directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 07:13 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

El català a la Catalunya Nord pateix per a sobreviure

Malgrat la demanda l'oferta és molt reduida

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

El català a la Catalunya Nord necessita una empenta que és molt difícil que l'Estat francès li doni. De fet, la voluntat hi és: més d'un 70% de les famílies de la Catalunya Nord volen ensenyament en català però només un 8% l'aprèn a les aules. És una de les dades que ha posat en relleu el primer Congrés Transfronterer de l'Espai Català, que reivindica la immersió i analitza la situació a banda i banda de la frontera.
Els ponents de la primera conferència del Congrés de l'Espai Català Transfronterer celebrat aquest 2 de març de 2017 a Perpinyà
Els ponents de la primera conferència del Congrés de l'Espai Català Transfronterer celebrat aquest 2 de març de 2017 a Perpinyà

Comparteix
   


Etiquetes
ACN Perpinyà .- Més d'un 70% de les famílies que la Catalunya Nord demanen un ensenyament en català però, en canvi, només un 8% dels alumnes l'aprenen. Aquesta és una de les dades que s'han extret d'una enquesta realitzada per la Universitat de Perpinyà, el Consell Departamental i la Direcció de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i que aquest dijous s'ha posat sobre la taula en el marc del primer 'Congrés Transfronterer de l'Espai Català: Ensenyament i Llengües'. La trobada busca analitzar precisament el tractament de les llengües que es fa a banda i banda de la frontera i buscar sinèrgies per millorar la situació del català a nord i sud.
 
El professor de la Universitat de Perpinyà, Alà Baylac, afirma que arribar a un 35% de l'ensenyament de la llengua a la zona no és una utopia (ja passa al País Basc francès o a Còrcega) però diu que cal implicació de l'estat francès. 
 
Una opinió que també comparteix el vicepresident del Consell Departamental del Pirineu Oriental, Nicolas Garcia, que assegura que cal aconseguir que França vegi en la diversitat una oportunitat per "anar endavant". 
 
Baylac assegura que queda molt camí per recórrer. I és que, segons les dades de l'enquesta, un volum molt important de famílies voldrien que els seus fills estudiessin en català però, en canvi, no troben aquesta oferta a la majoria de les escoles. 
 
"Efectivament, falten mitjans però també falta una voluntat de l'administració de l'estat per desenvolupar-hi i no estem parlant de coses impossibles", insisteix Baylac. 
 
En aquest sentit, també s'ha pronunciat Nicolàs Garcia. Pel vicepresident del Consell Departamental, la tradició "centrista" francesa propicia i enquista aquesta situació. Per això, diu, cal que l'estat vegi l'aposta pel català com una oportunitat "per a la democràcia". 
 
Un dels exemples de model d'immersió lingüística a la Catalunya Nord és el de les escoles Bressola. Actualment, els seus set centres ja acullen més d'un miler d'alumnes i registren cada any una llista d'espera del voltant d'un centenar d'infants. 
 
"Nosaltres estem mirant de donar el màxim de resposta a la demanda que tenim, que sempre es superior a l'oferta que hi ha", explica el director pedagògic de la Bressola, Cesc Franquesa.
 
Per Franquesa, cada infant que es queda sense plaça és com "condemnar-lo a ser monolingüe". El que és evident, afegeix, és que hi ha una sensibilitat clara de la població per un "ensenyament en català". Per això, estan negociant amb dos municipis la possibilitat d'obrir-hi nous centres educatius. "Ens agradaria poder anunciar una nova obertura al setembre", diu Franquesa. 
 
Analitzar la situació del català
 
Aquestes són algunes de les reivindicacions que s'han fet aquest dijous a la primera edició del Congrés, fruit de la col·laboració entre l'Institut d'Estudis Empordanesos (IEE) i el Consorci dels Estudis Catalans (CEC), en conveni amb la delegació de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) a la Catalunya Nord. Es tracta d'un projecte del fons comú entre la Generalitat i el Consell Departamental. Les primeres conferències s'ha celebrat a la Casa dels Països Catalans i han comptat amb la presència de nombrosos experts en la matèria. 
 
