directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 18 d'abril de 2024 23:30 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Descobreix com se succeiran els fets cronòlogicament l'any en què tot saltarà pels aires

Previsions per a 2017, amb la judicialització del procés, el nou partit Colau, la reconfiguració dels quatre partits estatals i la desconnexió d'Espanya com a protagonistes

Comentaris 21  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 10 vots )
carregant Carregant

Guifré Jordan @enGuifre – Si el 2016 pot haver semblat impredictible i trepidant, l’any que avui encetem pot arribar a fer les delícies d’aquells avesats a la ciència-ficció, perquè el que hem deixat enrere pot arribar a ser només l’aperitiu d’allò que ens espera en els propers 365 dies. Els plans per a la desconnexió catalana amanits fins ara s’hauran de posar en pràctica –referèndum inclòs–, la unitat independentista al Parlament i al carrer es posarà més que mai a prova, els preparatius pel nou partit de Colau s’hauran de concretar en una plataforma amb cara i ulls, la investidura de Rajoy ha de ser només el tret de sortida d’una legislatura espanyola única, els quatre partits d’abast estatal celebren congressos, i els responsables del 9N –i amb tota probabilitat també Carme Forcadell– seran jutjats. Repassem un any en què tot pot saltar pels aires. 


Comparteix
   


Etiquetes

Tot escalfarà motors el gener 

L’any començarà menys esbojarrat en política catalana que els primers dies de 2016, ja que no s’haurà de resoldre una investidura de forma inversemblant l’últim dia. Amb tot, les tensions Junts pel Sí-CUP tornaran en les negociacions dels pressupostos en les diverses comissions. Paral·lelament, Ada Colau farà una mostra de força el 21 de gener amb un primer gran acte on es presentaran els objectius de la formació que vol imposar, cosa que serà el tret de sortida al ‘procés participatiu’ per dotar de contingut la plataforma. A l’Estat, una de les dates a tenir en compte serà el dia 14, amb un comitè federal del PSOE que podria posar data per les primàries. Potser és el moment en què Pedro Sánchez surt de la penombra... o Susana Díaz.

La setmana boja de febrer: pressupostos, congressos de partits i judicis pel 9N en set dies

Tot es començarà a accelerar el mes de febrer, amb una setmana especialment boja, la del 6 al 12. Entre els dies 6 i 10 del mes se celebrarà el judici a Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau pel 9N, cosa que originarà més mostres de suport independentista i engreixarà el caldo de cultiu de la crispació. A més, si els pressupostos de la Generalitat no es recorren, el 8 o el 9 es votaran definitivament al Parlament. És l’últim escull per la unitat entre Junts pel Sí i la CUP abans d’encarar el xoc. L’actualitat política, però, no acabarà aquí: PP i Podemos celebraran els seus congressos entre el 10 i el 12, en el que es preveu una bassa d’oli en el primer cas, i un risc de trencament absolut en el segon. Ciudadanos celebrarà el seu una setmana abans, el 4 de febrer, que no hauria de suposar massa entrebancs per a Albert Rivera.

Colau i la prèvia de la desconnexió com a protagonistes de la primavera

Paral·lelament al congrés del PP català, que serà amb tota probabilitat al març, Ada Colau acabarà el debat de les idees del nou partit el mateix mes i, a tot estirar, l’assemblea constituent se celebrarà a principis d’abril. Abans d’això, però, la tensió en el si dels comuns haurà pujat en dos punts sensibles: el posicionament vers el procés i la possible dissolució de tots els partits integrants de la nova plataforma –amb el deute d'ICV com a teló de fons–.


Al mateix temps, el Pacte Nacional pel Referèndum hauria de fer les grans –i últimes– accions a nivell estatal i internacional per persuadir la Moncloa d’asseure’s a pactar un referèndum. Serà l’última oportunitat perquè Rajoy impedeixi el xoc, mentre que les múltiples campanyes pel Sí al referèndum que ara s’estan engegant haurien de prendre força. Les lleis de la desconnexió poden avançar al Parlament aquests mesos i, amb elles, la judicialització del procés, potencials inhabilitacions i sentències a Mas, Ortega i Rigau.

L’estiu més calent de la història de la Catalunya i Espanya recents?

Amb el congrés i primàries del PSOE i el judici a Francesc Homs que podrien caure sobre el juny o juliol de fons –també ho podria fer el de Forcadell, ja que la instrucció està anant ràpida–, la política catalana s’anirà ‘incendiant’ a mesura que passin els dies i Rajoy no mogui fitxa. El Pacte Nacional pel Referèndum haurà de decidir si tirar pel dret, i aquí tindrà Colau la gran decisió de l’any. Intentarà ser ambigua fins al final, però haurà de definir-se abans del juliol. De fet, Puigdemont va anunciar que la legislació de la desconnexió estarà a punt per finals de juny. Amb o sense els comuns, si el president de la Generalitat vol complir el ‘o referèndum o referèndum’, l’haurà de convocar com a molt tard a finals de juliol. La idea és convocar-lo al mateix temps que s’aprovi la llei de transitorietat jurídica al Parlament. A partir d’aquí, es veurà si Puigdemont i la resta d’actors tenen el valor que han promès.

24 de setembre, data del referèndum?

