directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 04:45 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Montilla i Chaves deixen l'Estatut per després de les vacances

Es proposen superar el 'malestar' i 'l'escletxa' oberta en una cimera bilateral el setembre

Comentaris 22  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El president de la Generalitat, José Montilla, i el vicepresident tercer del govern espanyol, Manuel Chaves, han acordat aquest dimecres celebrar durant el mes de setembre una reunió de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat amb l'objectiu de poder avançar en traspassos de competències cap a Catalunya. El vicepresident ha admès 'una possible escletxa en el conjunt de la societat catalana', que té voluntat de 'tancar', i ha afegit que 'no hi ha res irrecuperable' en les relacions entre Catalunya i l'Estat espanyol. Montilla ha constatat el 'malestar' que ha generat la sentència i que alguns processos seran llargs, però espera que en la reunió s'hagin posat les bases per superar aquest clima.


Comparteix
   


Etiquetes
Montilla i Chaves han mantingut una reunió al Palau de la Generalitat de gairebé dues hores i a la sortida han deixat clar que no estava convocada per tancar aspectes concrets. De fet, ha servit per escenificar la seva voluntat de desplegar l'Etatut i mirar de recuperar aquells aspectes retallats pel Tribunal Constitucional (TC), tot i que conscients que serà un procés a llarg termini i que comportarà temps.

D'entrada, el president de la Generalitat i el vicepresident tercer del govern espanyol han fixat dues cites per a setembre. Després de fer un 'repàs' de l'estat de negociació d'alguns traspassos que estan en curs, s'ha acordat celebrar al mes de setembre una reunió de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat, on 'es puguin acordar algunes de les iniciatives' per recuperar parts de l'Estatut i 'alguns traspassos dels que hi ha en curs' que tenen 'ponències obertes' i 'molt avançades'. D'altra banda, Chaves ha anunciat també per al setembre una reunió de la Comissió Delegada d'Assumptes Autonòmics del govern espanyol per afrontar mesures en relació a modificacions legislatives 'necessàries per al desenvolupament de l'Estatut'.

El president de la Generalitat ha dit confiar que tot plegat ajudi a 'superar un clima d'un cert malestar generat després de la sentència' i que creu que Chaves coneix 'sobradament' i poder 'reconduir' sobre la base de 'l'apropament' i de la 'complicitat' el desenvolupament de 'tot el potencial' de l'Estatut que els ciutadans 'van votar'.

'Bo per al conjunt de la societat espanyola'

Per la seva banda, Chaves creu que 's'han assentat bones bases' per permetre resultats positius i ha deixat clara la 'voluntat' del govern espanyol per desenvolupar l'Estatut i de 'resoldre els problemes que s'han plantejat com a conseqüència de la sentència del TC'. 'Sóc conscient que els problemes no només són jurídics-administratius', ha dit, sinó que 'hi ha problemes d'índole política, crec no ser exagerat, d'una possible escletxa oberta en el conjunt de la societat catalana, que tots estem amb voluntat de tancar' i que hi hagi 'un ambient molt favorable de comprensió recíproca i mútua'.

El vicepresident espanyol creu que 'no hi ha res irrecuperable' en les relacions entre Catalunya i l'estat espanyol. 'Tot és recuperable si hi ha voluntat política per part de la Generalitat i del govern espanyol', ha dit, tot dient que aquesta 'existeix'. 'La voluntat del govern espanyol és desenvolupar l'Estatut conjuntament amb la Generalitat en un marc d'un diàleg fluid d'una relació estreta, perquè considerem que l'Estatut s'ha de complir i desenvolupar, i perquè ho creiem bo per al conjunt de la societat catalana i diria també que per al conjunt de la societat espanyola', ha afegit.

'El temps ho dirà'

Davant d'aquesta declaració d'intencions de Chaves, Montilla ha dit que 'el temps dirà' si això satisfarà les aspiracions de la Generalitat de desenvolupar plenament l'Estatut. 'Si hi ha voluntat per part del govern espanyol, i crec que n'hi ha, i si hi ha l'empenta i la iniciativa per part de la Generalitat, que no faltarà, això és perfectament possible', ha dit.

Acords concrets, a la bilateral

Montilla ha explicat que a la Comissió Bilateral es parlarà de traspassos que estiguin 'llestos per acordar' i no ha volgut especificar quins podrien ser, ja que ha dit que en la reunió s'ha fet un repàs general dels diferents temes, com ara sobre Regionals de Renfe, beques, tribunals econòmics i administratius o temes de pesca. En tot cas, ha remarcat que la reunió d'aquest dimecres no s'ha fet per tancar 'cap acord', sinó que aquests s'hauran de concretar en la comissió bilateral.