L'objectiu d'aquest primer "fòrum" és analitzar el tractament de les llengües i la situació del català a les aules. La intenció és, a més, compartir coneixements dels diferents models que s'apliquen a nord i sud però, sobretot, treballar per impulsar un ensenyament real del català a l'altra banda de la frontera. Per això, els organitzadors ja es plantegen que la iniciativa es mantingui. 
 
Dades poc optimistes
 
La dada de famílies demandants d'ensenyament en català no és l'única xifra alarmant en relació a l'ús de la llengua a la Catalunya Nord. L'enquesta també posa de manifest que tot i que un 61% dels habitants afirmen que entenen el català, només un 35,4% arriba a parlar-lo. A més, només un 10% el té com a llengua inicial. 
 
Segons Baylac, tot i que només el 8% dels alumnes de les escoles aprenen amb el model d'immersió lingüística, al voltant del 30% tenen accés a, almenys, una hora i mitja setmanal en català. 
 
El Congrés continuarà demà a La Cate de Figueres a partir de les deu del matí i fins a les sis de la tarda. 




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat - República de Catalunya
8 d'agost de 2017, 20.28 h

Dels creadors de “Les hemos destrozado el sistema sanitario” aquest estiu arriba “Les hemos destrozado el sistema aeroportuario". https://t.co/Tl8wEvvWhx

És curiós que ho diguin els que militen a una organització criminal anomenada PP. https://www.google.ad/?gws_rd=ssl#newwindow=1&q=pp+organizacion+criminal+juez


PS: Sort qu... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
mario fletxa barna
3 de març de 2017, 09.19 h

Els catalans del nord necessiten ajuda, espero que quan siguem ESTAT UN ALTRA VEGADA es podrà dialogar amb l'estat francès i els podrem ajudar millor del que estem o podem fer.

PELS PAÍSOS CATALANS!


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Synera fletxa Barcelona
2 de març de 2017, 20.56 h

28 DE FEB. DE 2017 — Resposta ONU tema Catalunya.

L’Alt Comissionat de l’ONU pels Drets Humans recorda a España que el "Dret Internacional empara l’exercici del dret a la lliure determinació dels pobles «en un entorn lliure d’amenaces i de l’ús de la força»".

Tot gràcies a una iniciativa del CCN i del CMN

El Cercle Català de Negocis demana a la seva web suport social per a aquesta i properes iniciatives.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Synera fletxa Barcelona
2 de març de 2017, 20.35 h

PRINCIPIS SOBRE EL DRET D'AUTODETERMINACIÓ DELS POBLES REFRENDATS PEL RECONEIXEMENT DE LA DUI DE KOSOVO PER LA CORT INTERNACIONAL DE JUSTÍCIA DE JULIOL 2010

- No hi ha cap norma en dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència
- Quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval sempre la voluntat democràtia d’aquest poble
- En una socie... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
|| || ★ || || PAÍS CATALÀ, DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ. fletxa L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'estat
2 de març de 2017, 20.02 h




Quan Felipa IV va REGALAR la Catalunya Nord i l'Iparalde basc a França, perquè estava cagat de por en haver perdut la Guerra dels 30 Anys, ENS VA FER UNA PUTADA DESCOMUNAL.


Per què recony, aquesta mania castellana D'ANAR A FOTRE EL NAS ALLÀ ON NO ET VOLEN??!!


PESATS !! . . . "PELMAZOS " !!


Què hi tenia que fer Castella en les guerres de religió centreuropées ? Per què havia d'anar a defensar els catòlics en contra dels protestants, si ERA UN AFER INTERN DELS PAÏSOS EUROPEUS... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.