directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 16:18 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Cremar els darrers cartutxos

Catalunya en temps de sedició: resum de set dies entre l’agressió i la resistència.

Comentaris 18  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

Trobo que se n’ha parlat massa poc. En nom del Comitè Executiu del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena i Francesc de Dalmases han visitat aquests dies el “Congreso de los Diputados” i s’han reunit amb el grups que així ho han volgut, per exposar el parer d’una part àmpliament majoritària de la societat catalana. Compte que això és molt bèstia: els representants del Partido Popular, el PSOE (amb el PSC a dins) i Ciudadanos, no és que no hagin volgut acceptar el seu plantejament escrupolosament democràtic o fer-se una foto amb ells: és que no els han volgut rebre. Aquest és el nivell real de diàleg existent. En aquestes condicions, si us plau, posem data i tirem pel dret amb la campanya com abans. I que baixi del vaixell qui cregui que ha de fer-ho, que la immensa majoria de la gent no el seguirà. Aquests són alguns dels grans temes de la setmana.

Comparteix
   


Etiquetes
CARA. Molts, descontents amb la línia editorial dels informatius de la televisió pública catalana, han atribuït la tria de Vicent Sanchís com a nou director al propòsit governamental de redreçar-la. Desgraciadament, em sembla que, com en el cas dels Mossos d’Esquadra, ja fem tard per a arreglar segons quines coses, que es coven des de fa molts i molts anys i la solució de les quals no es pot improvisar en mig any. Al contrari, potser la decisió de posar un home del seu perfil respon a l’intent d’arribar al moment decisiu, almenys, amb gent disposada a posar-hi la cara, a jugar-se-la tant com calgui. Com en el cas de la policia catalana, el control dels mitjans públics de comunicació serà clau el dia D a la hora H. I en cas de derrota, qui vagi al davant en pagarà les conseqüències. A TV3 Vicent Sanchís assumeix el repte. Potser per a la nostra policia nacional hauríem d’esperar un perfil semblant.

DESBORDATS. El cap dels socialistes espanyols al Parlament europeu, el veterà Ramon Jáuregui ha hagut de reconèixer que la posició espanyola s’ensorra a Europa. Naturalment, els mitjans han fet titular de la seva afirmació que la Unió Europea no té cap interès en la independència de Catalunya. Només faltaria. Per què hauria de tenir-ne cap d’interès a canviar l’statu quo? La qüestió és que, com sempre ha defensat l’independentisme enmig de les acusacions més sonores d’estar practicant l’engany, Jauregui diu ara que la Unió, cito literal, “respeta el proceso soberanista e incluso es proclive a entender que el derecho a decidir es incuestionable”. Atenció, in-qües-tio-na-ble. Haver tornat (una altra vegada) a la casella del referèndum, tot i la victòria plebiscitària del 27-S, si més no, té un avantatge important: enforteix notablement la nostra posició a nivell internacional. I a hores d’ara ja és tan descarat que fins i tot els adversaris han de reconèixer-ho.

EUROPA. En efecte, tot el que hem conegut sobre el dictamen de la Comissió Venècia del Consell d’Europa en relació a la reforma del Tribunal Constitucional per atribuir-li funcions sancionadores és per sucar-hi pa. Tot i les intenses pressions sobre l’organisme, el Regne d’Espanya no ha pogut evitar una rebregada de primer magnitud: l’alt organisme europeu acusa l’Estat espanyol de posar el màxim tribunal en situació d’ésser considerat (amb raó) jutge i part, i l’amonesta pel fet de pretendre sancionar representants electes de la sobirania popular, abundant en la idea que un conflicte polític no es pot resoldre per la via de la toga. El prestigi internacional dels nostres veïns cau a plom, tal i com la reacció de la premsa mundial a la condemna pel 9-N ha deixat veure ben clarament. Que Espanya adduís en la seva defensa, com a exemple homologable a Europa, el cas de Moldàvia, ja deixa ben clar quin és el nivell.

GANDHIANS. Amb el consegüent pànic del dependentisme, el cap de setmana passat el diari comtal s’hi referia a un document del consell d’assemblees territorials, sectorials i d’exteriors de l’Assemblea Nacional Catalana que prepara la gran mobilització al carrer del dia decisiu. Caldrà “mobilitzacions permanents”, “acampades indefinides” i “l’ocupació d’infraestructures” clau del país. En definitiva, optar per la “resistència passiva”. Són els escenaris gandhians dels quals se n’ha parlat sovint. Davant les directrius polítiques del govern espanyol i la incògnita de a les ordres de quina legalitat se situarà la Policia de Catalunya, convé que tots els qui volem la llibertat del país siguem conscients que aquest gran pols que lliurem a l’Estat espanyol es decidirà molt probablement, de manera pacífica i democràtica, al carrer: només una gran, activa i persistent participació permetrà el control del territori per part de les institucions catalanes fins al dia del referèndum.

