Com serà la diplomàcia de la Catalunya independent?
La FOCIR organitza unes jornades per descobrir quins models pot seguir el Principat si esdevé un estat propi
Guifré Jordan @enGuifre – Els debats sobre com ha de ser una Catalunya independent comencen a intensificar-se: aquesta setmana el conseller Romeva participava en la presentació d’un llibre sobre quin model de defensa seguiria el nou estat. També aquests dies una delegació de l’Associació Catalana de Municipis agafa idees pel municipalisme del futur amb un viatge a Dinamarca. La dinàmica encara anirà més a l’alça la setmana vinent, ja que la Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes (FOCIR) organitza unes jornades per debatre com ha de ser la diplomàcia de la Catalunya independent.
Inscripció gratuïtaL’esdeveniment se celebrarà el proper dijous 2 a la tarda i el divendres 3 al matí i la inscripció és gratuïta. L’entitat diu que la voluntat de les jornades és la d’“avaluar quin ha estat el procés de diferents territoris que han esdevingut estat a l’hora d’organitzar la seva diplomàcia”. A més, explica que “es posaran sobre la taula els reptes que té al davant la diplomàcia pública catalana en la construcció de la Catalunya Estat”.
La diplomàcia que han adoptat les nacions que han aconseguit ser estat i els models que podria implantar Catalunya
L’obertura de les sessions, dijous, anirà a càrrec de la secretària d’Afers Exteriors de la UE de la Generalitat, Maria Badia, i de la presidenta de la FOCIR, Mònica Sabata. Tot seguit, la primera ponència serà del professor de la Universitat de Mont-Réal, Daniel Turp, i porta com a títol: “La diplomàcia canviant del s.XXI: nous escenaris en les relacions internacionals”. El dia següent, diversos professors i investigadors internacionals i catalans, així com el secretari general de Diplocat, Albert Royo, participaran en dues ponències: l’una, enfocada a conèixer els models de diplomàcia d’algunes nacions que han esdevingut recentment estats, i l’altra els nous models de diplomàcia que podrien implantar el Québec, Escòcia i Catalunya si fossin independents.
Notícies relacionades
- El procés català arriba al primer diari del Brasil i a la TV pública francesa 21.02.2017.
- Denuncien possibles pressions espanyoles per aturar un acte sobre el procés a Letònia 16.02.2017.
- Una eurodiputada sueca denuncia maniobres d’Espanya per aturar l’acte de Brussel·les 20.01.2017.
- El govern espanyol i la ‘caverna’ ja treballen per rebentar l’acte de Puigdemont a Brussel·les 16.01.2017.
- Diputats europeus consideren “gravíssim” el cas Forcadell 20.12.2016.
- Diplocat certifica el fracàs estrepitós de l’'operació diàleg' a nivell internacional 20.12.2016.