directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 3 de maig de 2024 05:41 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Tripartit i CiU fan pinya defensant la immersió lingüística a les escoles

Davant la proposta del PP de segregar els alumnes en aules en català o castellà

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Com s'esperava, Tripartit i CiU han fet pinya aquest dimecres al Ple del Parlament en defensa del model educatiu vigent, que inclou la immersió lingüística, davant de la proposta del PPC d'un canvi en la llei de política lingüística per acabar amb la immersió i segregar els alumnes en classes en català o en castellà. Els populars només han tingut el suport de C's. Els socis de Govern i CiU hi han carregat, ja que creuen que plantegen el debat per motius electoralistes, i han negat que hi hagi un problema lingüístic. De fet, han arribat a parlar 'd'apartheid lingüístic'. Els quatre grups han aprovat una resolució de la federació nacionalista de suport al model educatiu vigent.
joan ridao
Comparteix
   

El PPC ha presentat una proposició de llei de modificació de la llei de política lingüística aprovada l'any 1998, que proposava modificar dos articles de la llei per tal que s'establís que els pares tenen dret a escollir en quina llengua volen escolaritzar els seus fills, en català o en castellà. De fet, també es reclamava que les dues llengües fossin oficials 'també en l'ensenyament'.

Els grups que donen suport al Govern i CiU han presentat esmenes a la totalitat a aquesta proposició i, de fet, els quatre grups han aprovat posteriorment una proposta de resolució, presentada per CiU, de defensa de la política lingüística escolar. Així, CiU, PSC, ERC i ICV-EUiA han fet pinya per tal de defensar el model educatiu vigent a Catalunya, amb la immersió lingüística, ja que 'ha contribuït a la cohesió social i a la formació dels alumnes en un marc de qualitat de l'ensenyament i igualtat d'oportunitats'.

La iniciativa aprovada també recorda 'la necessitat que el desplegament de les competències en matèria d'educació es desenvolupi d'acord amb el nou Estatut', que estableix 'el dret de tots els catalans i catalanes a rebre l'ensenyament en català, com a llengua vehicular, a assolir el coneixement suficient oral i escrit en català i castellà i a no ésser separats en centres ni en grups classe diferents per raó de llur llengua habitual'.

El diputat del PPC que ha defensat la proposició de llei ha estat el diputat Rafael López, que ha remarcat la 'coherència' del seu grup, que 'sempre ha defensat el mateix'. 'No es tracta de català o de castellà', ha dit, sinó 'de la llibertat que ha de tenir la gent', tot reivindicant 'una societat plural, bilingüe i multicultural'. López ha fet referència a documents de la Unesco i fins i tot a sentència del Tribunal Constitucional (TC), com també han fet altres portaveus en sentit contrari, per defensar els seus arguments.

López ha denunciat que 'no s'ha respectat el dret de les famílies a escollir l'idioma del primer ensenyament' i creu que això es podria solucionar amb una casella en l'imprès de sol·licitud de matriculació, igual que s'ha fet en l'elecció de l'ensenyament religiós. Per López, 'sembla que això de poder escollir l'educació religiosa és molt progre, però escollir la llengua sembla que no'.

El diputat popular ha recordat que, tot i la llei, hi ha classes que es donen en castellà perquè 'la realitat és més tossuda' i 'la llibertat dels professors s'exerceix i la realitat social els porta la contrària'. Així, ha apostat per 'adaptar la llei pel que és natural i lògic per molta gent', tot dient que hi ha enquestes que diuen que 'només el 27% dels catalans creuen que l'educació ha de ser exclusivament en català'.

López ha assegurat que el seu partit està 'en contra de la segregació' i 'és tant escandalós separar els alumnes per raó de llengua, com intentar imposar un monolingüisme', posant 'dins de l'escola comissaris polítics' o 'no respectar la llibertat dels pares a escollir l'educació dels seus fills'. López diu que el PPC defensa 'la via de la normalitat'.

El portaveu parlamentari d'ERC, Joan Ridao, que ha defensat l'esmena a la totalitat presentada pel tripartit, ha dit que 'en política s'hi valen moltes coses, però no la mentida i l'engany'. De fet, creu que la iniciativa dels populars és 'tramposa', perquè 'parteix d'un axioma fals que hi ha un problema lingüístic a les escoles, cosa que no és veritat'. A més, creu que cal tenir 'molt de valor i de coratge per fer l'exercici d'hipocresia' de 'voler fer veure que el castellà és una llengua gairebé minoritzada'.

Ridao ha lamentat que els populars 'utilitzin com a combustible electoral el tema de la llengua', amb l'objectiu d'intentar 'esgarrapar alguns vots a l'estat'. El portaveu republicà creu 'evident' que el castellà 'gaudeix d'una fortalesa i una salut molt notable' a Catalunya i 'no poden dir sense posar-se vermells que el castellà està marginat'.

El dirigent d'ERC ha fet una defensa del model educatiu català, que 'assegura la plena igualtat d'oportunitats', tot afegint que és 'una marca que té la nostra societat'. Es tracta d'un sistema, segons Ridao, per 'garantir la integració, no estigmatitzar, no marginar ningú', i que 'no és segregador'. El dirigent republicà ha dit que els populars 'estan defensant l'apartheid lingüístic, voldrien pràcticament un model d'escola catalana a la sudafricana'. 'Volen una escola plena de guetos', ha denunciat.

A més, Ridao, com altres portaveus del tripartit, han recordat al PPC que no van portar al TC la llei de 1998 en el seu moment, cosa que ERC ha vinculat amb pactes amb Pujol d'aquells anys.

Des del PSC, els diputats Daniel Font i Manuela de Madre han carregat contra el PPC per tenir 'menyspreu cap al català' i han negat que hi hagi un problema lingüístic a Catalunya. De fet, de Madre creu que els populars volen que 'el català es parli en la intimitat'. Font ha atribuït l'actitud dels populars a motius electoralistes i ha assegurat que 'la segregació' al País Valencià a les seves aules 'acaba instal·lant un sistema de segregació racial'. De Madre ha assegurat que 'el català és el millor ascensor social de Catalunya', tot afegint que 'no volem un país dividit en dues classes socials'. Des d'ICV-EUiA, el diputat Francesc Pané creu que 'l'objectiu final' dels populars és 'l'anorreament d'una cultura que no volen' i ha qualificat de 'disbarat' la proposta del PPC.

Des de CiU, han pres la paraula els diputats Carles Puigdemont i Irene Rigau, que han acusat el PPC de buscar aquest debat 'per un grapat de vots'. Rigau ha dit que el PP 'no ha pogut demostrar que a les escoles de Catalunya no s'ensenyi el castellà', tot dient que el que busquen és la 'descatalanització de Catalunya'. Puigdemont creu que els populars 'obren la porta a la dilució de la llengua pròpia' i ha assegurat que és 'mentida' que 'vivim en un règim de persecució lingüística'.

El diputat de la federació nacionalista ha assegurat que el propòsit del PPC és 'lingüicida, la seva protecció del català arriba tant lluny com el propòsit del taxidermista en la conservació de les espècies en perill d'extinció', tot dient que 'no els preocupa la supervivència del català'.

C's ha rebutjat les esmenes a la totalitat a la proposta del PPC, donant d'aquesta manera suport a la iniciativa dels populars, i en contra de la resolució en defensa del model educatiu vigent a Catalunya. El diputat Antonio Robles ha remarcat que, en aquest debat, s'ha vist 'l'efecte Ciutadans' i ha fet una defensa del bilingüisme a les escoles.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo seria un bon tertulià de xous d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.