La meitat dels barcelonins suspenen l'alcalde Jordi Hereu, segons el baròmetre de l'Ajuntament
CiU guanyaria les eleccions amb un 10,7% dels vots en front de només un 7,1% del PSC
CiU guanyaria les eleccions municipals a Barcelona si se celebressin ara, segons indica el darrer Baròmetre semestral de la capital catalana. Un 18,1% dels enquestats ha assegurat que votaria CiU, mentre que un 10,7% apostaria pel PSC. Això suposa un augment d'1,1 punt percentual en sis mesos en el cas de la federació i una baixada de 7,1 punts en el cas dels socialistes. A més, per primera vegada aquesta enquesta suspèn l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, que obté una nota de 4,1. La portaveu del govern municipal, Assumpta Escarp, ha dit que s'ha de tenir en compte que l'enquesta es va fer en els pitjors moments de la crisi econòmica i després de la consulta per la reforma de la Diagonal.
El 18,1% dels barcelonins votaria CiU, el 10,7% el PSC, el 4,4% ICV-EUiA, el 3,7% ERC i el 2,3% el PP. Escarp però ha destacat que el 50% dels barcelonins no han contestat si votarien o han dit que no saben a quin partit, així com que un 7,2% votaria en blanc. La portaveu ha afirmat que això 'dóna marge' per treballar ja que ha analitzat que la major part de la pèrdua del vot socialista no va a un altre partit.Escarp ha considerat que aquesta pèrdua de votants s'explica en part pel desgast de la imatge del PSOE, el fet que el president del govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, aprovés les mesures contra la crisi en l'època en que es va fer l'enquesta i la situació de l'economia europea amb el problema de Grècia i els rumors que indicaven que Espanya es trobaria en la mateixa situació. 'Com a Govern cal entendre aquest baròmetre com un avís', ha declarat Escarp.
Pel que fa als líders municipals de les diferents formacions, Xavier Trias és l'únic que aconsegueix un aprovat amb una nota del 5,2 –un 0,1 més que fa sis mesos-. Jordi Portabella (ERC) obté un 4,7, Ricard Gomà (ICV-EUiA) un 4,3 i Alberto Fernández Díaz (PP) un 3,4.
Empitjora la valoració de la gestió municipal
L'enquesta també revela que empitjora la valoració que fan els ciutadans de la gestió municipal. El 45,4% contesta que la gestió de l'Ajuntament és dolenta o molt dolenta, mentre que al desembre de 2009 eren el 31,3% els que tenien aquesta percepció. El 18,8% creu que és normal i el 32,3% que és molt bona o bona. D'altra banda, el 47,5% diu que la Barcelona ha empitjorat en el darrer any.
Tot i això, els barcelonins valoren més positivament la gestió municipals que la de la Generalitat i del govern espanyol. En el primer cas, un 40% creu que la gestió de la Generalitat és dolenta o molt dolenta -11 punts percentuals més que fa sis mesos- i el 72,1% té la mateixa idea de la gestió de l'executiu espanyol -18 punts més que fa un semestre.
CiU creu que s'ha esgotat un model
El portaveu del grup municipal de CiU, Joaquim Forn, ha dit que la davallada del PSC a Barcelona 'no té aturador' i ha assegurat que el baròmetre demostra que 'la majoria vol un canvi'. Forn ha considerat que això demostra la fi d'un model que ha estat 'incapaç de resoldre' els problemes dels ciutadans.
Ha afirmat que les explicacions d'Escarp relacionant aquests resultats amb la crisi econòmica són 'insuficients' i ha assegurat que hi tenen molt a veure la gestió municipal, el 'fracàs' de la consulta de la Diagonal i 'les imputacions de la cúpula d'urbanisme' en el cas de l'hotel del Palau de la Música. Forn ha afirmat que els membres de CiU estan 'contents i il·lusionats' davant dels resultats.
L'atur i la inseguretat, els principals problemes
Els barcelonins consideren que els problemes més greus que té la ciutat són l'atur i les condicions de treball (21,3%) i la inseguretat (18,1%). Tot i que la inseguretat manté el segon lloc, el baròmetre demostra que hi ha una davallada en aquest percepció ja que a l'anterior baròmetre el 19,6% dels barcelonins van considerar que era un dels problemes més greus. El rànquing continua amb els problemes associats a la immigració, que baixa un 1,3 punts percentuals, la gestió política municipal, que creix 3,4 punts, els problemes econòmics i les molèsties per obres. L'atur i els problemes econòmics també són els principals problemes de Catalunya i Espanya i a nivell personal, segons els enquestats.
El 714,3% valora com a dolent o molt dolent l'estat de l'economia de Barcelona i aquest percentatge augmenta fins el 81,8% i el 91,1% en el cas de Catalunya i Espanya, respectivament. Els barcelonins es mostren d'acord amb algunes mesures de l'Ajuntament de Barcelona per fer front a la crisi econòmica, com reduir els cotxes oficials i els salaris dels regidors, i suspèn les mesures del govern espanyol.
En aquest sentit, el 73,% creu que Espanya està pitjor que la resta de països de la Unió Europea i el 84,6% també diu que el seu mercat laboral és pitjor. Els enquestats aproven la mesura de reduir la inversió en obres públiques -51,8% més aviat d'acord- però es mostren en desacord amb l'augment de l'IVA i la congelació de les pensions prevista. Sobre la necessitat o no de prendre aquest tipus de mesures hi ha gairebé un empat, ja que el 42,5% les recolza i el 50,5% creu que no són adequades. La majoria defensa que el govern espanyol ha de prendre més mesures.
Tot i aquesta preocupació pels afers econòmics, el baròmetre no indica grans canvis pel que fa a les vacances dels barcelonins. El 57,9% d'aquests té previst marxar fora de la capital catalana una setmana o més, el 4,8% ho farà menys d'una setmana i el 31,6% es quedarà a la capital catalana. El que sí que s'està modificant és el destí de les vacances, ja que disminueixen aquells que van a l'estranger –el 25,3% enguany i el 28,7% el 2009- i augmenten els que escullen Catalunya o Espanya com a destí. Agost continua sent el mes predilecte per marxar de vacances.