Castells vol 'fer del PSC el gran partit de Catalunya' i reconeix que ha perdut centralitat
El conseller creu que també cal treballar per 'preparar l'endemà' de les eleccions
El conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, ha assegurat aquest dilluns que treballarà per 'ajudar a fer del PSC el gran partit de Catalunya', ja que creu que 'a poc a poc ha anat perdent' centralitat. Un dia després de l'anunci que no repetirà a les llistes, Castells ha lamentat, en una entrevista a Catalunya Ràdio, que es plantegi una alternativa, 'una mica resignada', que passa per 'repetir el tripartit' o ser 'un complement de CiU'. El conseller ha dit que ajudarà Montilla per guanyar les eleccions, però també creu que cal també treballar per 'preparar l'endemà'. Castells ha argumentat perquè ha decidit no repetir a les llistes però no ha descartat l'opció de tornar a ser conseller.
Es distancia de la sociovergènciaCastells creu que CiU i PSC cal que vagin junts en alguns temes, com ara la llei d'educació o altres temes bàsics de país, però que cal que hi hagi 'dues grans alternatives' de govern. 'El lògic és que hi hagi una alternativa, no que vagin junts, és bo pel país que hi hagi una alternativa de govern sempre a punt, perquè malament dels països que estan condemnats a ser governats sempre pels mateixos', ha dit.
D'aquesta manera, el conseller s'ha distanciat de la sociovergència: 'a vegades se'm presenta com a sociovergent, jo vull entendre'm amb CiU en coses molt importants pel país, però a Catalunya no vull ser confós amb CiU, vull guanyar a CiU'. Per això, ha dit no acceptar de forma 'resignada que estem condemnats a perdre'.
A Madrid no entenen 'què és un pacte'
El conseller també ha defensat la necessitat que Catalunya vagi de forma conjunta a Madrid a defensar els seus interessos i 'posar per davant la nostra força', tot lamentant que sovint domini el 'tacticisme', en referència a CiU.
Però també ha tornat a carregar contra l'actitud del govern espanyol amb l'Estatut. 'Quan fem un pacte el complim, el fem nostre, el defensem', ha dit, 'i l'altra part dels pactants ha donat la impressió que se'n desentenien, sembla que l'Estatut només fos nostre quan és fruit d'un pacte'. A més, ha recordat que no és el text que va sortir del Parlament, perquè al Congrés es va pactar 'bastant modificat'. De tota manera, Castells ha dit que quan negocia alguna amb Madrid 'cal saber que no estan acostumats a entendre el que és un pacte' i que 'per ells és una etapa intermèdia per aconseguir els seus objectius màxims'.
Castells s'ha mostrat especialment dolgut amb l'expressió de 'missió acomplerta' que va pronunciar el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, després de la sentència sobre l'Estatut, mentre que ha evitat tornar a polemitzar amb la ministra de Defensa i dirigent del PSC, Carme Chacón, per la seva valoració positiva de la sentència del TC.
No descarta tornar a ser conseller
El conseller d'Economia ha assegurat que el seu futur polític passa per 'lluitar per les causes en què creu' i ha dit que sempre s'ha considerat un 'interí' en el seu càrrec. 'Jo no estic en aquest seient per designi diví o perquè m'hi aferri, hi estic per servir a la causa des d'aquest lloc'. De fet, Castells ha deixat clar que ara ha renunciat a anar a les llistes, però això no vol dir que descarti en un futur tornar a ser conseller, ja que 'dependrà de les circumstàncies' i si li proposa el president després de les eleccions, que ha dit esperar que segueixi sent Montilla.
Castells ha mostrat sintonia amb els també consellers Montserrat Tura i Ernest Maragall –tots ells de l'ala catalanista del PSC- i ha dit que 'en els països civilitzats la gent diu la seva, discuteix, i això engrandeix les causes a què serveix, perquè no tothom diu exactament el mateix. 'Del del respecte mutu i el respecte a la discrepància', ha afegit, 'sabent que la gent que pensa mai fa nosa'.