directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 10:33 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Comunicació doble fletxa

La CCMA reafirma l'expressió 'país' per referir-se a Catalunya

Presenten la Guia editorial del nou llibre d'estil, el preàmbul que ratifica els principis fundacionals de la Corporació

Comentaris 7  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

Aquest dijous s'ha presentat la Guia Editorial del nou Llibre d'Estil de la CCMA, que recull les directrius de les emissores públiques de la Generalitat de Catalunya després de l'aprovació pel Consell de Govern de la Corporació. La Guia dóna nombroses indicacions sobre com s'ha de realitzar la producció i difusió de continguts a TV3 i Catalunya Ràdio, en el que suposa una actualització dels principis fundacionals de l'emissora. A efectes pràctics, el document ratifica l'ús de 'país', 'nació' o 'nacional' en referència exclusiva al Principat, i també fixa que només s'utilitzarà l'expressió 'govern' i 'parlament' per referir-se als catalans, en un avançament dels criteris estilístics que recollirà el Manual d'ús de la Corporació, actualment en elaboració.
seu tv3 televisió catalunya
Comparteix
   


Etiquetes
La voluntat de la Guia editorial és recollir les directrius que han de guiar la feina de producció i difusió de continguts dels mitjans audiovisuals de la Generalitat de Catalunya, de manera que conté els valors i principis de servei públic, compromís amb el país, qualitat de continguts i transparència i eficiència en la gestió.

El Llibre d'estil establirà el marc editorial i lingüístic i les normes periodístiques, ètiques i professionals dels diversos mitjans que integren la CCMA: televisió, ràdio, internet i altres plataformes. Estarà compost de tres parts, la Guia editorial presentada ara, els Manuals d'ús -encara en procés d'elaboració- i el portal lingüístic corporatiu ésAdir, la referència lingüística de la CCMA, que des del 2006 recull els criteris que al llarg dels anys han consolidat un model de llengua basat en la correcció i l'adequació.

Alguns exemples

Entre les denominacions que fixa la Guia editorial i que posteriorment ampliarà el Manual d'ús la CCMA estableix que 'termes com país, nació, nacional, govern i Parlament, entre d’altres, fan referència a Catalunya si no s’indica una altra cosa'. Pel que fa a la denominació referida a l'Estat, defensen que 'els mitjans de la CCMA fem servir indistintament Espanya i estat espanyol per referir-nos a una mateixa realitat geopolítica'. Malgrat tot, segons el llibre d'estil es prioritzarà la fórmula 'Espanya': 'Quan la referència és de caràcter geogràfic o físic, evitem l’expressió Estat espanyol', adverteix la Guia editorial.

El CCMA també estableix que es farà servir 'l’expressió Països Catalans per referir-nos al conjunt de territoris de parla catalana des del punt de vista històric, geogràfic, lingüístic o cultural'.

Defensa del català

La Guia ratifica que 'la llengua institucional dels mitjans de la CCMA és el català', i obligarà els professionals a fer-ne un 'ús correcte', ja que TV3, Catalunya Ràdio i la resta de plataformes són 'una eina de promoció lingüística i cultural', amb 'vocació de fomentar el coneixement i l’ús de la llengua catalana'.

Pel que fa a la llengua de la publicitat, la Guia estableix que els espais publicitaris difosos per la CCMA 'són preferentment en català' perquè 'és la llengua institucional dels nostres mitjans'. Malgrat tot, el català continuarà sense ser obligatori als anuncis de la Corporació, i per tal que aquest ús preferent es compleixi facilitaran serveis d'assessorament lingüístic, correcció i traducció als anunciants.

Perspectiva Nacional

La Guia editorial també estableix, ratificant els principis fundacionals de la Corporació, que 'els mitjans de la CCMA garantim l’atenció a tot el territori des de la perspectiva nacional, comarcal i local, així com a la diversitat de la seva població, i evitem oferir una visió centralista del país'. En aquest sentit, caldrà conèixer el Manual d'ús per conèixer si aquest tractament informatiu es decantarà de manera inequívoca cap al Principat abandonant l'actual marc espanyocèntric, tal com denunciava a directe!cat el col·lectiu Control Ç.

Material aliè

També és interessant el capítol sobre material aliè, en referència a les imatges enregistrades que faciliten determinats partits, com el PSC, enlloc de permetre enregistrar els mítings i actes de partits.  Segons la CCMA 'evitem difondre material d’organismes públics o privats elaborat amb una intenció comunicativa que no coincideixi amb els principis d’objectivitat, rigor i imparcialitat. Expliquem a l’audiència la procedència d’aquest material si malgrat tot decidim difondre’l'. A més especifiquen que si se'ls ha engat l'accés al lloc on s'ha produït la notícia ho explicaran.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#7
30 de juliol de 2010, 20.52 h

Senyors de CCMA. Si tant es preocupen pels continguts de les emissores i cadenes televisives, facin el favor d'una punyetera vegada, d'evitar el centralisme malaltís que pateix TV3. Avui mateix han destinat bona part de la primera part del telenotícies, a l'apertura de la nova estació de metro de Barcelona. Escolti'm senyors meus, pels qui no som de Barcelona, si han obert una nova estació, no ens interessa en absolut als que som de fora. Més a més, tots aquests espais, els quals surten co... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
30 de juliol de 2010, 19.29 h


Avui: campionats europeus d'atletisme. A les notícies ens parlen contínuament dels atletes
espanyols, amb entrevistes i tot. Compten les medalles que guanya Espanya, no els importa
qui guanya cap cursa sinó només ens diuen a quin lloc han quedat els espanyols.

Traieu aquesta gent espanyola del poder o ells ens trauran a nosaltres del planeta.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
30 de juliol de 2010, 13.06 h

la publicitat ya que la tenim que aguantar te que ser en catala, yo personalment vaig esta fen de curco a una empres de producte de netege durant tres mesus .per cert parlava a londres i era ates per casualitat per una catalana van prometre que u fariem avans del estiu i lo an fet .Es cuestio de parlar amb els relacions de clients i prou .ALGUNS SON DE AQUI COLACAO,DANONE ETC QUI SI SUMA?


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
30 de juliol de 2010, 13.00 h

O sigui, geopolíticament i sobretot 'Quan la referència és de caràcter geogràfic o físic', és a dir, sempre, la major part de Catalunya és Espanya, segons la CCMA. Galdosa manera de llençar la fórmula que havíem trobat per a distingir estat de nació. Per a nosaltres, l'expressió "Estat espanyol" no fa referència només a l'aparell político-administratiu del Regne d'Espanya -nom oficial d'aquest estat-, sinó que és la nostra forma abreujada de dir "els territoris que es troben so... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Biel fletxa Mallorca
30 de juliol de 2010, 12.20 h

"el document ratifica l'ús de 'país', 'nació' o 'nacional' en referència exclusiva al Principat"

''termes com país, nació, nacional, govern i Parlament, entre d’altres, fan referència a Catalunya"

Com quedam? ¿Fan referència en exclusiva al Principat o fan referència a tot Catalunya (de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i l'Alguer)?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
30 de juliol de 2010, 10.18 h

ben fet.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Quim fletxa PPCC.
30 de juliol de 2010, 07.18 h

Està clar que no tindrem una tv catalana i desacomplexada fins que tinguem un estat propi. Encara voleu més proves de que tenir un estat propi és una necessitat vital per poder sobreviure com a poble sense les limitacions del estat dels nostres mals veïns que ens va a la contra en tot?.


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.