directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 10:59 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Consell de Garanties Estatutàries avala que s'indultin els correbous

Diversos partits promouen el blindatge d'aquestes pràctiques, molt populars a les Terres de l'Ebre

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El Consell de Garanties Estutàries ha avalat el Projecte de llei de regulació de les festes tradicionals amb bous, ja que considera que no és contrari ni a la Constitució ni a l'Estatut. El PPC va demanar un dictamen a aquest organisme perquè hi podia haver una vulneració del principi d'autonomia local i una 'discriminació entre municipis dins del mateix territori' en un dels articles de la llei, en una maniobra per endarrerir l'aprovació de la mesura que blindarà aquestes pràctiques a les Terres de l'Ebre. D'aquesta manera es va evitar que la moció per blindar els correbous coincidís amb la prohibició de les curses de braus a Catalunya. Cal recordar que diverses organitzacions i partits ecologistes, com ICV, han denunciat que en els correbous catalans l'animal també acaba essent maltractat.
correbous
Comparteix
   

El PPC va decidir demanar un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries perquè va considerar que limitar aquest tipus de festes als municipis amb tradició podia anar en contra de l'autonomia local i provocar una 'discriminació entre municipis dins del mateix territori'. Els populars van demanar que el dictamen se centrés en l'article 3 del projecte de llei.

Aquest article estableix que les festes tradicions amb bous 'només es poden autoritzar en les localitats i les dates en què tradicionalment s'han celebrat' i s'afegeix que 's'entén per dates de celebració tradicional les coincidents amb les fetes majors, fires, celebracions populars o altres d'importància especial i rellevant'. A més, es conclou que 'el nombre de dies de festa tradicional amb bous i el nombre d'espectacles taurins i llurs modalitats no resten condicionats pels que s'hagin celebrat en anys anteriors'. L'objectiu general de la llei és establir les condicions que han de complir aquest tipus de festes, 'amb la finalitat de garantir els drets, els interessos i la seguretat dels participants i del públic i, alhora, la protecció dels animals'.

El Consell de Garanties, però, ha emès un dictamen en el qual, per unanimitat, ha decidit que l'article 3 'no és contrari a la Constitució ni a l'Estatut'. Els membres d'aquest organisme creuen que, donat que l'article 3 estableix 'determinats requisits per a l'autorització de l'espectacle taurí dels correbous, no vulnera l'autonomia local constitucionalment i estatutàriament garantida'. El Consell de Garanties també creu que d'una 'interpretació sistemàtica' de l'article 'no se'n conclou' que 'impedirà seguir celebrant correbous als municipis de Catalunya que, fins ara, han gaudit d'aquesta festa tradicional, com tampoc impedirà que alguns municipis puguin instaurar de bell nou aquesta festa taurina, sempre que acreditin la seva tradició d'acord amb la normativa'.

A més, creu que hi ha 'consolidada doctrina del Tribunal Constitucional' que determina que el dret a no partir discriminacions injustificades proclamat per la Constitució 'es refereix només als ciutadans, i no és traslladable a les persones juridicopúbliques', en aquest cas un municipi.

La decisió del PPC de demanar un dictamen al Consell de Garanties sobre aquest projecte de llei va impedir que es pogués aprovar el mateix dia que el Parlament va donar llum verda a la prohibició de les corrides de toros a Catalunya, a iniciativa d'una ILP. Aquest fet també va provocar que dos diputats de CiU de les Terres de l'Ebre decidissin abstenir-se de votar, com a senyal de protesta per la decisió dels populars.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
embolic fletxa Sant Pere de Ribes
8 d'agost de 2010, 09.55 h

A mi el que més m'emprenya son el titulars tendenciosos com ho es aquest. En cap moment el Consell avala cap indult, simplement no admet el recurs del PP. No es el mateix. Quines ganes d'embolicar les coses.

Una vergonya es no prohibir, també, el maltractament en els correbous. Una colla d'hipòcrites es el que son i nul.la credibilitat i ètica. Sotmetre el sofriment a la quantitat de vots es deplorable i de pocavergonyes.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
6 d'agost de 2010, 16.23 h

Estic completament d'acord amb els comentaris 2 i 3. Aixìò no obstant penso que, si es fa una llei, ha de ser per a tots. I això que em sento molt tradicionalista. Però el què em fa mal, és que sembla que tothom, o molta gent té dret a fer el què sigui quan es tracta d'animals.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
bacus fletxa barcelona
6 d'agost de 2010, 09.31 h

s'haurien de prohibir com els toros per motius animalistes.

i si no es suficient s'hauria de prohibir pq es un perill per les persones, el bou et pot enbanyar o trepitjar, igual que es obligatori anar amb casc amb moto o amb cinturó al cotxe per la teva seguretat, no hauries de corre davant d'un bou.

L'estat protector és així, o tots moros o tots cristians.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Quim fletxa PPCC.
6 d'agost de 2010, 04.30 h

No oblidem que als toreros els van proposar de continuar fent corrides sense matar ni torturar el brau i si van negar al.legant que no seria el mateix. Si els correbous només són fer corre els bous sense torturar-los no ho trobo malament, ara bé els bous embolats o capllaçats no tenen justificació.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Jordi fletxa Barcelona
5 d'agost de 2010, 17.55 h

Què voleu que us digui.... no ho veig bé.... o tot o res.
Això de prohibir selectivament no mola GENS...

Abans que ho deixin tal i com està, i que no ho toquin i ho empastifin tot.
Només aconseguiran que certa gent se senti exclosa, tot i que potser per això el PSC està tan interessat en blindar-ho


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.