Si tots els fets se succeeixen com està previst, entre juliol i setembre d’aquest any se sabrà fins a on estan disposades a arribar tant Catalunya com Espanya. El desenllaç de tot plegat és absolutament incert, però la unitat dels independentistes es tornarà a posar a prova. I, si Carles Puigdemont compleix amb el seu compromís durant la qüestió de confiança, el diumenge 24 de setembre d’enguany té tots els números de ser la data del referèndum, just 13 dies després d’una Diada també incerta.

Els últims mesos de l’any, una incògnita absoluta

A partir d’aquest punt, fer qualsevol previsió més per a l’últim trimestre de l’any es fa gairebé impossible. No hi ha eleccions previstes ni a Espanya ni a Catalunya –en el cas del Principat, de moment les constituents estan programades per no més enllà del març de 2018–, però ningú pot posar la mà al foc per un avançament electoral en qualsevol dels dos escenaris. L’explosiu context mundial, amb el possible referèndum a Xipre i les eleccions franceses i alemanyes poden jugar també algun paper, així com Donald Trump o el Brexit i Escòcia. És així perquè no es poden descartar inhabilitacions, presó o suspensió de l’autonomia, cosa que podria causar l’entrada en funcionament de l’assemblea de càrrecs electes i... la intervenció de la comunitat internacional. 





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#21
LLUIS fletxa bcn
30 de gener de 2017, 20.01 h

Les autoritats de la UE sempre han reiterat que una eventual separació de Catalunya de l'Estat espanyol implicaria que el nou estat català quedaria automàticament fora de la Unió i hauria d'iniciar la tramitació corresponent per a sol·licitar el seu ingrés.

N.B. LA LLEI ÉS PER TOTHO TANT HOMS COM RAJOI.RES NO CAVIA ,SR. HOMS.

"LEX,DURA LEX,SED LEX".

(LI RECORDO QUE VAN VOTÁ AL 9-N PER L'IND. EL 27% D'UN CENS DE MES DE 6 MILIONS OERQUE VAN VOTAR EL DE 16 ANYS I ESTRANGER DURANT 15... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
LLUIS fletxa bcn
5 de gener de 2017, 17.20 h

Dijo Otto von Bismark: "Estoy firmemente convencido de que España es el país más fuerte del mundo. Lleva siglos queriendo destruirse a sí mismo y todavía no lo ha conseguido''.


N.B. HEU PERDUT LES QUATRE ELECCIONS (INCLÓS EL REF. 9-N) EN PLE "PROCÉS".


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
2 de gener de 2017, 19.19 h


#18 No et sembla que seria millor que tu fessis la teva i deixessis que cadascú ho faci com vulgui? El gust d'insultar aquesta gentussa pot valdre més que una bona pel.lícula.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
Salva fletxa Països Catalans
2 de gener de 2017, 15.37 h

#17

Has de contester-li d'aquesta manera?

Perquè no probes de contestar-lo amb arguments que desmenteixin aquesta burrada que ha dit, en lloc de posar-te a la seva alçada i donar aquesta merda de resposta? o ets un d'ells infiltrat?... no siguis ruc i dona-li una lliçó home...

Salut I Independència!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
NOSALTRES SOM EL SOMNI fletxa República Catalana II★II
2 de gener de 2017, 13.21 h

#15



LUISA tu a lo tuyo, al vibradorrendum rojiguarrum, anus profundus.
Usa vaselina "el picoleto", tu me la tomas y yo te la meto



Però como sois tan ppalurdos los españññatas ?




Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
Miquelet fletxa Osona
2 de gener de 2017, 13.16 h

Ecs-paÑa és la primera incumplidora de les normes de l´UE. Fins quan ?


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
LLUIS fletxa bcn
2 de gener de 2017, 12.39 h

Declaraciones de Jaime Malet, presidente de la Cámara de Comercio de EEUU en España.

“Los inversores extranjeros están terriblemente preocupados por el separatismo catalán”.
J.C. Valero. Empresarios alemanes y estadounidenses han manifestado públicamente su temor por las consecuencias del proceso independentista que impulsa el gobierno catalán. El último en hacerlo ha sido el presidente de la Cámara de Comercio de EEUU en España, Jaime Malet.


N.B. RES DE RES I COM AL QUEBEC D'O... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Salva fletxa Països Catalans
2 de gener de 2017, 12.00 h

Per mi el més important ara mateix és arrencar amb una campanya institucional i oficial sobre el SI en el referendum de l'estiu... ja estem anant tard discutint tot el dia entre nosaltres i esperant acollonits les reaccions del govern espanyol... collons! que diguin el que vulguin!... centrem-nos en lo nostre i anem el maxim de preparats per reaccionar de manera conjunta als atacs espanyolistes... però fem una campanya potent per convèncer el maxim de gent possible...

Salut I Independènc... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
Emili Pous fletxa Barcelona
2 de gener de 2017, 08.29 h

#11 Em sembla que si apostessis diners els perdries, i que el pobre tonto ets tu, espanyolet fanàtic.


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Synera fletxa Barcelona
2 de gener de 2017, 07.51 h

PRINCIPIS SOBRE EL DRET D'AUTODETERMINACIÓ DELS POBLES REFRENDATS PEL RECONEIXEMENT DE LA DUI DE KOSOVO PER LA CORT INTERNACIONAL DE JUSTÍCIA DE JULIOL 2010


- No hi ha cap norma en dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència
- Quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval sempre la voluntat democràtia d’aquest poble
- En una soci... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.