Els búnquers de Ribera de Cardós, nou espai de la 'Memòria' de Catalunya
Els van construir els franquistes per evitar una hipotètica invasió des de França
Memorial Democràtic i l'Ajuntament de Ribera de Cardós, al Pallars Sobirà, han signat un conveni per donar a conèixer els vestigis patrimonials del municipi de la Guerra Civil i la postguerra, entre els que s'hi troben búnquers franquistes del sistema defensiu construït durant els anys 40 al Pirineu. Josep Vendrell, secretari de Relacions Institucionals i Participació, ha explicat que l'objectiu és divulgar aquests fets i fer-ne pedagogia. Aquesta ruta passa a formar part de la Xarxa d'Espais de Memòria de Catalunya. Es tracta d'una xarxa de rutes i espais recuperats i senyalitzats per tal de fer-los visitables, recuperar la memòria democràtica i contribuir al desenvolupament local.
La ruta que s'ha estrenat aquest dissabte a Ribera de Cardós relata els fets que van passar al municipi entre el 1938 i el 1945. Els habitants de la vall Cardós van viure en primera persona les conseqüències de la Guerra Civil espanyola i la Segona Guerra Mundial. El punt d'informació de Ribera de Cardós acosta al visitant als fets viscuts en aquest territori i el convida a descobrir alguns dels vestigis d'aquest període, com per exemple els búnquers franquistes de la Línia P (sistema defensiu construït durant els anys 40 al llarg dels Pirineus).Tant en el punt d'informació com en el recorregut de l'itinerari és poden conèixer diferents aspectes com el front, quan el mes d'abril de 1938 les tropes franquistes i el front de la Guerra Civil arriben a la vall Cardós, l'exili, l'evasió pels camins transfronterers o els búnquers. Aquestes fortificacions havien de dificultar una hipotètica invasió des de França.
Vendrell ha explicat que a través d'una ruta senyalitzada, d'una hora aproximadament de durada, es poden visitar diversos elements construïts en aquells anys de misèria que mai no es van acabar ni van tenir cap utilitat. Per Vendrell ara han de recordar uns fets i poder fer pedagogia perquè 'mai més tornin a passar'.
Vendrell ha dit que la política de recuperació de la memòria històrica és una política de conèixer el nostre passat, d'homenatjar els qui van lluitar en defensa de les llibertats, però també és un element de dinamització econòmica. Aquesta ruta i el centre d'informació han passat a formar part de la Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica que hi ha repartits per tot Catalunya. Vendrell ha recordat que el Pirineu, en ser zona de frontera, va ser lloc d'exili i de resistència i, per tant, 'té molts elements patrimonials a recuperar'.