directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 05:46 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Nou desafinament de l'Estat: pretén portar la segona llei antidesnonaments al TC

La consellera Borràs afirma que el Govern "està tranquil" en aquest tema i veu en l'actitud de l'Estat "un atac a les competències de Catalunya"

Comentaris 7  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

ACN Barcelona .- El govern espanyol ha adreçat a la Generalitat un comunicat en què qüestiona la constitucionalitat de deu dels divuit articles de la Llei 4/2016 de mesures de protecció del dret a l'habitatge de les persones que es troben en risc d'exclusió residencial. Aprovada al Parlament el passat 22 de desembre de 2016, la llei sorgia com a resposta al recurs presentat pel govern espanyol contra diversos punts de la Llei 24/2015, que el Tribunal Constitucional (TC) va suspendre. Ara, el govern de l'Estat obre un procés de negociació –pas previ per recórrer la llei a l'alt tribunal-, perquè considera que l'actual normativa podria incórrer també en inconstitucionalitat. En declaracions a l'ACN, la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge de la Generalitat, Meritxell Borràs, assegura que "el Govern està tranquil" respecte la viabilitat de la normativa que compta, entre d'altres, amb l'aval del Consell de l'Advocacia i el Col·legi d'Advocats de Barcelona. "No té cap sentit que el govern de l'Estat ens ataqui a través de les persones més vulnerables", ha lamentat la consellera.
 
Meritxell Borràs veu en l'escrit que va adreçar divendres el govern espanyol "una amenaça clara" i un "atac a les competències de Catalunya". "Si ells creuen que no són unes competències pròpies, perquè no han desenvolupat una llei que tiri endavant la protecció de les persones més vulnerables?", ha qüestionat la consellera, qui ha defensat la legitimitat de la llei, que va ser aprovada per unanimitat per la cambra catalana, treballada amb l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i que compta amb "garanties legals" avalades per el Consell de l'Advocacia i el Col·legi d'Advocats de Barcelona.
 
"Lloguer Social", "Cessió temporal d'ús" i "Mediació", els àmbits qüestionats
 
La comunicació del govern espanyol rebat la constitucionalitat de deu dels divuit articles de la llei. La major part, els articles 8, 9, 10, 11, 12, 13 i 14 fan referència a l'àmbit de la mediació per resoldre casos de famílies amb sobre-endeutament, aspecte que es va recuperar a través del Codi de Consum.
 
En aquest sentit, Borràs assegura que l'articulat és "bàsic i fonamental" i ha recordat que el TC va aixecar la suspensió del Codi de Consum "perquè va considerar que no veia elements per mantenir la suspensió" perquè es tractava d'una mediació "voluntària per les dues parts", de manera que no es percebia inconstitucionalitat.
 
Un altre article és el 16, referent al "reallotjament obligatori" amb lloguer social. Estableix un sistema temporal que preveu ajudar les famílies que pròximament seran desnonades, on es fixa un lloguer per a un termini de tres anys ampliables a tres més si es considera necessari pel context social i econòmic.
 
Un punt que, segons el govern espanyol, "incideix directament en la regulació del contracte de compravenda" i que "podria afectar al contingut essencial de la propietat". "De nou, el govern de l'Estat torna a protegir a les entitats i als que tenen més i no als més vulnerables", ha considerat la consellera d'Habitatge de la Generalitat.
 
Relacionat estretament amb l'anterior, el darrer àmbit afectat fa referència a la "cessió temporal d'us obligatori" de pisos buits que pertanyin a entitats financeres i que correspon als articles 15 i 17. En l'anterior llei 24/2015 es donava potestat a les administracions –ajuntaments en primera instància i, si no tenien capacitat, la Generalitat-, per obligar a les entitats financeres a cedir pisos per tres anys. 
 
