La Declaració de Roma obvia l’intent de Rajoy de posar-hi cullerada unionista
El president espanyol reconeix que la Declaració de Roma “no parla de la situació concreta” de Catalunya però diu que l’estat de dret és un dels “valors fonamentals”
ACN Roma .- El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha reconegut aquest dissabte que la Declaració de Roma que els líders dels 27 han aprovat a la capital italiana “no parla de la situació concreta” de Catalunya. Tot i això, Rajoy ha dit que “un dels valors fonamentals del projecte europeu és l’estat de dret, l’obligació de complir la llei”. “L’alternativa al compliment de la llei és el no-res, per no dir la selva”, ha assegurat en una roda de premsa a Roma. El document que han signat els líders de la UE aposta per l’Europa a dues velocitats, amb “diferents ritmes i intensitats” d’integració.
Rajoy avisa Catalunya que “l’alternativa a complir la llei” és “la selva”“Hem construït una unió única amb unes institucions comunes i forts valors, una comunitat de pau, llibertat, democràcia, drets humans i estat de dret, un gran poder econòmic amb uns nivells sense precedents de protecció social i benestar”, assegura la Declaració de Roma en el seu primer paràgraf. Els líders dels 27 diuen que volen construir una UE “més forta i més resistent” a través de “major unitat i solidaritat” i amb “el respecte per les normes comunes”.
La democràcia per damunt del discurs retrograda de Rajoy
El document consagra l’inici de l’Europa a dues velocitats precisament quan es compleixen 60 anys del naixement del projecte. “Actuarem junts, a diferents ritmes i intensitat quan sigui necessari, tot movent-nos en la mateixa direcció”, asseguren els líders. “La nostra unió no està dividia i és indivisible”, remarquen.
Nou fracàs de la diplomàcia espanyola
La Declaració de Roma parla de quatre prioritats: la seguretat, la prosperitat econòmica i la sostenibilitat, la dimensió social i l’àmbit internacional. Els líders asseguren que treballaran plegats als nivells de govern “on es marqui la diferència”, ja sigui en l’àmbit de la UE, “el nacional, el regional o el local”, en un esperit “de confiança i cooperació lleial”. L’escrit també inclou una menció a oferir “l’espai de maniobra necessari als diversos nivells per reforçar la innovació d’Europa i el seu potencial creixement” i indica que la UE vol “promoure un procés democràtic, efectiu i transparent de presa de decisions”.
El document signat a Roma també parla de la lluita contra “l’atur, la discriminació, l’exclusió social i la pobresa” i remarca que la UE ha de “preservar el patrimoni cultural i promoure la diversitat”.