directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 09:46 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Del pacte impossible a la via unilateral

Catalunya en temps de sedició: resum de set dies entre l’agressió i la resistència.

Comentaris 39  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

El temps de Madrid s'esgota. Mentre la vicepresidenta aprofita cada compareixença pública per demanar amb les mans juntes que desistim, el Pacte Nacional pel Referèndum fa les darreres passes del referèndum pactat. El proper divendres se celebrarà al Palau de Congressos de Barcelona un gran acte que posarà al damunt de la taula tots els suports rebuts, amb les més de 400.000 signatures com a base. Acte seguit, el president Puigdemont farà la darrera oferta al govern espanyol. Mentre arriba el no definitiu, alguns sectors del món dels Comuns, de Jaume Asens al Procés Constituent, comencen a donar senyals clars del seu suport al que començarà tot seguit: l'anunci de la data i pregunta d'un referèndum per la via unilateral.  Aquests són alguns dels grans temes de la setmana.

Comparteix
   


Etiquetes
BARRA. Presentat no sé sap quantes vegades des del mes de febrer, aquesta setmana hem tingut un nou tast del manifest de juristes dependentistes que demanen a la majoria parlamentària que incompleixi el mandat que els electors li van conferir el 27-S de 2015, per tornar al peix al cove, però sense cove ni peix. Es tracta d'un text demencial, sobretot en el que proposa, completament increïble. El més sorprenent és que l'encapçali i faci de portaveu l'ex-magistrat del Tribunal Constitucional Eugeni Gay. Cal tenir la cara de ciment armat per exigir respecte a la legalitat després d'haver imposat a Catalunya una retallada estatutària que aquí ningú no ha validat amb el vot. Cal ser molt impresentable per amputar la voluntat de la gent i després continuar defensant que no s'atorgui cap mena d'oportunitat d'expressar l'opinió. Cal confiar molt en la memòria de peix del proïsme per creure que no sabem d'on ve i a on va el senyor Gay.

BOGERIA. La inversió de gairebé 4.000 MEUR a la variant ferroviària de Pajares, la que ha d'unir mitjançant l'AVE Astúries i Madrid reduint el viatge en només una hora de les quatre i mitja actuals, és el darrer capítol d'una història, aquí sí, com diria el president de Melilla, d'autèntics pirats. No només perquè ja ha duplicat els costos inicialment previstos en 2004. Tal i com ha destacat El Nacional.cat, dos experts acadèmics en transport i mobilitat, el també diputat Germà Bel i Daniel Albalate, han calculat que en contrast amb el que suposarà la despesa d'amortització de l'obra i els costos operatius futurs, hauria sortit molt més rendible al govern espanyol lliurar als 400.000 usuaris bitllets d'avió de franc. Costaria "només" 26 MEUR anuals. És així de bèstia. Per a acabar-ho d'adobar, algun dia sabrem de totes les irregularitats i amiguets beneficiats, en un traçat que és el més car dels tres que havia proposat Adif.

CAMPANYA (I). No s'han pogut estar. Fins i tot, cometent dos greus contradiccions. La primera, de concepte: per què cal fer campanyes sobre la bondat de la dependència d'Espanya si es tracta d'un fet que no hem de decidir nosaltres sinó el conjunt dels espanyols i per tant l'opinió del 16% dels espanyols que som és irrellevant? La segona de factura: triar com a icona de la campanya una parella que es fa un petó, l'una amb l'estanquera pintada a la galta i l'altra amb els quatre pals significa que el PP entra en campanya i ho fa admetent d'inici que Catalunya i Espanya són dos subjectes polítics diferents. Francament, seria una excel·lent imatge per a la campanya del Sí: podem entendre'ns perfectament, fins i tot estimar-nos, però mantenint-nos cadascun com a entitats sobiranes. El gol per l'escaire que l'agència de publicitat ha clavat als populars és antològic: si a sobre han cobrat en negre, negoci rodó.

