directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 21:01 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

"Europa pot pressionar Espanya per deixar votar els catalans"

Una iniciativa parlamentària a Westminster diu que la pressió europea pot ser "la clau"

Comentaris 17  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

ACN Londres .- El portaveu del grup de discussió sobre Catalunya que s'ha creat al Parlament britànic, Christopher Bambery, espera que la iniciativa "encoratgi" projectes similars, ja que "com més parlamentaris arreu d'Europa donin suport al referèndum, més fàcil serà convèncer el govern de Madrid que adopti aquesta posició". En declaracions a l'ACN, Bambery ha explicat que al grup hi ha "diputats favorables a la independència i d'altres que no ho són" però que tots aposten "pel reconeixement del dret dels catalans a l'autodeterminació". "Els catalans tenen dret a ser consultats en referèndum, com va passar a Escòcia i al Quebec", assegura.
Christopher Bambery
El portaveu del Grup Parlamentari sobre Calalunya a Westminster, Christopher Bambery
© ACN

Comparteix
   


Etiquetes
Bambery confia que el grup ajudi a explicar als membres del Parlament de Westminster "la situació política que es viu a Catalunya". "Els parlamentaris són una audiència sofisticada, no es forma una opinió només a través del que diu la premsa" assegura Bambery, però subratlla "la importància de poder dialogar i establir contactes amb diputats catalans".
 
La presentació oficial del grup es farà el proper dimarts 14 de març en una de les sales del Parlament britànic i comptarà amb la presència del conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva. "Ens explicarà què està passant amb la persecució de càrrecs electes, que va més enllà dels grans noms com Carme Forcadell o Artur Mas", diu Bambery, subratllant que "hi ha més de 400 casos oberts contra alcaldes i regidors a Catalunya". La compareixença de Romeva també servirà, segons el portaveu del grup de discussió, per "difondre la visió del govern català pel que fa a la situació política actual i la solució que plantegen al problema que hi ha entre Madrid i Barcelona", ha afegit.
 
El grup de discussió inclou membres de les dues cambres que componen el Parlament britànic, la Cambra dels Comuns i la dels Lords" i hi estan representants membres del partit conservador, el laborista, els independentistes escocesos i gal·lesos i els nacionalistes social-demòcrates d'Irlanda del Nord. "El grup el formen diputats que donen suport a la independència i d'altres que no, però creuen que Catalunya té el dret d'autodeterminació", explica Bambery que subratlla que els catalans "són lliures de decidir el seu status i tenen el dret de ser preguntats en un referèndum", tal com van poder fer els ciutadans d'Escòcia i el Quebec.
 
"Volem democràcia a Europa i creiem en el principi d'igualtat dels seus ciutadans, i això vol dir que el dret a l'autodeterminació d'una nació com a Catalunya sigui reconegut", argumenta. "També volem estar en contacte amb persones de Madrid que no donen suport a la independència per escoltar les seves raons", ha afegit.
 
El paper dels independentistes escocesos
 
El diputat del l'SNP, George Kerevan, ha estat l'impulsor del grup de discussió sobre Catalunya. "Hi ha un interès particular dels escocesos en Catalunya i per això hi ha tants membres de l'SNP al grup", explica Bambery i destaca "el sentiment d'identificació que hi ha entre els independentistes escocesos i catalans". A més, augura que "si Catalunya convoca un referèndum al setembre, això tindrà un impacte sobre la situació a Escòcia" i recorda que "la probabilitat de convocar un segon referèndum d'independència a Escòcia a finals del 2018 és molt alta". 
 
En aquest sentit, Bambery lamenta que mentre els escocesos "van poder decidir democràticament sobre la qüestió de la independència al 2014" als catalans se'ls nega aquesta oportunitat. "Per què els catalans no haurien de poder tenir aquest mateix dret al setembre, si viuen en una democràcia?", es pregunta.
 
"Les arrels franquistes del PP" expliquen l'actitud del govern espanyol
 
"Personalment, no em sorprèn l'actitud del govern espanyol, el PP té les seves arrels en aquells que donaven suport a Franco", admet Bambery que matisa que el PP "no és un partit franquista ni feixista, però aquesta és la seva herència". El membre de l'SNP també apunta al "nacionalisme espanyol" com una de les causes de "la incomprensió" del govern espanyol. "L'Estat espanyol no ha gestionat bé el llegat de la Guerra Civil; hi ha una història de persecució i repressió a Catalunya que s'ha de tenir en compte", assegura Bambery i lamenta que el govern del PP "no entengui que els catalans es vulguin independitzar". Finalment, Bambery creu que quan l'Estat espanyol "amenaça de suspendre l'autonomia" aplicant l'article 155 de la Constitució "rememora aquells anys".
 
La mediació de la UE
 
Bambery creu que la intervenció de la UE pel que fa el bloqueig de les negociacions entre Catalunya i Espanya seria esperable "si hi hagués greus ingerències democràtiques", com la inhabilitació de càrrecs electes o atacs contra la llibertat d'expressió. Ara bé, espera que la UE "no intervingui en el debat de la independència com ho va fer en el cas del referèndum d'Escòcia" i recorda la "campanya de la por" i "les amenaces que els escocesos perdrien la nacionalitat europea" si guanyaven el referèndum". "No era cert en el cas d'Escòcia i no ho seria en el cas de Catalunya; és una condició que no es pot sostreure als ciutadans", conclou.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#17
LLUIS fletxa bcn
14 d'abril de 2017, 17.48 h

El 6 de diciembre de 1978 los españoles mayores de 18 años fueron convocados a votar en referéndum la aprobación o no de la Constitución Española. Un 88% de los votantes dijeron «sí», aunque en Andalucía, Canarias, Murcia y Cataluña se superó el 90%. En ésta última, los votos afirmativos fueron Barcelona, 90,38%, Gerona 89,78%, Lérida 91,34% y Tarragona 90,99%.

