directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 10:49 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Consell de Garanties Estatutàries se sotmet i ja treballa assumint com a bona la sentència del TC

Avala la Llei de l'aranès però proposa eliminar que sigui 'preferent', acatant així la jurisprudència fixada pel Tribunal espanyol

Comentaris 15  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Tant és que la societat catalana rebutgés en massa al carrer el trinxament de l'Estatut, ni que la classe política treballi per ignorar la retallada estatutària i aconseguir vies per desenvolupar l'Estatut votat pel poble de Catalunya. El Consell de Garanties Estatutàries (CGE), el màxim òrgan consultiu català, ja treballa aplicant la doctrina fixada pel TC, acatant i sotmetent-se als límits competencials establerts pels magistrats espanyols. Així, el Consell ha avalat la Llei de l'aranès que regula el foment, la defensa i la protecció de la llengua occitana perquè no contradiu ni la Constitució ni l'Estatut, però recomana la supressió del terme 'preferent' en referir-se a l'ús que en faran les institucions araneses seguint la jurisprudència que va fixar el TC amb la retallada de l'Estatut. A la pràctica, aquesta genuflexió suposa la primera gran cessió de les institucions catalanes davant la retallada d'uns drets referendats pel poble de Catalunya.
consell garanties estatutàries
Comparteix
   


Etiquetes
El PP de Catalunya va portar la Llei de l'aranès al Consell de Garanties Estatutàries en dubtar de la constitucionalitat i estatutarietat de la norma, concretament per l''ús que fa en diversos dels seus articles de les expressions 'preferentment' i 'normalment' en referir-se a la utilització de l'aranès en l'àmbit institucional i en les relacions administratives, especialment després de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut.

Els populars, a més, consideraven en el seu recurs que valorar com a mèrit per accedir a la carrera judicial a l'Aran el coneixement de l'aranès, era contrari a la Constitució, cosa que ha rebutjat el Consell de Garanties Estatutàries en base a les lleis orgàniques de l'Estat i a la mateixa doctrina de l'alt tribunal.

El que resulta sorprenent és que en el seu dictamen -entrat a registre del Parlament el divendres 6 d'agost- l'òrgan consultiu s'hagi basat en la doctrina establerta per la sentència TC sobre l'Estatut en recomanar que se suprimeixi la paraula 'preferent' de l'article de la llei que estableix que 'l'aranès, com a llengua pròpia de l'Aran, és la llengua d'ús preferent de totes les institucions de l'Aran, especialment del Conselh Generau d'Aran, de l'Administració local i de les entitats que en depenen, dels mitjans de comunicació públics, de l'ensenyament i de la toponímia'.

En aquest sentit, l'òrgan català recull la jurisprudència que van fixar els magistrats espanyols del TC per argumentar que, si bé 'el terme preferent no és contrari a la Constitució ni a l'Estatut únicament si s'interpreta com a mesura de normalització' de la llengua, recomana eliminar-lo per evitar 'equívocs' que puguin portar a pensar que se li pretén donar un tracte 'privilegiat' respecte d'altres llengües cooficials.

Pel CGE, la inclusió del mot 'preferent' no és contrari ni a la Constitució ni a l'Estatut si s'entén com a 'mesura de normalització' de la llengua', tot i que recomana eliminar-la per evitar 'equívocs' que portessin a una interpretació excloent per a altres llengües igualment oficials al territori. Davant el fet que la sentència del TC hagi negat la constitucionalitat de la paraula 'preferent' en allò referit als usos de la llengua, el CGE s'hi adapta i proposa una interpretació adequada a la carta espanyola, obrint la porta a la normalització de l'Estatut resultant del trinxament en tots els àmbits de la legislació catalana.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#15
10 d'agost de 2010, 16.52 h