Chaves ha explicat que treballa amb 'dos paquets' de cara al desenvolupament de l'Estatut. D'una banda, 'acabar aquelles qüestions i traspassos que en aquests moments s'estan negociant'. De l'altra, 'obrir un nou paquet d'iniciatives amb alguns plantejaments que ja ha fet la Generalitat' per 'obrir un nou procés de negociació sobre competències incloses a l'Estatut'. En aquest últim cas, però, no hi ha hagut més concrecions. El vicepresident ha explicat que hi ha 'nou temes en vies de negociació' i que 'uns estan més avançat que altres'. 'Volem veure si en aquesta reunió podem tancar o tots o el major número', ha dit, al mateix temps que s'iniciï el diàleg d'altres temes que no han volgut 'especificar', tot i que la Generalitat ja ha plantejat.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#22
Jordi fletxa Barcelona
5 d'agost de 2010, 15.45 h

Per després de les vacances.... del 2030, oi?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
5 d'agost de 2010, 11.18 h

A qui no li va preocupar acatar amb humilitat i amb la benedicció del PSOE els designis del poder centralitzador de l'Estat, ara tampoc té presses. L'Estatut, retallat, escarnit, és una peça de poc valor per als seus interessos electoralistes i de partit. Des de sempre el PSC ha estat atent al que li deien i ordenaven des de Madrid, tant les dretes com les esquerres, s'han lliurat dels seus propis esculls catalanistes per convertir-se en un grup espanyolista per essència i pràctica políti... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
5 d'agost de 2010, 11.13 h

#17 Catalunya s'ho val!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
Quim fletxa PPCC.
5 d'agost de 2010, 09.18 h

Ho deixen per després de les vacances de quin any?.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
5 d'agost de 2010, 06.23 h

Tranquils, Monty i Chaves... ja no ens cal. Gràcies per la propina però ja no confiem amb el PSOE (amb PSC de bracet) ni amb l'estat ep.panyol. Ara ja no volem engrunes: ho volem TOT. Tot el que es nostre, tot el que ens pertany, tot a lo que tenim dret. I, cavallers, ho aconseguirem, oi tant que ho aconseguirem. Quan el poble Català es proposa una cosa no hi ha qui el pari. O no?


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
Laura fletxa Catalunya
4 d'agost de 2010, 23.17 h

Ei però Vicenç, com t'ho fas per estar en tots els diaris digitals a la vegada?XD


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
4 d'agost de 2010, 22.27 h

"Montilla i Chaves deixen l'Estatut per després de les vacances". Catalunya fa anys que ha deixat l'estatutet i ha tirat de la cadena!

Anem per coses que interessin:

Ens hem de acostumar a comportar-nos com si fóssim ja Estat sinó, quant ho siguem, ens vindrà de nou!

Cap vot qui no vulgui la llibertat de Catalunya!

Les properes eleccions han de ser un plebiscit!

Independence is not requested, it proclaimed!

Visca la Democràcia!
Visca la Constitució Catalana!
Visca la Llibertat!
Visca... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
euro fletxa A QUAN ES PAGA LA CORRUPCIÓ AL 2010 –- 4% L'ANY QUE VE EL 5% X LA INFLACCIÓ
4 d'agost de 2010, 21.54 h

#13
M'acabo de petar de riure.
Considera que et marco 50 vots positius.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
4 d'agost de 2010, 21.24 h

#10 És normal que no trobis adjectius amic Javier,encara no s'ha editat cap diccionari ecspanyol-tubercle/tubercle-ecspanyol.No obstant et recomano que preguntis a alguna de les noietes romaneses que t'ajuden a passar les hores,en temes de llengua n'estan molt versades...


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
Antoni fletxa Barcelona
4 d'agost de 2010, 21.23 h

L'entrevista podria haver estat així :
Ola Pepe, qomo ehtah. Me bah a perdonà, pero ya zabeh qe ehto der qatalán eh dehqonozio pa mi, azín qe noh poemoh entendè'n nuehtra lengua paizana ya zabeh. Mu bien Manué, pa mi no hay inqonbeniente. Bamoh a bè Pepe, habrá qe ponè ehte ehtatuto a funzionà i requperà lo q'arga farta'e lo q'han reqortao'n er tribuná qonhtituzioná i a mah qomo zabeh hay argunoh trahpazoh pendienteh qe tenemoh'n qurzo pa ehequtà q'ehtán mu abanzaoh
p'aterminà,... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.