El successor de Margallo també intenta acumular “favors”, però no ho acaba d’aconseguir
Alfonso Dastis intenta influir sobre el possible segon referèndum d'independència escocès mentre el seu homòleg alemany censura interferències des de l'exterior
Guifré Jordan @enGuifre – El ministre d’Exteriors espanyol, Alfonso Dastis, dóna senyals que fan pensar que continua la tasca de demanar “favors” a dirigents internacionals per aconseguir declaracions en contra del procés català, tal com va revelar la setmana passada José Manuel García-Margallo. De fet, el cap de la diplomàcia espanyola s’ha reunit amb el seu homòleg alemany, el socialdemòcrata Sigmar Gabriel, que ha fet una tímida referència a Catalunya, tot i que amb un èxit relatiu pels interessos del govern Rajoy. Els comentaris del dirigent germànic no han estat durs contra l’independentisme i es poden entendre també com un avís implícit al govern Rajoy.
El ministre d'Exteriors alemany s'estalvia una referència directa a CatalunyaEl ministre d’Exteriors de l’executiu de Merkel ha dit que els processos d’independència del Principat i d’Escòcia “són qüestions que s’han de decidir en el marc de la Constitució i del marc legal de cada país, i que no han de ser influïdes des de l’exterior”. Unes paraules que no entren en concret a valorar el cas català i que tampoc són d’una contundència fulminant. A més, es poden interpretar com una advertència conscient o inconscient a la pròpia maquinària espanyola que, segons va explicar Margallo, ha buscat durant anys la interferència internacional per treure benefici contra el procés.
Dastis intenta interferir en el segon referèndum escocès
De fet, el missatge es podria aplicar a uns comentaris de Dastis en la mateixa roda de premsa, en què ha intentat immiscir-se en el debat sobre el segon referèndum a Escòcia. En concret, ha afirmat que acceptarà un segon plebiscit -demanat avui pel parlament d'Edimburg- “si l’ordre constitucional britànic” ho permet i si “Londres i Escòcia” arriben a un acord. D’altra banda, Sigmar Gabriel també ha defensat que “és obvi que tots estem interessats a que Europa, en la mesura del possible, hi hagi menys fronteres i no més. Això és el que acaba de dir el meu col·lega [Dastis] i jo hi estic d’acord”. Un comentari, de nou, que evita concrecions.
Notícies relacionades
- La Cambra dels Lords britànica crida a combatre l’expansionisme espanyol a Gibraltar 01.03.2017.
- [Vídeo] El ministre d’Exteriors espanyol, enxampat mentint a Munic 20.02.2017.
- [Àudio] Margallo fa un símil entre la internacionalització del procés i Estat Islàmic 24.03.2017.
- Puigdemont passa a l'atac: la política exterior i de defensa d'Espanya és "impresentable" 23.03.2017.
- Un eurodiputat del PP letó titlla d’”immorals” les pràctiques que ha revelat Margallo 23.03.2017.
- [Vídeo] La relliscada (o no) de Margallo que 'desmunta' l’argumentari unionista 23.03.2017.