CAMPANYA (II). Davant la consellera Neus Munté, al Palau de la Generalitat, la Plataforma pro Seleccions Esportives Catalanes presentava dimecres un estudi sectorial en el qual es xifrava en 93 MEUR anuals els recursos que les federacions esportives catalanes podrien generar en cas d'independència, en concepte de nous ingressos, a banda de 705 nous llocs de treball i 8-9 medalles, ara mateix, en uns Jocs Olímpics. Afortunadament, algunes entitats de la societat civil han començat amb empenta la campanya del sí. Necessitem recuperar novament la tensió, la força dels arguments a favor de l'estat propi que va acompanyar els primers anys de la mobilització independentista. Es troba a faltar la reflexió i el debat sobre els avantatges de la llibertat, enfangats com ens tenen tot el dia amb la campanya judicial i de descrèdit del bàndol dependentista. Quan coneguem data i pregunta, en poques setmanes, serà el moment de recuperar el tremp.

COMPARAR. Dimecres, a can Cuní, els de GESOP ens oferien una nova enquesta interessant: fins a un 63,2% dels catalans es manifesta disposat a participar en un referèndum unilateral. Atès el precedent del 9-N, amb una xifra semblant a la prèvia, l'Àngels Pont, representat de l'empresa demoscòpica i segons sembla, antiga dirigent socialista a Barcelona, apuntava a una participació final que se situaria entre el 37 i el 39% del cens. Certament, aquest és el punt més difícil, la veritable batalla que tenim per davant. I només la guanyarem si aconseguim una aparença el més semblant possible a una convocatòria normal (de la targeta censal als col·legis electorals habituals, passant per una activa campanya al carrer i als mitjans), i, sobretot, si tothom percep que el resultat serà vinculant, sigui quin sigui el nivell de participació. Només així estarem en condicions de superar el difícil repte de portar a votar més de la meitat dels catalans.

INGENUÏTAT. Afortunadament, el "llirisme" que ha acompanyat fins ara una part substancial de l'independentisme es va marcint. Encara que hagi calgut posar-se l'impermeable per tal de suportar l'aiguat d'odi de les capçaleres dependentistes: Enric Hernández no va trigar més de tres hores a penjar el seu cantat article histèric. Ha estat una acció excel·lent deixar morir d'inanició l'espectacle que l'oposició volia organitzar al Parlament a compte de la comissió sobre l'anomenat cas Santi Vidal. Prou d'aquest color, de posar en safata a la Fiscalia els arguments i les vies d'investigació que facilitin la seva acció per aturar el referèndum. Naturalment, els qui encenen tot el dia focus per assenyalar de nit als bombarders enemics les nostres posicions més importants, volen a més que avancem a pit descobert i fora les trinxeres. I no, això és la guerra i no som tan rucs. La propera vegada, Enric, guanyeu les eleccions.

Miquel Pérez Latre (@Granollacs), arxiver, historiador i blogaire.

Podeu seguir altres reflexions de l'autor de Temps de Sedició al seu blog Per a bons patricis.
 
 
 
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#39
joddi Barcelona fletxa Barcelona
15 de maig de 2017, 19.58 h

#37 T'informo que les paraules (que tu dius bla bla bla) sobre l'ètica i la raó no son pas meves si no del filòsof Aristòtil, per el que no son pas tonteries ni dic bajanades "sandeces". Deia ell que si cessa la causa cessa l'efecte, i sobre el mètode de la lògica es la deducció sil-logística que permet deduir conclusions vertaderes.

Per tant et recomano que avans de criticar un article o comentari, et llegeixis amb més profunditat el que vol comunicar o transmetre, doncs estàs fent... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#38
15 de maig de 2017, 10.47 h


#35 Per què no vas a la notícia http://www.directe.cat/noticia/605699/un-referendum-que-no-es-pot-aturar als comentaris del 35 endavant, i practiques els teus criteris de raonar amb el nen subnormal convergent per fer-li entendre que gracies a ell els espanyols es freguen les mans?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#37
15 de maig de 2017, 10.38 h


#35 Però, curiosament, tu molt de bla bla bla però només vas contra els d'ESQUERRA REPUBLICANA, perquè de segur que tu ETS CONVERGENT.

