directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 02:13 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Moncloa en estat de shock

Els assessors de Rajoy discrepen de com combatre la voluntat dels catalans de celebrar un referèndum

Comentaris 27  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 13 vots )
carregant Carregant

Joan Solé - @joansole_ | Als passadissos de la Moncloa comencen a preguntar-se sobre "què pot passar si finalment hi ha el referèndum català". Una hipòtesi que també es fa el president del govern central, Mariano Rajoy, que amb el 'sí' de la CUP als pressupostos, comença a digerir la possibilitat que el president Puigdemont emuli el seu antecessor, el president Mas, i posi les urnes malgrat la pressió dels aparells de l'Estat.
Rajoy asiste a la jura de bandera de la Guardia Civil / La Moncloa
Rajoy asiste a la jura de bandera de la Guardia Civil / La Moncloa

Comparteix
   


Etiquetes
La situació no és nova per a Rajoy, fa tres anys va fer front a un moment molt similar a l'actual. L'anunci de la convocatòria del 9N el 13 de desembre de l'any 2013 que va fer Artur Mas, flanquejat per membres de l'antiga CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP, vista com una provocació, va esdevenir realitat i el resultat no fou "tan dolent" per al PP. 2,3 milions de catalans van moure's fins als més de 900 col·legis electorals per respondre a la pregunta de si vostè "vol que Catalunya esdevingui un Estat?" i, si és que sí, "Vol que sigui un Estat independent?", un fet que, malgrat que va qüestionar el posicionament de Rajoy, va permetre que els populars recuperessin un discurs nacionalista que, entre altres coses, els ha permès mantenir la presidència del govern i reforçar la imatge de ser l'únic partit que, si fa falta, utilitza les clavegueres de l'Estat per mantenir la unitat d'Espanya.
 
Vist en perspectiva, la situació d'aleshores es pot considerar un 'win-win' per a les dues parts, mentre el president Mas va complir la promesa electoral, els populars van construir un relat combatiu que sempre centra el seu blanc en Catalunya. La judicialització dels membres del Govern que van posar les urnes han erigit l'executiu de Rajoy com els grans defensors de la nación española. L'estratègia d'aquell moment fou permetre la votació, evitar la imatge d'endur-se les urnes, l'amenaça per frenar els polítics, una campanya per deslegitimar la votació i una forta pressió judicial postconsulta. La mateixa que ara planteja.
 
Recuperar l'amenaça
 
El 'sí' de la CUP ha precipitat els terminis de l'estratègia, que calculava erròniament que els anticapitalistes estirarien les negociacions dels pressupostos fins a març. Ahir mateix l'executiu espanyol ja va fer pública la seva intenció d'utilitzar el Tribunal Constitucional per impedir la convocatòria del referèndum. Rajoy, que ja va fer aquesta mateixa declaració d'intencions amb el 9N i que es traduí amb una resolució del TC que instava a la Generalitat a no posar les urnes, no va impedir la votació, però va encetar el procés judicial que ha portat a Mas, Ortega, Rigau i Homs a ser jutjats per la consulta. El mateix que ara succeiria amb els actuals líders independentistes que pretenen posar les urnes.
 
El fracàs de l'Operació Diàleg
 
Si a principis de gener vam avisar que l'objectiu d'aquesta operació es basava en recuperar les relacions que van quedar penjades del 'Pont Aeri', un lobby fundat el 2011 que reunia la flor i nata de la capital d'Espanya i Catalunya com el Grup Planeta, Grup Godó, Repsol, Banc Sabadell, CaixaBank, Iberia, Abertis, Acciona, Telefónica, Endesa, Iberia, Javier Godó, Florentino Pérez, Antoni Brufau, José Manuel Entrecanales, Salvador Alemany, Josep Oliu i Josep Creuheras, ara podem dir que no ha funcionat com Santamaría s'esperava. L'estratègia, malgrat les declaracions públiques d'Oliu i l'enduriment de la línia editorial d'alguns mitjans del Grup Godó (focalitzats en La Vanguardia i 8TV) i el Grup Planeta (amb accions a El Periódico), no ha tingut el resultat esperat i ha motivat la retirada per reconduir els moviments en el desprestigi internacional i la pressió judicial.
 
Error de lectura del moment
 
El greu error que està cometent Rajoy rau en la curta lectura del moment, a diferència de la consulta del 9N aquest cop el referèndum que planteja Puigdemont és de caràcter vinculant. Malgrat els intents per desprestigiar la votació, afirmant internacionalment que només "votaran els del 'sí'", fonts properes al Parlament Europeu confirmen l'interès d'eurodiputats que no poden pronunciar-se públicament per evitar possibles reaccions del grup popular espanyol mentre Noruega, els Països Baixos i Dinamarca comencen a moure fitxa per forçar un acord bilateral, Catalunya-Espanya, per fer possible el referèndum.
 
