directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 01:54 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

La primera pedra de les columnes Puig i Cadafalch es col·locarà el setembre

A punt pràcticament totes les peces que aixecaran l'històric monument quadribarrat · L'emblema catalanista no s'inaugurarà fins a final d'any

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

Vuitanta-dos anys després que el dictador espanyol Primo de Rivera manés enderrocar-les, les quatre columnes de Puig i Cadafalch a Montjuïc tornaran a alçar-se aquesta tardor. Segons ha explicat a directe!cat l'impulsor de la recuperació i president de l'associació Roca Ferreras, Enric Padrosa, els fonaments a la plaça plaça de Marquès de Foronda, just darrere la Font Màgica, ja són a punt, i una constructora del Papiol ja té pràcticament finalitzades els diversos segments que composaran les quatre columnes en homenatge a la senyera, així com els capitells. Ara només falta col·locar la primera pedra, una cerimònia que previsiblement es farà el setembre, i procedir a alçar les torres durant la tardor. Si els pronòstics es compleixen, el monument catalanista s'inaugurarà abans de final d'any, set anys després d'iniciar les demandes per la seva recuperació.











Comparteix
   


Etiquetes
De moment ja s'han acabat bona part de les peces, de pedra natural, que serviran per aixecar les quatre columnes. Només falten divuit peces rodones que formaran les columnes, d'un metro d'alçada i tres tones de pes, així com els capitells, que respectaran el disseny modernista original. Les noves columnes tindran dinou metres d'alçada, un menys que les originals de Puig i Cadafalch,

Cap al setembre es preveu que es pugui iniciar el muntatge, i els promotors de les columnes ja ho tenen tot a punt per col·locar la primera pedra. A les bases del monument hi dipositaran una urna de metacrilat que contindrà tota la documentació generada aquests set anys de gestació del projecte, amb informes, fotografies i retalls de diari sobre la polèmica política que va envoltar les columnes.

D'aquesta manera, no serà possible fer coincidir la inauguració del monument catalanista, prevista per finals d'any, amb la diada de l'onze de setembre o la Mercè, tal com s'especulava.

Un emplaçament polèmic

L'emplaçament original de les columnes era on actualment hi ha la Font Màgica de Montjuïc, i l'actual disposició es va triar amb la voluntat que continuïn essent visibles des de la plaça Espanya, tal com passava durant els anys vint. En aquest sentit, cal recordar que el grup municipal del PSC a l'Ajuntament de Barcelona pretenia alçar-les davant el pavelló italià, col·locant-les en un segon pla i negant-los la preeminència, però que les pressions d'ERC i de la Xarxa d'Entitats Cíviques i Culturals dels Països Catalans van aconseguir tornar a situar les columnes al bell mig de la plaça.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
13 de setembre de 2010, 13.15 h

El primer impulsor de la recuperació va ser en Jordi Salat. L'aprofitat d'en Pedrosa va llegir el seu llibre i s'apropià de la idea. I finalment es reconstruiran sense les victòries alades perquè el burru d'en Pedrosa va fotre la pota i s'hi va opossar.
O sia que seran unes columnes sense victòria, expressió de la situació actual, pero no el que volia en Puig i Cadafalch


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
30 de juliol de 2010, 13.06 h

metrE, no metrO


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
jordi fletxa bcn
30 de juliol de 2010, 12.58 h

felicitats!! ja era hora que tornessin les columnes!! per cert els focos de darrere el museu nacional també els canviaran? tinc en tens que en el projecte inicial eren 4 de vermells i 5 de grocs, que formaven la senyera just per darrere de les columnes, algu en sap res?


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Thor fletxa Igualada
30 de juliol de 2010, 10.44 h

#1 Tot això no ho sabia, i et dono tota la raó. Gran iniciativa rehabilitar les col·lumnes, però crec que això no s'haria d'aturar aqui. A Igualada tenim una plaça Espanya, però tothom la coneix com 'La plaça dels porcs'. Algú em va dir que era perque antigament es feia mercat de bestiar... La plaça es petita per posar gaires animals...Diga'm malpensat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
30 de juliol de 2010, 07.48 h

Una gran notícia per la història de l'art. 82 anys després es recupera una obra artística d'un dels arquitectes més importants dels darrers temps.
Ara seria de justícia que es recuperés la proposició de nom inicial d'"Iberona" en comptes de "Poble espanyol" de Primo de Rivera.
I la "Plaça Espanya" que també la va batejar aquell Primo, seria de justícia que es rebetegés.
...Ara es podria anomenar "Plaça Tortura cultura popular"...


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.