directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 14:44 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Formentera viurà les festes de Santa Maria amb un marcat to català

Per conservar el lligam que uneix els Països Catalans

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

Formentera reivindicarà, i ja van vint-i-un anys, l'íntima relació que existeix entre les Pitiüses i els Països Catalans, i aquest any, més que mai amb Catalunya, ja que el cartell de les festes del poble de Formentera està farcit d'artistes i grups catalans. De fet, el 5 d'agost, es commemora la conquesta catalana de les Pitiüses per part de Guillem de Montgrí i Nunó Sanç I de Rosselló el 1235. L'illa més de moda de l'estiu rebrà aquest mes d'agost grups capdavanters de la música en català com Els Amics de les Arts, però també comptaran amb el grup Revolta 21, del Penedès, i Pirat's Sound Sistema, de Barcelona. El 20 d'agost, la directora de TV3, Mònica Terribas, oferirà una xerrada.



Comparteix
   


Etiquetes
Les festes de Santa Maria, també anomenades Festes de la Terra, busquen any rere any apropar a la gent de Formentera que 'en català també és pot fer música, i bona'. Així ho explica la presidenta de la Comissió de Festes de Santa Maria, Raquel González, qui afegeix que any rere any intenten que el cartell sigui variat, o sigui que inclogui artistes i grups d'arreu dels Països Catalans, però matisa que aquest any ha coincidit que la majoria d'artistes provenen de Catalunya. González, a més, remarca que durant anys a l'illa ha existit un rebuig cap 'a la nostra cultura', ja que s'ha escoltat i s'escolta molta música en castellà i en anglès. L'objectiu de les festes de Santa Maria és, per tant, canviar aquesta dinàmica i donar a conèixer la música en català.

Durant tot el mes d'agost, l'illa oferirà activitats i prosseguirà amb una tradició que es va iniciar el 1989 quan el 'Kol·lectiu Bassetja' va transformar el dia de Santa Maria, de celebració bàsicament religiosa, en un dia de reivindicació per la seva íntima relació amb la conquesta catalana de les Pitiüses, el 1235, per part de Guillem de Montgrí i Nunó Sanç I de Rosselló. Com explica la comissió de festes en un comunicat, no es tracta de fer només una revetlla, sinó que cadascuna de les activitats que es programen compleixin els objectius pels que es va recuperar la diada el 1977, a mans de l'Obra Cultural Balear de Formentera. L'objectiu, expliquen, és 'mantenir viva i defensar la identitat de Formentera, la seva cultura, la llengua catalana pròpia i reivindicar els diferents aspectes tant socials, polítics, econòmics i medi ambientals que puguin afectar a l'illa' i crear un espai de debat social i de conscienciació del poble formenterer sobre diversos punts que toquin de prop.

Els dies fort, el 4 i 5 d'agost, no faltaran els grups musicals capdavanters en llengua catalana. El 4 d'agost actuarà el grup mallorquí d'ska, Oprimits; Revolta 21, un grup de hardcore del Penedès i Pirat's Sound Sistema, al ritmes de reagge i rap, de Barcelona. Aquest mateix dia, també hi haurà l'actuació dels Dimonis i Bruixes Mals Esperits, d'Eivissa. El següent dia, el 5 d'agost, serà el torn del grup de més ressò dins el panorama de la música en català actual: Els Amics de les Arts. Les festes també comptaran amb les actuacions castelleres de ses Talaies de Formentera i de la Colla Castellera de la Vila de Gràcia, de Barcelona.

Formentera gaudirà també d'una festa de música electrònica, a càrrec, entre d'altres, d'Asstrio, un grup de música experimental de Barcelona. També es durà a terme el IX Encontre de Joves Poetes dels Països Catalans amb la participació de Pau Vadell, de Mallorca, Edgar Alemany, de Menorca, Jordi Marí, d'Eivissa, Esteve Portas i Maria Teresa ferrer, de Formentera, el glossador Vicent Jeroni des Racó, i l'actuació en acústic del música del País Valencià, Pau Alabajos.

El 20 d'agost, el Jardí de ses Eres, de Sant Francesc acollirà la xerrada que duu per nom 'El projecte de TV3 als Països Catalans, a càrrec de la periodista i directora de TV3, Mònica Terribas.

Les festes de Santa Maria de Formentera s'organitzen sense 'cap mena d'ànim de lucre' i els ingressos per assumir les despés provenen de les pròpies festes i de l'ajut de subvencions del Consell de Formentera, el govern balear i de la Generalitat de Catalunya. En referència a la crisi, la presidenta de la comissió de festes diu que les festes 'es van salvant de la crisi' i que no els afecta massa.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
4 d'agost de 2010, 11.54 h

L'íntima relació que existeix entre les Pitiüses i la resta dels Països Catalans, no ""l'íntima relació que existeix entre les Pitiüses i els Països Catalans".


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Quim fletxa PPCC.
4 d'agost de 2010, 08.21 h

De mica en mica ens hem de treure els complexos i la síndrome d´ Estocolm i agermanar-nos cada dia més. Proposo que municipis del Principat, Les Illes , , el País Valencià, la Catalunya Nord i la Franja comencin una roda d´agermanaments entre municipis dels Països Catalans per desvetllar consciències i col·laborar obertament entre nosaltres en cultura, economia i festivitat. VISCA ELS PAÏSOS CATALANS LLIURES!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.