L'estratègia del govern central seria bona en el sentit no vinculant de la votació, permetre la jornada electoral i aguantar el cop, però davant el compromís de Puigdemont i el Govern d'aplicar el resultat que surti de les urnes, a Rajoy se li pot escapar la situació de les mans i trobar-se amb forçar un canvi de plantejament. Quin? Avui dia és molt difícil pensar per on poden anar els trets, sobretot després de tres anys on la pressió mediàtica, política i judicial no ha pogut frenar l'etapa final del procés: el referèndum. L'Estat s'espera un 9N i es pot trobar amb una República catalana.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#27
Anna fletxa Barcelona
2 de febrer de 2017, 22.26 h

María-NO Rajol


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
|| || ★ || || PAÍS CATALÀ : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || || fletxa L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'estat
2 de febrer de 2017, 19.58 h




#24



Saps per què cada dia estas MÉS RIDÍCULA, princeseta Cagarrutaneses ?

No, no pas perquè ET CREGUIS que insultes el meu nom dient-me nazi, no, pobreta.

Sinó perquè ETS TAN ANALFABETA QUE NO TE N'ASSABENTES DE RES DEL QUE PASSA AL MÓN i només t'omplen el cap els teus DELIRIS DE VEURE NAZIS PER TOT ARREU, com aquells nazis que segons Heladio Devainilla fornicaven amb la teva senyora mare.


Mira, tonteta, l'arquitecte Santiago Calatrava, que no és "esPPanyol" sinó VALENCIÀ ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
LLUIS fletxa bcn
2 de febrer de 2017, 18.39 h

L'FMI vol 'carregar-se' el FLA.

Catalunya quedaria en una posició difícil.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
Querido NAZI Juan Ruiz Solanes de Figueras - Gerona AKA SuperCat :TUS PALABRAS RESUENAN COMO UN ZUMBIDO DE MOSCA EN MIS OIDOS fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (logicamente dentro de TODOS los españoles estamos TODOS los catalanes)
2 de febrer de 2017, 18.34 h

El nuevo proyecto estrella de Calatrava en Londres supera los mil millones de euros
El arquitecto diseñará unas grandes edificaciones de cristal en la península de Greenwich

http://www.elperiodico.com/es/noticias/sociedad/nuevo-proyecto-calatrava-en-londres-costara-mas-de-mil-millones-5782264


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
2 de febrer de 2017, 18.28 h

#22 HAhahahahahahaha i a on he estat durant segles? en una cova? hahahahahaha, quin fart de riure


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
LLUIS fletxa bcn
2 de febrer de 2017, 17.46 h

N.B. L'UNIONISM4E NO TÉ RES A DEMOSTRAR .SOM ON HEM ESTAT DURANT SEGLES.

"Las empresas están aquí por un mercado de 47 millones"

Malet,predident de la Cambra de Comers USA, ha hecho estas declaraciones procurando dejar claro que no se trata de una amenaza. "Estas empresas están aquí por un mercado de 47 millones y no de siete", ha afirmado. ".


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
2 de febrer de 2017, 14.34 h



A la mafia madrilenya o com diu aquell, NAZIonalismo madrileño", li continuen nan ben engrasades "lLES PORTES GIRATÒRIES".

Porten 50 carracs polítics col·locats , entre ells Aznar a Endesa amb 300.000 E.

I nosaltres preocupats per la factura elèctrica.


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
Querido NAZI Juan Ruiz Solanes de Figueras - Gerona AKA SuperCat :TUS PALABRAS RESUENAN COMO UN ZUMBIDO DE MOSCA EN MIS OIDOS fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (logicamente dentro de TODOS los españoles estamos TODOS los catalanes)
2 de febrer de 2017, 14.01 h

GRACIAS A MARAGALL Y SU MOMENTO ESTELAR EN EL PARLAMENTO REGIONAL ACUSANDO A MAD MASS CON EL 3% Y AL PAYASO Y JUEZ SANTI VIDAL CON SU PREACUERDO CON LA OTAN.

SIN ESTOS BOCACHANCLAS LAS COSAS NO HABRIAN SIDO LO MISMO.

CON VOSOTROS COMENZO TODO ( Y ACABO LA PESADILLA SEPARATISTA)


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
Synera fletxa Barcelona
2 de febrer de 2017, 12.22 h

PER FER LA TRUITA, S'HAN DE TRENCAR ELS PRECISNTES DELS OUS


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.