Aconselles que amb bones paraules convencin al NEN SUBNORMAL CONVERGENT, i doncs per què no ho fas tu, en lloc de parlar estúpidament de hormones de joventut , de jocs infantils i altres mamelucades tan insultants com subnormals?

Ja pots esganyitar-te, que no pots dissimular la teva parcialitat d'hipòcrita farsant que intenta passar per home de seny.... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#36
joddi Barcelona fletxa Barcelona
14 de maig de 2017, 21.03 h

#34


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#35
joddi Barcelona fletxa Barcelona
14 de maig de 2017, 21.00 h

#32
#33

Des del mateix moment que un insulta ja és deix de tenir la raó per molt que la tingui, a més de demostrar la categoria cultural que és te, com també tenir pocs arguments per debatre o de convèncer, per el que és passa al insult.

Dieu que no accepteu que se us insulti tot exposant que no la haveu començat vosaltres la baralla i segurament teniu tota la raó, però al contraatacar de la mateixa manera propicieu a que ell faci el mateix i és un mai acabar, perquè ni vosaltr... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#34
14 de maig de 2017, 20.31 h


Qui no ha tingut problemes amb el nen tonto defensor de l'Artur Mas #14 i #26, del que sembla ser està enamorat ? Però no val la pena donar-li arguments, amb insults n'hi ha prou. És tan ruc que no enten els arguments.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#33
14 de maig de 2017, 15.02 h


#30 Des de que tinc edat de votar, i ja van quatre vegades, que voto ERC, i no permeto que el nen subnormal CONVERGENT adorador de l'Artur Mas, com ha manifestat tan sovint, ens vingui a insultar. És un fill de puta que es mereix que el corregim. T'agrairia que no em posessis a la mateixa categotria que ell. Jo mai començo les baralles.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#32
|| || ★ || || PAÍS CATALÀ : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || | fletxa L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'estat
14 de maig de 2017, 13.38 h



#26


Nen subnormal CONVERGENT, ja et vaig dir una altra vegada que ETS UNA MARIONETA SUBNORMAL I COVARDA, I QUE SI TENS ALGUNA COSA QUE DIR, TU QUE SAPS LA MEVA ADRESSA, VINA A DIR-M'HO A LA CARA, REINA DE LES MARIETES SUBNORMALS.



Jo t'arreglaré donant-te allò que el torracollons del teu pare no t'ha donat: UN PARELL DE CLATELLOTS QUE ET REFORMATEJARAN EL CERVELL.





Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#31
|| || ★ || || PAÍS CATALÀ : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || | fletxa L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'estat
14 de maig de 2017, 13.34 h



#30

Disculpa, Joddi, però ja és la sisena o setena vegada que explico el mateix i COMENÇO A PERDRE LA PACIÈNCIA, com és lògic.


Si una persona escup a la cara d'una altra, i després l'altra li fot una bona gardela, si aleshores aerriba un "home de seny" (o que preten semblar-ho) i diu "tots teniu la mateixa raó i la mateixa culpa, jo , a aquest home que diu una carallada tan immensa, el considero un PERFECTE CRETÍ.


QUI COMENÇA UNA BARALLA , AGREDINT O INSULTANT ÉS QUI EN TÉ ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#30
joddi Barcelona fletxa Barcelona
14 de maig de 2017, 12.31 h

#29
#28
#26
#24 No vull dir que no tingueu raó amb els vostres comentaris, però personalment crec que no és ni el moment ni el lloc per atacar-vos i tirar-vos els plats per la cara per demostrar o veure qui la te més grossa, doncs tots som independentistes en major o menor grau, i amb les vostres actituds i comentaris, doneu una imatge de desunió =igual a flaquesa, davant dels fatxes, unionistes i nacionalistes espanyols que tants n'han per aquí, donant-lis ales per tenir temes per po... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.