
Castells descarta anar a les llistes del PSC a les eleccions al Parlament
Critica la 'servitud' del PSC amb el PSOE · Aclareix que això no vol dir que es retiri de la política
El conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, no anirà a les llistes del PSC en les pròximes eleccions a Parlament, que se celebraran la tardor que ve. En una entrevista publicada conjuntament pels diaris 'Avui' i 'El Punt', Castells explica que es tracta d'una decisió 'molt pensada' i que no vol dir que es retiri de la política. Afirma que en aquests moments el millor és agafar 'una certa distància'. De nou, Castells ha criticat la 'servitud' del PSC amb el PSOE i ha tingut paraules de retret per al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que el va sorprendre parlant de l'Estatut 'com si no fos cosa seva'.
En la mateixa entrevista Castells evitar polemitzar directament la ministra de Defensa, Carme Chacón, que va donar per bona la sentència de l'Estatut. 'Chacón va fer una valoració de la sentència de l'Estatut dient que n'estava satisfeta. Ja està tot dit', sentencia el conseller.El conseller d'Economia expressa la seva 'perplexitat' pel fet que el president del govern espanyol no defensés l'Estatut i que la sensació que ha tingut és que 'només el defensàvem nosaltres'. Vist en perspectiva, pel conseller, va ser un error pactar-lo només amb Zapatero i creu que el text també s'hauria d'haver pactat amb el PP.
Castells considera que les relacions entre Catalunya i Espanya estan en un 'moment delicat' i recorda que es tracta 'd'un distanciament que jo, que vaig viure el franquisme, no havia vist mai. Mai havia vist un distància tan gran entre Catalunya i Espanya'. El conseller afegeix que si durant la Transició es van produir 'moviments confluents' entre Catalunya i Espanya, ara és a l'inversa i aquests 'són divergents'. En concret, pensa que hi ha una tendència a Espanya que és 'a veure qui la diu més grossa contra Catalunya, i a Catalunya hi ha un corrent de fons que diu que amb Espanya no hi ha res a fer'.
Castells sosté que després de la manifestació del passat 10 de juliol, amb un milió de ciutadans al carrer, i de la sentència de l'Estatut, 'el PSC havia de dir clarament que entre Catalunya i el PSOE, per a nosaltres el primer és Catalunya'. El titular d'Economia lamenta, però, que 'van prevaler els equilibris amb el PSOE'.
El conseller d'Economia nega que en el partit hi hagi dues ànimes, les del sector catalanista i més espanyolista, malgrat que creu que després de la sentència de l'Estatut no tots van coincidir en l'estratègia a seguir. Castells recorda com ell mateix i altres consellers, van mostrar-se partidaris de fer valer els 25 diputats del PSC a Madrid presentant una resolució pròpia admetent que la seva posició no és la mateixa que el PSOE. 'Estem en una situació que és el moment de la veritat, i en què una cosa o la fas o no la fas', conclou.
Respecte la creació d'un grup polític propi al Congrés dels Diputats, Castells diu que 'el nom no fa la cosa, en referència a una altra entrevista, fa dos anys, en la qual afirmava que el PSC havia de tenir veu pròpia' i 'actuar en defensa dels interessos de Catalunya'. Per ell, el dia que els 25 diputats votin en un sentit diferent als del PSOE perquè així s'ha decidit des del partit a Catalunya, aleshores es podrà dir que tindran grup propi. 'Ara no el tenim. I per nosaltres no tenir-lo té un cost polític molt alt', afegeix.
'Limitacions' en la relació entre PSC i PSOE
Després de la sentència de l'Estatut, per Castells s'han vist 'molt clares les limitacions' en la relació entre PSC i PSOE i creu que hi ha 'hipoteques i servituds' amb els seus socis espanyols. 'Sóc partidari d'una independència més gran amb el PSOE. Ens cal més independència i fer valdre els nostres vots', afirma Castells, que també creu que el perfil del PSC 'apareix desdibuixat' quan es tracta de decidir en política espanyola al Congrés dels Diputats.
També, recorda que en el Congrés celebrat fa dos anys, es va acordar que la comissió executiva del PSC fixaria, quan calgués, la posició dels diputats socialistes a Madrid, i ara lamenta que 'en un moment tan important i excepcional' no s'hagi fet.
El conseller d'Economia també fa un breu repàs de l'acció de Govern en el tram final de la legislatura. Creu que en els set anys que han governat els socialistes s'ha 'deixat passar l'oportunitat' de convertir-se en el partit central de Catalunya. A més, pensa que el seu partit s'ha vist afectat per les 'hipoteques' amb els socis de govern que no els han permès complir amb aquests objectius.
Notícies relacionades
- 32 diputats de CiU i 3 del PSC decanten el Parlament cap a la prohibició dels toros 28.07.2010.
- Purga de catalanistes a les llistes del PSC 23.07.2010.
- Montilla reconeix que les eleccions no seran 'gaire fàcils' pels socialistes 01.08.2010.
- La retallada de l'Estatut enfonsa els socialistes a Catalunya 31.07.2010.