#14 Donc així, tal com Vostè i el comentari 13 manifesten, he de pensar que al Parlament es van ben lluir amb la seva ellecció (la d'aquest consell), perquè més donen la impressió de ser d'un segon T.C que no pas un Consell de Garanties etc. etc. Ho dic per la diligència que han posat en recordar-nos i refregar-nos totes les prohibicions, vetos i limitacions a les quals estem abocats els catalans. Entre els uns i els altres, ja només em resta dir: De quina manera ens hem de posar, vincl... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
euro fletxa Republica de Catalunya
9 d'agost de 2010, 23.44 h

#12 El Consell de Garanties Estatutàries és format per 9 membres elegits d'entre juristes de reconeguda competència amb més de quinze anys d’experiència professional en el món de Dret nomenats pel president o presidenta de la Generalitat dels quals dues terceres parts són proposats pel Parlament de Catalunya per majoria de tres cinquenes parts dels diputats i una tercera part a proposta del govern. Els membres n'elegeixen d'entre ells el president o presidenta. Tant la composició com ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
euro fletxa Republica de Catalunya
9 d'agost de 2010, 23.38 h

#12 Els 9 components del "Consell de garanties estatutaries", han estat proposats per els diferents partits de la cambra, i desprès acceptats per la majoría dels partits. El president del Consell, ha estat nomenat com a President per els membres del Consell. Crec que tot ha estat fet en Comissió.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
9 d'agost de 2010, 16.28 h

I a aquests "diligents" personatges, qui els va votar o posar en aquest càrrec ???. Algú pot dir-m'ho, o van ser posats a dit com moltes altres coses ????


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
9 d'agost de 2010, 16.26 h

#8 He llegit alguna cosa sobre la biografia del president, l'Eliseo Aja. Em fa més més pudor de cremat que de fragància de roses. Amb aquest model, ja no he volgut continuar la recerca.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
9 d'agost de 2010, 16.16 h

#3 Aquí si deixa Vostè d'esmentar els altrs taups que des de Catalunya fan la feina bruta dels castellans: CiU i el PSOE ( de PSC, res de res). Més a més quan Vostè diu que aquests impresentables no s'adonen de la riquesa cultural que representen les llengües, és com preguntar un ase amb quina llengua remuga, perquè no saben què és cultura, ni respecte. Salut.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
noemi fletxa ripoll
9 d'agost de 2010, 13.53 h

Per la unitat dels independentistes a les properes eleccions signeu a http://araomai.cat


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
euro fletxa Republica de Catalunya
9 d'agost de 2010, 13.24 h

Els nou membres del Consell de garantíes estatutàries:

Hble. Sr. Eliseo Aja -------------------- President
I. Sr. Joan Egea Fernàndez ---------- Vicepresident
I. Sr. Jaume Vernet i Llobet ---------- Conseller secretari
Hble. Sr. Pere Jover i Presa --------- Conseller
I. Sr. Julio Añoveros Trias de Bes -- Conseller
I. Sr. Marc Carrillo --------------------- Conseller
I. Sra. Antonia Agulló Agüero ------- Consellera
I. Sr. Enric Fossas Espadaler ------- Conseller
I. Sr. Àlex Bas ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
jrp fletxa Sbd
9 d'agost de 2010, 12.55 h

Estupids i Covards!! Que no veieu que amb aquestes actituds se'ns seguiran pixant a la boca fins a fer-nos desapareixer?? VERGONYA!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
euro fletxa Republica de Catalunya
9 d'agost de 2010, 12.49 h

Peró si el TC, encara no ha acabat amb el trinxament de l'estatutet ???
Encara falten el recurssos d'en mújica i de les 5 "comunicades autónomas".
Aquets del Consell de garantíes estatutàries, no cal que treballin en res sobre l'estatutet. Que s'envaguin de vacances, que despres que el TC acabi amb tots els recurssos, el Consell, es podrà disoldre perqué no quedarà res sobre la tàula, només paper mullat.
Mes endavent, ja farem el TC català, per vigilar la nostre CONSTITUCIÓ CATALANA... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.