El segrest dels cooperants catalans ja és el més llarg d'Al-Qaeda al Magreb
Ja fa 252 dies que Albert Vilalta i Roque Pascual són en captiveri
Albert Vilalta i Roque Pascual han complert aquest diumenge 252 dies de captiveri. D'aquesta manera, es converteixen en els segrestats que han passat més temps en mans d'Al-Qaeda del Magreb Islàmic (AQMI) a la regió desèrtica del Sahel. Fins ara, el trist rècord l'ostentava el matrimoni austríac Andrea Kloiber i Wolfgang Ebner, que van ser capturats el 22 de febrer del 2008 i alliberats el 31 d'octubre del mateix any. El govern espanyol ha dit en reiterades ocasions que estan en bon estat de salut, però a mida que passa el temps, les famílies estan cada cop més 'esgotades i desanimades', explica el portaveu de Barcelona Acció Solidària, Josep Ramon Giménez.
Els austríacs Wolfgang Ebner i Andrea Kloiber són els occidentals que han estat més temps segrestats per Al-Qaeda a la zona del Sahel, que comprèn Algèria, Tunísia, Mauritània, Níger, Mali, el Txad i part del Sudan i Burkina Faso. Aquest matrimoni va passar 252 dies en captiveri, des del 22 de febrer del 2008 fins al 31 d'octubre del mateix any. Si res no canvia en les properes hores, aquest diumenge els dos cooperants catalans, Albert Vilalta i Roque Pascual, compliran també 252 dies, de manera que passaran a ser ells els que hauran acumulat més temps retinguts en mans d'AQMI al Sahel.Wolfgang Ebner, que aleshores tenia 51 anys, i Andrea Kloiber, que en tenia 43, van desaparèixer mentre eren de vacances a Tunísia. Al-Qaeda va dur-los al nord de Mali, una àmplia zona desèrtica i molt difícil de controlar per les autoritats del país, on també es troben ara Vilalta i Pascual. Durant el segrest dels austríacs, Al-Qaeda va amenaçar de matar-los si no s'alliberaven presos islamistes. Alger i Tunis es van negar a alliberar els integristes, així que els segrestadors van canviar de petició i van passar a demanar 5 milions d'euros, però les autoritats austríaques van negar haver pagat res. Sigui com sigui, les negociacions van arribar a bon port i van retornar la llibertat a Ebner i Kloiber el 31 d'octubre del 2008.
Barcelona Acció Solidària: 'És una fita que no haguéssim pensat que assoliríem'
El portaveu de Barcelona Acció Solidària, Josep Ramon Giménez, mai hagués pensat que Vilalta i Pascual batrien aquest trist rècord. 'És una fita que mai haguéssim pensat que assoliríem', ha explicat a l'ACN. De fet, l'ONG estava convençuda que l'alliberament d'Alícia Gámez –el passat 10 de març– obria una porta cap a la llibertat dels seus dos companys. 'Aleshores, pensàvem que els deixarien anar en tres o quatre setmanes'. Però les previsions no es van complir i ara, després de 252 dies, les famílies estan 'esgotades i desanimades'. Això sí, 'informades en tot moment' per part del govern espanyol, que ha assegurat en reiterades ocasions que els dos ostatges gaudeixen d'un bon estat de salut.
En tot aquest temps, la Moncloa, que no ha deixat de negociar, ha optat per la màxima discreció. Fet que valora molt positivament Giménez, qui celebra que l'estratègia de l'executiu estatal passi pel diàleg i en cap cas per l'ofensiva violenta. En aquest sentit, el portaveu de Barcelona Acció Solidària explica el patiment que va viure quan la branca més radical d'AQMI (que no és la mateixa que reté Vilalta i Pascual) va executar l'ostatge francès Michel Germaneau aquest passat mes de juliol. De seguida, però, va tranquil·litzar-los el fet que el govern espanyol es desmarqués de l'actitud bel·ligerant de l'executiu francès–que va desplegar sense èxit una ofensiva militar per intentar alliberar Germaneau–. A més, cal distingir que la facció d'Al-Qaeda que reté els dos catalans està liderada per l'algerià Mokhtar Belmokhtar, no tan radical com el dirigent que retenia el francès, Abdelhamid Abou Zeid.
Per a Giménez, alguns dels moments més durs han estat veure com Al-Qaeda anava alliberant altres ostatges, la parella italiana formada per Sergio Cicala, de 65 años, i Filomene Kabouree, de 39, així com el francès Pierre Camatte. Veure com l'Alícia Gámez arribava sana i estàlvia a Barcelona els va produir una sensació agredolça, ja que els seus companys 'segueixen allà', recorda el portaveu de l'entitat.
Els cooperants catalans Albert Vilalta, Roque Pascual i Alícia Gámez van ser segrestats a Mauritània la nit del passat 29 de novembre, quan viatjaven amb la caravana solidària que havia de recórrer diversos països de l'Àfrica. Els terroristes van interrompre el que havia de ser un viatge d'ajuda humanitària en la carretera que comunica Nouadhibou i Nouakchott, la capital mauritana.
Notícies relacionades
- Els tres cooperants propalestins arriben al Prat i es queixen de la manca de suport del govern espanyol 04.06.2010.
- Mauritània inculpa set persones pel segrest dels tres cooperants catalans 16.03.2010.
- Barcelona Acció Solidària lamenta que sigui difícil d'identificar els dos ostatges catalans en el vídeo d'Al Qaeda 12.03.2010.