Un exministre britànic insta el Regne Unit a donar suport a la independència de Catalunya
Lord Tebbit denuncia la "vanitat" de l'Estat amb Gibraltar i aposta per defensar la sobirania dels catalans, que "són diferent dels espanyols"
Guifré Jordan @enGuifre– Un exministre britànic conservador de l’època de Margaret Thatcher ha instat el govern del Regne Unit a donar suport a la independència de Catalunya. Norman Tebbit, que va encapçalar les carteres de Treball, i Comerç i Indústria als anys 80, creu que la primera ministra Theresa May hauria de “convidar els líders del moviment independentista català a Londres o fins i tot portar el seu desig d’independència a les Nacions Unides”. Són comentaris d’un article d’opinió a The Sunday Telegraph on es mostra indignat perquè l’Estat espanyol estigui intentant aprofitar el Brexit per fer-se amb Gibraltar i la UE no li pari els peus.
Tebbit: "La vanitat d’Espanya ha portat els seus polítics a jugar amb foc i han d’entendre els perills que això té”Lord Tebbit creu que “la vanitat d’Espanya ha portat els seus polítics a jugar amb foc i han d’entendre els perills que això té”. I és en aquest sentit que aposta per donar un cop de mà a Catalunya, i ho justifica no només amb l’argument del xantatge: “Els catalans són diferents dels espanyols, un poble obert de mires atlantista que ja estaven comerciant amb Cornualla i Gal·les fa mil anys”.
Tebbit creu que Merkel ha de jugar un paper per aturar les intencions de Madrid
L’octogenari exdiputat durant més de 20 anys lamenta que Brussel·les hagi accedit a una menció a la necessitat que les negociacions del Brexit tinguin en compte que Madrid estigui d’acord amb com queda el futur de Gibraltar gràcies a la pressió de la Moncloa”. Amb tot, creu que Merkel acabarà aturant l’afany conqueridor espanyol: “Hi ha un fort interès alemany a mantenir un règim segur i obert al comerç amb el Regne Unit, i s’ha d’empènyer la senyora Merkel a que posi pressió a Madrid per entendre que aquest objectiu li importa més que satisfer la vanitat espanyola”.
La importància geoestratègica que Gibraltar continuï britànica
A més, defensa l’status quo de Gibraltar dient que el penyal juga un paper estratègic d’entrada al mar Mediterrani que ja va ser clau perquè els nazis no hi poguessin accedir durant la Segona Guerra Mundial. A més, diu que avui podria frenar que vaixells de guerra russos sortissin del Mediterrani rumb als EUA: “Dubto que el president Trump vegi que és d’interès pels EUA que els britànics perdin el control del penyal”. I afegeix que Londres i Washington són les úniques capitals de l’OTAN que arribin a l’objectiu d’un 2% del PIB en despesa militar.
Notícies relacionades
- Dastis segueix els passos de Margallo i rebenta l’argumentari unionista en dues entrevistes 02.04.2017.
- L’eufòria imperialista espanyola per Gibraltar queda fulminada per una ‘Lord’ britànica 31.03.2017.
- La Cambra dels Lords britànica crida a combatre l’expansionisme espanyol a Gibraltar 01.03.2017.
- Espanya fa esclatar un conflicte diplomàtic a la UE 30.01.2017.