Eurostat despulla Andalusia i Extremadura en les dades de l’atur a Europa
L'Estat espanyol ocupa 5 de les 10 regions amb més desocupació del continent
Guifré Jordan @enGuifre– Les dades sobre l’atur a nivell regional europeu al tancament de 2016 són demolidores per a l’Estat espanyol, seguint la tònica dels últims anys. Segons un informe d’Eurostat publicat ahir, de les deu regions amb menys ocupació, cinc són espanyoles, quatre gregues i una és un territori francès d’ultramar. En concret, Extremadura, Andalusia, les Illes Canàries, Ceuta i Melilla són les que queden assenyalades per l’estudi, amb ràtios que freguen el 30% d’aturats en total. Per contra, les regions d’Europa amb menys atur es troben en el 2,1%, mentre que Catalunya està entre un i altre extrem, al 15,7%, amb una important baixada l’any passat.
Cotes de prop del 30% d'aturats a Andalusia i ExtremaduraLa regió grega de Dytiki Makedonia encapçala el rànquing de desocupació, amb un 31,3%, i Melilla el segueix de prop amb un 30,8%. En tercera posició es troba una altra regió grega, mentre que Andalusia (28,9%) i Extremadura (27,5%) són quarta i cinquena, respectivament. Les illes Canàries (26,1%) són la setena, mentre que Ceuta (24,9%) tanca el Top 10 de la desocupació europea. A l’altre extrem de la taula, set de les regions europees amb menys atur són alemanyes, amb cotes que no arriben al 3%.
Entre els joves, el drama és encara superior
El drama encara és superior en la franja de persones de 15 a 24 anys: en els cinc territoris espanyols a la cua, les xifres superen el 50% i fins i tot arriben al 69% a Melilla –tot i que s’indica que la mostra és massa petita per donar-hi plena validesa–. A Andalusia la xifra se situa en el 57,9%, mentre que a Extremadura és del 50,3%, amb una pujada d’un punt respecte a l’any passat.
Davallada de fins a 8 punts de l'atur a Catalunya
Pel que fa a Catalunya, les dades a finals de 2016 d’Eurostat deixen la xifra d’aturats en el 15,7%, i reflecteixen una caiguda de tres punts respecte dotze mesos abans (18,6%). En el cas dels joves de 15 a 24 anys, la davallada és encara més destacable, ja que del 42,3% s’ha passat al 34,3%. Amb tot, els percentatges encara estan lluny de la mitjana de la Unió Europea, amb un 8,6% en total i un 18,7% entre els més joves.