N.B. AQUEST RESULTAT HO CONEIXEN A TOTA ARREU .CATALUNYA HI HA GENT AMB POCA MEMORIA.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
LLUIS fletxa bcn
23 de març de 2017, 17.37 h

Al referèndum d’Eslovènia del 1990 van votar a favor de ser independents un 90%. A Letònia un 73%. A Estònia un 77%. I a Lituània un 76%. Tots amb una participació superior al 80%.

Llavors perquè demanen un referèndum? Bàsicament perquè se n’han adonat que no hi ha prou majoria social per declarar la independència amb 72 diputats del Parlament. Amb dos milions d’un cens electoral de 5,5 difícilment et reconeixerà Brussel·les o Sudan del Sud, posem per cas.

N.B. 35% DEL C... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
LLUIS fletxa bcn
18 de març de 2017, 17.40 h


No hay ningún país en el mundo con “derecho a decidir”


Ni los países federales como Alemania o EEUU.

Ni los de izquierda como Cuba o Venezuela.

Ni las repúblicas como Francia o sin ir más lejos la I y II República española.

Ni aquellos que son considerados los más democráticos del mundo como Noruega, Finlandia.

Ni siquiera los que son puestos como ejemplo por hacer referendos para todo como es Suiza.

Veamos solo algunos ejemplos de países indivisibles de nuestro entorn... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
LLUIS fletxa bcn
15 de març de 2017, 18.43 h

Joana Ortega, ofereix les dades definitives de la consulta independentista del 9Ngencat.cat

Política 01/12/2014 21:02 Hi va votar un 37%.
La Generalitat xifra la participació final en la consulta en el 37% del cens, i el suport a la independència en el 30% .

N.B. ES VA VOTAR DURANT 15 DIES DES DE ELS 16 ANYS I ESTRAGERS.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
pepitu fletxa El Vendrell
11 de març de 2017, 18.34 h

#10 MISERABLE


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
JCV fletxa Santa Cristina d'Aro
10 de març de 2017, 20.00 h

#7 Cony !!! Puc entreveure pel teu nick que ets un franquista empedreït, tota vegada que rememores amb ell el nom de iot amb el qual viatjava, i que per mala sort de moltíssima gent, no es va enfonsar amb ell i tots aquells amb els quals anava.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
|| || ★ || || PAÍS CATALÀ, DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ. fletxa L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'estat
10 de març de 2017, 16.12 h



#8 #10


(Quin pesat !! !! .. .. .. quanta insistència ! que pesadetes i enganxoses, les marietes franquistes, oi??!!, quin fart !)





uuuuuuuuuuuuffffffffffff . . . quanta insistència, noia !! !! Però convé que et DESENGANYIS, que sàpigues que NO TENS CAP POSSIBILITAT.


4, 8, 16, 32 , 64, 128 . . . tantes vegades com calgui, t'ho repetiré fins que ho entenguis, pobreta, a veure si acabes per assimilar que no cal dir-me "caridu" ni "tirarma lus tejus":


Ho sento molt, boniqueta, ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Querido "NAZISTA" Juan Ruiz Solanes de Figueras - Gerona AKA SuperCat :TUS PALABRAS RESUENAN COMO UN ZUMBIDO DE MOSCA EN MIS OIDOS fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (logicamente dentro de TODOS los españoles estamos TODOS los catalanes)
10 de març de 2017, 14.30 h

#9 Santcompanys era un político incapaz que regó Cataluña de sangre. Su golpe de estado de 1934 dejó 107 muertos y 11 heridos en 10 horas. Bajo su gobierno fueron destruidos más de 7.000 edificios religiosos, asesinados 47 periodistas, mossos d’esquadra y hasta un sordo por saber latín, destrozada la Sagrada Familia y asesinados los 3 curas que la atendían, y organizados dantescos campos de concentración como el de Omells de Na Gaia. Toleró el asesinato del 3er presidente de la Gener... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
fasfastic fletxa fasfastic
10 de març de 2017, 14.25 h

#8 cagarret


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Querido "NAZISTA" Juan Ruiz Solanes de Figueras - Gerona AKA SuperCat :TUS PALABRAS RESUENAN COMO UN ZUMBIDO DE MOSCA EN MIS OIDOS fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (logicamente dentro de TODOS los españoles estamos TODOS los catalanes)
10 de març de 2017, 14.13 h

Santcompanys era un político incapaz que regó Cataluña de sangre. Su golpe de estado de 1934 dejó 107 muertos y 11 heridos en 10 horas. Bajo su gobierno fueron destruidos más de 7.000 edificios religiosos, asesinados 47 periodistas, mossos d’esquadra y hasta un sordo por saber latín, destrozada la Sagrada Familia y asesinados los 3 curas que la atendían, y organizados dantescos campos de concentración como el de Omells de Na Gaia. Toleró el asesinato del 3er presidente de la Generali... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.