles.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
abstenció fletxa barcelona
26 de juliol de 2010, 14.25 h

No us entereu, el que hi ha de malèvol en la reforma de les caixes és que s'hi permetrà l'entrada de capital inversor, és a dir, que ja només hi haurà bancs. Si la anterior bombolla us va semblar un desastre, ja podeu anar tremolant. En quan entri la dreta a una banda o l'altra l'aixeta s'obrirà a canonades i s'unflaran totes les bombolles que puguin. Aquest és el desastre, i mentre vosaltres barallant-vos que si són espanyolistes, que si són del psc que si són del pp o de Ciu. Feu pe... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.