directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 03:14 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

La Bretanya homenatja el president Companys en el 70è aniversari de la seva detenció

En un acte aquest divendres al mateix carrer on el va aturar la Gestapo

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

A les 11 del matí d'aquest divendres és descobrirà una placa en honor al president Lluís Companys a la Baule, a la Bretanya, per commemorar el 70è aniversari de la detenció del president de la Generalitat republicana a mans de la Gestapo. Companys va ser detingut al número 5 de l'Avenue Ploërnel. En l'acte, que comptarà amb la presència del vicepresident de la Generalitat, Josep Lluís Carod-Rovira, també s'interpretaran diverses peces de Pau Casals. Cal recordar que Lluís Companys va ser l'únic president electe executat per les forces feixistes durant tota la Segona Guerra Mundial.

Comparteix
   


Etiquetes
La placa és obra de l'artista valencià Toni Miró, i compta amb una imatge del president Companys acompanyada pel text 'Visca la Llibertat'.

Cal recordar que el president Companys no va exiliar-se com bona part de la comitiva catalana per no perdre el contacte amb el seu fill Lluís Companys i Micó (1911-1956), que patia una greu malaltia mental. Va ser detingut el 13 d'agost de 1940 pels agents nazis de la Gestapo per ordre de les autoritats espanyoles, i posteriorment portat a Madrid, on seria jutjat i afusellat al Castell de Montjuïc després d'un consell de guerra sumaríssim sense garanties processals.

En aquest sentit, la Generalitat ha intentat de diverses maneres que el Govern espanyol actual reconegués que el judici al president Companys va ser il·legal, però l'executiu espanyol no reobrirà la causa en creure que la Llei de la Memòria històrica ja anul·la les sentències franquistes.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#4

Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Jordi fletxa Argentona
12 d'agost de 2010, 10.53 h

Us heu fixat que per tve segueix dient-se Estadi Olímpic de Montjuïc, i que quan hi jugava l'Espanyol tampoc mai se l'anomenava pel seu nom (p.ex. a les fitxes de clubs al site de la UEFA)?


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Quim fletxa PPCC.
12 d'agost de 2010, 09.56 h

#1
i qui era qui volia canviar el nom de l´estadi? perquè aquí hi ha hagut molts que s´han desfet en elogis al feixista samaranch i potser el que més descaradament ho va fer va estar l´espanyol del año jordi pujol que en les seves declaracions per tv van fer venir ganes de vomitar a més d´ un. Això per no parlar de la Vanguardia espanyola que ja sabem tots quines simpaties gasten i a qui voldrien de president per Catalunya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 16   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
12 d'agost de 2010, 06.36 h

La memòria històrica???. Poca memòria deuen tenir els que volen canviar el nom de l'estadi Lluis Companys per el del feixista Samaranch. La figura del President, s'hauría de reivindicar i declarar ilegal el judici.


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.