Per evitar el 'veto' del TC, la llei 4/2016 estableix una expropiació de l'ús d'habitatges a bancs i grans propietaris per un període d'entre 4 i 10 anys per a finalitats socials. L'expropiació seria per part de la Generalitat el qual, a través d'un jurat, fixa el preu de l'expropiació al que se li restaria el cost de la rehabilitació de l'habitatge.
 
Sobre aquest punt, Borràs no ha dubtat a dir que "ens fa patir" que es qüestioni aquesta part de la llei que considera bàsica "en cas de necessitat i d'urgència". "La llei ja està en marxa", ha afegit la consellera, recordant que s'han format més de 1.100 persones del món local" per tirar endavant aquesta llei". La nova llei també estableix més municipis amb demanda acreditada d'habitatge social on es poden aplicar aquesta instruments. Amb 234, triplica els municipis previstos a la llei 24/2015, que en contemplava 72.
 
La norma preveu, a més, una partida de 14 MEUR per expropiar l'ús d'uns 2.000 habitatges arreu de Catalunya i la creació de la Comissió d'Habitatge i Assistència per a Situacions d'Emergència Social, amb l'objectiu de coordinar l'actuació de les administracions per establir mecanismes de solució de conflictes i l'aplicació de mesures d'acció protectora establertes per la norma. 
 
A banda dels 10 articles, l'Estat també veu possible inconstitucionalitat en les disposicions addicionals segona i cinquena i les disposicions finals primera, tercera i sisena.
 
Meritxell Borràs ha assenyalat que ara "s'obre una via de negociació" entre Generalitat i Estat. "Però hem de dir molt clarament quina serà la nostra voluntat, que és explicar que és una llei positiva, sòlidament travada pel que diu la Constitució i l'Estatut de Catalunya i, per tant, no farem un pas enrere respecte al que es va aprovar per unanimitat al Parlament", ha sentenciat.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#7
20 de març de 2017, 12.19 h

SEMPRE CONTRA ELS CATALANS MÉS DESVALGUTS,ÉS:"LA IGUALDAD DE TODOS LOS ESPÑOLES", ON NO I ENTREM ELS CATALANS. ENS SEPAREN, PORTEN FENT-HO DE SEGLES, SEPARANT CATALUNYA NORD, VALÈNCIA I BALEARS DESPRÉS DE LA DITA TRANSICIÓ?, COM RESTAURACIÓ MONÀRQUICA ENYORADA PELS PODERS FÀCTICS, VIA FORA!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
APAÑAMELAPELA fletxa Republica Catalana
19 de març de 2017, 17.09 h

#3


Os han robado ?
Pero si tu formas parte de los ladrones, los españññoles
Ademas de gilipollas eres idiota.



ESPATRAÑÑÑA = TITANIC 2017



.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
T-5 fletxa Barcelona
19 de març de 2017, 14.39 h

#3 Es veritat que Convergència es de dretes i que té negocis dubtosos i potser bruts. Però s'ha convertit a l'independentissme, i a mi amb això ja en tinc prou per oblidar tot lo altre.

Quan sigui el moment, som nosaltres, els catalans, els que perseguirem, jutjarem i castigarem si cal, l corrupció. Vosaltres, espanyols, de combatre la corrupció no en podeu ni parlar, perquè seguiu votant i afavorint un partit 100 vegades més corrupte que Convergència.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
19 de març de 2017, 12.57 h

#3

Santiago,TU A TU LABORES............que no ets d'exe mon.


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Santi fletxa Barcelona
19 de març de 2017, 11.43 h

Pero de que va esta tía, si convergencia lleva 30 años atacando a la clase mas vulnerable, y en la actualidad están en vigor leyes que han votado junto al PP, como por ejemplo la reforma laboral o la estabilidad presupuestaría autonómica, y sin contar lo que nos han robado.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
19 de març de 2017, 10.55 h



UNA DEMOSTRACIÓ MES DE LA FEBLESA DEL ESTAT ESPAÑOL.


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat - República de Catalunya
19 de març de 2017, 10.51 h

Algú encara dubta de la dictadura dels espanyols i que no hem de cardar el camp? ||*||


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.