GUERRILLA. Romaric Godin, un dels periodistes estrangers que més hi toca en referir-se a Catalunya, ha escrit aquesta setmana a “La Tribune” sobre el fracàs del que ell denomina l’estratègia de “guerrilla judicial” del govern espanyol. A hores d’ara és ben evident, l’encalçament via tribunals contra el president Mas i les conselleres Ortega i Rigau no ha servit absolutament de res. Les democràcies més madures d’Europa estan estupefactes: al Parlament britànic aviat es discutirà una moció contra la persecució judicial del 9-N i a la màxima cambra belga, el govern ja ha hagut de respondre amb evasives una pregunta en el mateix sentit. Totes aquestes notícies acumulades manifesten clarament que la posició catalana està guanyant la batalla de la raó moral: el camí per justificar la secessió en base a la limitació dels drets democràtics fonamentals continua avaçant i la guerrilla judicial de la Brigada Aranzadi no fa sinó enfortir-la.

IMPOTENTS. En el seu comiat, el president del Tribunal Constitucional ha admès obertament que la institució no podrà resoldre el problema català per la via repressiva. En una inexplicable clatellada a l’estratègia del govern espanyol, autor de tots els recursos contra les institucions i els líders catalans perseguits, Francisco Pérez de los Cobos opina que les sentències i provisions del TC no han servit de cap manera per a restablir a Catalunya el respecte a la Constitució del 78. Això sí, no entén que va ser la sentència contra l’Estatut de Catalunya la que va trencar l’equilibri fins aleshores existent, amb el cop d’estat del que parla el catedràtic sevillà Javier Pérez Royo. Semblant manifestació d’impotència retrata quin és el moment polític: Espanya no pensa ni canviar ni oferir res, només espera una rendició incondicional. Quan s’adoni que està caient pel precipici el seu braceig resultarà molt patètic.

Miquel Pérez Latre (@Granollacs), arxiver, historiador i blogaire.

Podeu seguir altres reflexions de l'autor de Temps de Sedició al seu blog Per a bons patricis.
 
 
 
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#18
LLUIS fletxa bcn
18 d'abril de 2017, 18.32 h

9-N .Llamada potencialmente a votar es de 6.228.531 personas. Teniendo en cuenta este censo, orientativo, habría votado un 37,02%.

Este es el escrutinio:
· -Sí-Sí: 80,76% (1.861.753 votos).
· -Sí-No: 10,07% (232.182 votos).
· -Sí-En blanco: 0,97% (22.466 votos).
· -No: 4,54% (104.772 votos)


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
APAÑAMELAPELA fletxa Republica Catalana
18 de març de 2017, 22.30 h

#14



CATALUNYA SERA EL PRIMER QUE DECIDIRA EL SEU FUTUR

AMB UN REFERENDUM O AMB UNA "DUI"

ESTEU CAGATS, SABEU QUE AIXO NO HI HA DEU QUE HO PARI



.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
18 de març de 2017, 20.51 h


#14 Bejota, animal, com vols que set milions de catalans ens encabim en una ecspanya que , com tu vares dir a la notícia de Junqueres diu que son catalans tots els que venen a viure aquí, només te 500 kilom. quadrats ?

Espera, busco la notícia i et refrescaré la memòria. Ja està, dos minuts i fet. Es el comentari 28 de http://www.... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
patatim fletxa patatam
18 de març de 2017, 20.24 h

#14 si no volem ser espanyols (que no ho som) no ho serem


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
LLUIS fletxa bcn
18 de març de 2017, 17.35 h


No hay ningún país en el mundo con “derecho a decidir”


Ni los países federales como Alemania o EEUU.

Ni los de izquierda como Cuba o Venezuela.

Ni las repúblicas como Francia o sin ir más lejos la I y II República española.

Ni aquellos que son considerados los más democráticos del mundo como Noruega, Finlandia.

Ni siquiera los que son puestos como ejemplo por hacer referendos para todo como es Suiza.

Veamos solo algunos ejemplos de países indivisibles de nuestro entorn... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
Synera fletxa Barcelona
18 de març de 2017, 12.25 h

TOTS AL CARRER A DEFENSAR CAT!


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
18 de març de 2017, 11.40 h

Està acabat l'estat espanyol, més acabat que el seu imperi del segles XV


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Synera fletxa Barcelona
18 de març de 2017, 10.32 h

PER TOT PLEGAT PODEM DIR AMB GANDHI (SOBRE EL PROCÉS) AL MATEIX QUE ELL SENTENCIÀ:

1) Ignoren

2) Riuen

3) Ataquen

4) Guanyes

GAME OVER!


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Synera fletxa Barcelona
18 de març de 2017, 10.31 h

ÉS EVIDENT QUE TOTES LES NORMES, PRINCIPIS, DICTAMENS I RECOMENACIONS MENCIONADES A 3, 4, 5, 6, 7, 8 i 9 RECOLZEN EL REFERÈNDUM I DENUNCIEN A L'ESTAT ESPANYOL PER INCOMPLIMENT DE LES LLEIS.

I LES QUE HEM DEIXAT PEL CAMÍ...!


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Synera fletxa Barcelona
18 de març de 2017, 10.30 h

A TOT EL DIT, S'AFEIXEIX LA GALLEDA D'AIGUA FREDA DE LA COMISSIÓ DE VENÈCIA AL GOVERN ESPANYOL.

AH! I LES COMISSIONS DELS PARLAMENTS DE DINAMARCA, SUÏSSA, ISLANDIA I REGNE UNIT QUE VOLEN MIRAR AMB LUPA EL PROCÉS

A MÉS, EL PARLAMENT BELGA HA INTERPEL·LAT AL SEU GOVERN RESPECTE AL PROCÉS


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.